Obavijesti

News

Komentari 94

Prije lokalnih izbora obećao je: 'Ne damo rafineriju'. A sad šuti

Prije lokalnih izbora obećao je: 'Ne damo rafineriju'. A sad šuti
1

Župan Žinić govorio je kako neće dati rafineriju, Goran Marić poručio da se svi trebaju prestati baviti politikom ako se rafinerija zatvori, Plenković tvrdio da će je MOL obnoviti, a Vrdoljak da neće dozvoliti izvoz nafte...

VIDEO

Nakon što su hrvatski članovi uprave Ine u dogovoru s Vladom poduprli plan zatvaranje rafinerije nafte u Sisku, potrebno se prisjetiti što su to najviši dužnosnici HDZ-a i HNS-a govorili ranije. Ina je sada najavila umjesto rafinerije industrijski centar i da neće biti velikih otkaza, ali slične najave je mađarski MOL davao i ranije, kada su se svi tome žestoko protivili. Hrvatska Vlada još nije javnosti objasnila što je to razlog zbog kojeg su se predomislili. A tako veliki potez o kojem ovisi sudbina 550 radnika u Sisku, a pitanje je i kada će i hoće li biti obnovljena rafinerija u Rijeci, svakako je jedno od onih koji zaslužuje takva obrazloženja.

- Nikad, ako osvojimo vlast, nećemo dopustiti gašenje Rafinerije nafte u Sisku, to javno obećajmo. U protivnom prestat ćemo se baviti politikom - rekao je ministar državne imovine Goran Marić (HDZ) u kolovozu 2016. godine. Bio je prije izbora u Sisku i upravo su glasovi stanovnika 6. izborne jedinice doveli Marića prvo u Sabor, zatim i na ministarsku funkciju. Nije nam poslao nikakav komentar na sadašnje zatvaranje i ovu izjavu.

 - Vlada RH, i u svom tehničkom mandatu, vrlo je pozorno motrila tu situaciju i zajedno s hrvatskim članovima nadzornog odbora čvrsto poduprla hrvatske članove Uprave u sprečavanju donošenja odluke o zatvaranju rafinerije u Sisku. Želim istaknuti da je dioničarski ugovor s MOL-om u ovom dijelu vrlo jasan i predviđa obnovu obje rafinerije - rekao je Andrej Plenković u kolovozu 2016. godine.

-Zalagat ću se za opstanak i modernizaciju sisačke rafinerije, koja bi trebala postati generator daljnjeg razvoja i zapošljavanja na sisačkom području  - premijer Andrej Plenković u srpnju 2016. godine na predstavljanju programa prije izbora. Ni on dosad nije obrazložio zašto je Vlada promijenila mišljenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Apsolutno je nedopustiva ideja da uopće netko misli sirovu naftu izvoziti iz Hrvatske, a gasiti rafineriju u Sisku - Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a i ministar gospodarstva u veljači 2015. godine.

- Vjerujem da će konzultanti koje će angažirati Vlada, predložiti najprihvatljivije rješenje. Stajalište je HNS-a da treba zadržati proizvodnju u Sisku, ali i sve škole i fakultete koji su vezani uz naftnu industriju. Nužno je s MOL-om kao partnerom sjesti za stol i otvoreno razgovarati - Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, travanj 2018.

Ivan Vrdoljak niti jučer niti danas nije odgovorio na našu zamolbu za komentar odluke o gašenju prerade u rafineriji.

- Moj stav je tu jasan, od početka. Uz radnike sam, uz rafineriju, to je naša rafinerija. Gubitak bilo kojeg radnog mjesta velika je šteta za grad Sisak, za ovu županiju. I zbog toga ću se itekako boriti da očuvamo primarnu proizvodnju u rafineriji. Rafinerija ima potrebnu sirovinu, upravo na području Moslavine, u Strušcu. Imamo dovoljne količine nafte da ta rafinerija može opstati. - rekao je u  siječnju 2018. godine Sisačko - moslavački župan Ivo Žinić (HDZ). Žinić je inače nebrojeno puta dao slične izjave u zadnjih nekoliko godina, gradio je i kampanju na toj poruci. Plakati su i danas ostali u Sisku. Žinić dva dana nije odgovorio na našu molbu za komentar.

- Republika Hrvatska je angažirala konzultanta za procjenu i potencijalni otkup dionica Ine od MOL-a. Držimo da bilo kakvi jednostrani potezi mađarske strane nisu potrebni. Najave zatvaranja zagadile su cijeli proces oko Ine. U planovima Ine za ovu godinu nema niti govora o gašenju rafinerije - ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić(HDZ) u travnju 2018. godine, nakon što je MOL najavio zatvaranje rafinerije.

Ćorić je jedini iz Vlade komentirao odluku o zatvaranju. Prvo je rekao da je transformacija sisačke rafinerije u industrijski centar put kojim treba ići Ina. Jučer je dodatno branio prestanak prerađivanja nafte, ali nije obrazložio zašto se Vlada predomislila.

Hina prenosi da je danas rekao kako  će u novom industrijskom centru u Sisku ostati raditi između 350 i 400 radnika i da će Ina ići s programom zbrinjavanja onih radnika koji su blizu mirovine.

- Radnici u Sisku, njih oko 800, imati perspektivu ostanka u Ini, odnosno u Ini kao kompaniji u jednom od biznisa koji će se razvijati u okviru Siska. Ina će ići i s programom zbrinjavanja onih radnika koji su blizu mirovine tako da ono na čemu smo inzistirali čitav niz mjeseci jeste prije svega zadržavanje zaposlenosti, kazao je ministar, naglasivši da je rafinerijski biznis u Ini, iz perspektive Vlade, kao dioničara u Ini, vrlo bitan segment poslovanja te kompanije.

 - Mi inzistiramo na Ini kao vertikalno integriranoj kompaniji, u tom kontekstu pozdravljamo ulaganje, odnosno nužnu modernizaciju rafinerije u Rijeci, u iznosu od 4 milijarde kuna", kazao je Ćorić.

HDZ se predomislio: "Za Božić su izdali radnike Rafinerije..."
HDZ se predomislio: "Za Božić su izdali radnike Rafinerije..."

Na pitanje od kuda je došlo do naglog zaokreta, budući da se još do prije samo nekoliko tjedana govorilo da su Hrvatskoj potrebne obje rafinerije, Ćorić je kazao da on nikada nije izjavio da Hrvatskoj trebaju obje rafinerije.

Dodao je kako u ovom trenutku rafinerija u Sisku posluje na 35 posto svojih kapaciteta, a rafinerija u Rijeci na 75 posto.

Ćorić smatra da je Hrvatskoj prioritet snažna Ina, kao i da se poslovanje u Ini mora maksimalno unaprijediti, što po njemu prije svega podrazumijeva razvoj rafinerijskog biznisa. Smatra da će upravo ulaganje u postrojenje 'delayed coker' na području Rijeke to donijeti.

 - To se čeka godinama, to je u planu poslovnih aktivnosti za 2019. godinu- istaknuo je.

Na pitanje je li točno da će ostati tek stotinjak radnika u tom novom industrijskom centru nakon transformacije, ministar je odgovorio da će ostati oko 50 posto radnika koji se planiraju u novim djelatnostima, dakle oko 350 do 400 osoba.

-Dijelovi proizvodnje odnosno neke druge prateće aktivnosti ići će prema Sisku, odnosno povećat će se u Sisku.Nema niti govora o gašenju rafinerije - kaže Ćorić.

 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag