Obavijesti

News

Komentari 26

'Prije nismo imali niti radio, a sad smo opremljeni kao NASA'

'Prije nismo imali niti radio, a sad smo opremljeni kao NASA'
5

Od raspadnute škole koja je zarasla u korov, ravnatelj Tihomir Tomčić napravio je suvremeno tehničko učilište koje razvija kreativnost i stvara vrhunske inovatore

VIDEO

Kad je 2010. godine zasukao rukave te s trojicom školskih profesora, domarom i susjedom usred ljeta očistio teren za gradnju kamenog zida, vidjelo se da Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, nije mrtvo puhalo. Kad je došao u školu kao ravnatelj, škola nije imala ni radioprijamnik. Sami su izradili natječaj, tj. popis stvari za javnu nabavu, sve što škola mora imati. Dobili su suglasnost nadležnih i sami našli partnere u Njemačkoj te modernizirali školu. Nisu kukali i čekali pomoć hrvatskih institucija.

Od najlošije škole u Hrvatskoj, na početku Tomčićeva mandata, danas su dogurali do najopremljenije srednje škole s oko 750 učenika te šest kabineta elektrotehnike u kojima je sofisticirana oprema iz Njemačke, četiri informatičke učionice te četiri kabineta strojarstva.

Proizvode svoju struju za sve potrebe škole

Imaju i osam radionica opremljenih najsuvremenijim strojevima, radionicu za izradu i dizajniranje namještaja i stolarije, radionicu za automehatroniku te centar za zavarivanje. Učionice su internetski umrežene, opremljene TV-om, DVD-om, videom, LCD projektorom i računalom. U multimedijskom centru učenici mogu iznajmljivati knjige, čitati novine i raznu literaturu, učiti ili gledati TV te surfati internetom. Imaju i kantinu, solarni centar, solarnu punionicu električnih vozila te nekoliko električnih vozila, kao i hibridno vozilo Toyota Auris. Napravili su vjetrenjaču od 1 kW te solarnu centralu snage 10 kW. Imaju svoju struju. Ravnatelj Tomčić član je stručnog vijeća ravnatelja strukovnih škola županije. Zagovornik je ideje da škola mora pratiti promjene na tržištu rada, kao i razvoj suvremene tehnologije, kako bi učenici bili pripremljeni za posao čim završe školu. Zato je u Tomčićevoj školi jako važna praksa, pa velik broj učenika Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića nakon trogodišnjeg obrazovanja odmah dobije posao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Skupa oprema koju škola ima ne stoji u vitrini. Učenici je svakodnevno koriste, učeći se svojem zanatu. Tako su Valentino Raspović, Anđelo Pastulović i Toni Paleka, uz vodstvo nastavnika Ante Ivanca, od klasičnog Mercedesa napravili vozilo na električni pogon. Za to im je trebalo četiri mjeseca rada. Očekuje se da će postizati brzinu do 100 km/h te da će bez dopunjavanja energije prijeći po 120 kilometara.

Pomažu siromašnima i djeci iz osnovne škole

Ove godine učenici strukovne škole izradili su pet kompleta didaktičke edukativne opreme namijenjenih osnovnim školama, a u svakom kompletu bili su model fotonaponskog sustava, model vjetrenjače i mali solarni automobil. Srednjoškolci su izradili krevet ženi koja je zbog neimaštine spavala na sobnim vratima položenima na cigle, a sudjelovali su na utrci solarnih automobila koje su izradili učenici šest hrvatskih strukovnih škola, ovog proljeća u Sisku. Škola Vice Vlatkovića kupila je dva karting vozila te su osnovali karting klub, u kojem će učenici vježbati i utrkivati se.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a