Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Prihvatite naš amandman oko udžbenika ili nema naših ruku'

None Foto: Filip Kos/PIXSELL

Bandićev klub traži da se zakonski uredi da država osigura sredstva za knjige. Odbijaju tumačenje kako se njihov amandman na Zakon o udžbenicima može gledati kao izraz nepovjerenja u dobivena jamstva

Bandićev', odnosno saborski Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika zatražit će da se zakonski uredi da država osigurava sredstva za nabavu osnovnoškolskih udžbenika, doznaje se u utorak u Klubu.

Taj saborski Klub je  pripremio amandmane na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima slijedom kojih bi se u zakon 'upisalo' da se sredstva za nabavku udžbenika za osnovne škole osiguravaju u državnom proračunu, a da Vlada, ovisno o raspoloživim sredstvima, može za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju nabave udžbenika za srednjoškolce.

U prijedlogu spomenutog zakona koji je poslan Saboru, stoji da Vlada može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola.

U saborskoj raspravi o Državnom proračunu za 2019., 'Bandićev' je Klub predložio, pa nakon dobivenih jamstava, povukao zahtjev da se u proračunu za iduću godinu osiguraju novci za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, a za što bi, procijenio je, trebalo oko 280 milijuna kuna.

Svoj potez Klub je tada objasnio jamstvima koje su dobili, kako od premijera Andreja Plenkovića, tako i ministra financija Zdravka Marića.

U Klubu odbijaju tumačenje kako se njihov amandman na Zakon o udžbenicima može gledati kao izraz nepovjerenja u dobivena jamstva, te opetuju da je osnovno obrazovanje obvezno za sve učenike, pa svima treba biti dostupno pod jednakim uvjetima.

 Ne prihvati li se njegov amandman, 'Bandićev' klub neće dići ruku za zakon o udžbencima, a s tim stavom predstavnici Kluba upoznali su i predsjednika stranke Milana Bandića kojega su, s predstavnicima Stranke rada i solidarnosti, posjetili u bolnici u koju je primljen prošli tjedan zbog plućne embolije, doznaje se u utorak navečer.

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu.

Komentari (22)
  • Kakvo besramno prodavanje magle. Besplatni udžbenici samo onima koji si zaista ne mogu priuštiti, proporcionalno imoviskom stanju. Nažalost, ovi udžbenici su većinom beskorisni. Ja sam gimnaziju završio s peticom sve razrede, i maturu. Jedine knjige koju sam imao su bile iz hrvatskog, engleskog, njemačkog, zbirka zadataka iz matematike i fizike. Naučio sve samo na temelju vlastitih biljeških, a sigurno je pomoglo i to što sam imao vrlo dobre profesore. Udžbenici po mojem mišljenju, izuzev ovih za jezik i metematiku i nisu potrebni. Trebalo bi samo propisati teme i ključna pitanja koju nastavnici moraju obraditi s učenicima i njima prepustit da sami oblikuju svoj nastavni plan. Sva moguća pitanja unaprijed propisati na nacionalnoj razini. Da, nakladnici bi ostali bez posla, ali svi bi bili sretniji.

    11. 12. 2018,   19:37
  • Čestitke gospodinu Bandiću. Od kada se on uključio u obrazovanje, očito je da Divjakica, koja tako i tako ne kontrolira procese u Ministarstvu obrazovanja (Bandić ju mora pritiskati da nabavi besplatne udžbenike, slučaj profesora Dragičevića), nije više potrebna. Mora ju se smijeniti i imenovanje novog ministra prepustiti gospodinu Bandiću.

    11. 12. 2018,   23:25
  • čisti populizam jer matan miki računa na glasove ljudi koji će dobiti knjige đabe. čista matematika - ako knjige dobije 100 tisuća obitelji barem će 10-15 posto glasovat za njega a to je cca 40 tisuća glasova. jeftini štosevi a ujedno rasteretio buđet grada zagreba s troškom uđbenika za male zagrepčance. ljiga od lika. treba se dijeliti prema imovinskom statusu a to ne odgovara matanu.

    12. 12. 2018,   05:33