Obavijesti

News

Komentari 30

Prijavili Crkvu zbog seksualnog zlostavljanja i neprocesuiranja

Prijavili Crkvu zbog seksualnog zlostavljanja i neprocesuiranja
1

Pravnici se pozivaju na nedavno obavljenu znanstvenu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. 3677 maloljetnika bilo zlostavljano, a počinitelji su pripadnici crkve

VIDEO

Skupina pravnika podignula je kaznenu prijavu u svim njemačkim biskupijama protiv nepoznatih počinitelja zbog 3.600 neprocesuiranih slučajeva seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, prenosi Spiegel Online u subotu.

- Ne postoji pravo crkve da svoju instituciju oslobodi kaznenog progona - stoji u kaznenoj prijavi koju je skupina pravnika podnijela pri nadležnim državnim odvjetništvima u svih 27 biskupija.

Pravnici se pozivaju na nedavno obavljenu znanstvenu studiju za Njemačku katoličku crkvu iz koje proizlazi da je između 1946. i 2014. 3677 maloljetnika bilo zlostavljano, a počinitelji su pripadnici Katoličke crkve. Najveći dio ovih slučajeve nikada nije procesuiran.

- Studija je dala dovoljno materijala za kazneni progon i zato su vlasti dužne izvršiti pretrese i zaplijeniti kazneno relevantne crkvene spise - objasnio je jedan od podnositelja prijave, pravnik Holm Putzke iz Passaua.

Nakon objave vještačenja, predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard Marx se ispričao žrtvama i najavio reforme unutar crkve koje bi spriječile ponavljanje zločina u budućnosti.

Kaznenu prijavu je podržala i njemačka ministrica pravosuđa Katharina Barley (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

- Nitko unutar pravne države nema pravo na nekakve tajne arhive“, rekla je Barley.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.