Obavijesti

News

Komentari 39

Prije gazde Todorića, DORH optužio dobavljače Agrokora

Prije gazde Todorića, DORH optužio dobavljače Agrokora
2

Marić i Vlada su dva puta odgađao primjenu zakona koji bi onemogućio faktorinzima takav način poslovanja i takvo financiranje Agrokora jer su očito znali da mu je to dotok svježeg novca, kaže nam jedan direktor

VIDEO

Kao da je netko ubio na ulici tri čovjeka i protiv njega nema optužnice, a dignete optužnicu protiv onoga koji je to vidio i nije prijavio. Ovo je sumrak države – kaže nam jedan od direktora koji se našao na optužnici Županijskog državnog odvjetništva u slučaju Agrokor.

Pokretanje videa...

01:28

Iako nakon skoro dvije godine istrage još nema optužnice niti protiv Ivice Todorića za izvlačenje preko 1,4 milijarde kuna iz Agrokora ni protiv desetak njegovih suradnika, pomalo paradoksalno, prva optužnica je protiv hrvatskih tvrtki koje su poslovale s Agrokorom i pretrpjele priličnu financijsku štetu u cijelom kolapsu koncerna. DORH je objavio da terete čak 29 osoba iz 13 tvrtki za prikriveno financiranje Agrokora i to putem lažnih mjenica. Nisu objavljeni niti inicijali osoba, niti tvrtki, a kako je ukupno kroz godine oko 186 tvrtki poslovalo na sličan način s Agrokorom, nezahvalno je navoditi tko je sve na tom popisu, a tko nije. No po sadržaju optužnice je vidljivo da ne terete nikoga iz Agrokora, faktoring kuća i banaka koje su bile uključene u cijelu operaciju. Već ranije je objavljeno da su od većih koji su poslovali na taj način s Agrokorom bile i tvrtke Kraš, Franck, Sokol Marić, AWT, Unex i brojni drugi dobavljači, redom hrvatske poznate tvrtke. Direktori s kojima smo razgovarali kažu da i sami trebaju provjeriti tko je još s njima i zamolili su za anonimnost.

Prve optužnice u slučaju Agrokor: Okrivljeno je 29 ljudi
Prve optužnice u slučaju Agrokor: Okrivljeno je 29 ljudi

Državno odvjetništvo nije objavilo niti iznos štete, ali sve direktore tereti za krivotvorenje službene isprave tijekom sedam godina. Mjenica inače služi kao sredstvo osiguranja da će vam netko redovno platiti dug. Ali s njom se dalje može i trgovati. I to su u Agrokoru iskoristili kao novi oblik financiranja kada im banke više nisu smjele davati kredite jer su bili prezaduženi. Ukratko, izdali bi mjenicu nekom svom dobavljaču kao da im je on isporučio robu iako ništa nije isporučen. Taj dobavljač bi onda otišao u faktoring kuću koja otkupljuje mjenice. Dobili bi novac za mjenice, a onda taj novac vratili u Agrokor i tako ga prikriveno financirali. Prvi mediji koji su potpuno razotkrili tu shemu kroz svjedočanstvo jednog od dobavljača su bili tjednik Express i 24sata. Tada smo objavili da je cijeli sustav bio osmišljen u Agrokoru, a od njega su zarađivale i faktoring kuće i banke. Međutim, nitko nije na optužnici osim dobavlljača. 

- Mi smo morali tako poslovati s Agrokorom jer smo ovisili o Konzumu i da nisi pristao, ne bi bio na policama ili bi ti se podigla cijena. Ne mogu vjerovati da je DORH išao na dobavljače i da je podignuo ovu optužnicu jer da bi postojalo kazneno djelo mora biti da je nekom nanesena šteta ili je netko ostvario korist. Mi niti smo koga oštetili, niti smo se okoristili. Fascinantno je da su oni koji su sve osmislili bez grijeha, a ispada da smo mi napravili kazneno djelo - kaže nam jedan drugi direktor.

On ne zna je li na optužnici, ali kaže „kao i da jesam“ jer se solidarizira s kolegama. Nevjerojatno mu je da nitko iz Agrokora nije na optužnici, niti iz faktoring kuća. A proziva i Vladu.

- Pazite, Zdravko Marić i Vlada su dva puta odgađao primjenu zakona koji bi onemogućio faktorinzima takav način poslovanja i takvo financiranje Agrokora jer su očito znali da mu je to dotok svježeg novca. I sada samo mi ispadamo krivi – kaže rezignirano.

Koliko je novca prošlo kroz takvo prikriveno financiranje u Agrokoru nije poznato, ali kada je koncern doživio krah, ostale su 3,5 milijarde takvih spornih mjenica. Kako saznajemo, dobavljači će vjerojatno već danas i reagirati na ovu optužnicu. Iako ju je Županijsko državno odvjetništvo podiglo, nju još treba potvrditi sud. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...