Obavijesti

News

Komentari 60

I tetka iz Sjeverne Koreje u raspravi o proračunu Zagreba

 I tetka iz Sjeverne Koreje u raspravi o proračunu Zagreba
9

Kao što je Jong-un izdao tetku, tako je i Bernardić Milanovića, rekla je HDZ-ova Margareta Mađerić (Kim Jong-un je dao smaknuti tetka, ne tetku, op.a)

VIDEO

Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića odbila je prijedlog zastupnika Ivana Tepeša (HSP Ante Starčević) da odstupi i da ona i gradonačelnik Bandić podnesu ostavke.

- Vi nemate nikakav legitimitet. Građani su glasali za Milana Bandića. Njegov stil vođenja gradom i njegov proračun. Tko zna koliko će ova situacija trajati. Trebali bi dati ostavke i da idemo na nove izbore - rekao je Tepeš na sjednici gradske Skupštine. Tepešu je zasmetalo što u Skupštini više nema ni stolice za Milana Bandića.

- Pa on je još gradonačelnik - rekao je. Pitao je Švaljek komunicira li s Bandićem ili odluke donosi samostalno.

Sandra Švaljek mu je citirala zakon koji kaže da u odsustvu gradonačelnika, njegovu funkciju obavljaju zamjenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Podsjetila bih vas da smo svi mi išli na izbore kao i gospodin Bandić. Kandidirali smo se i stekli legitimitet. Moj legitimitet je jednak kao i Bandićev - rekla je Švaljek.

Rekla je da sve radi samostalno i bez uputa gradonačelnika i da se s njim ne konzultira. Podsjetila je da je sud Bandiću zabranio komunikaciju sa svjedocima i vođenje grada.

Kojić: Dno smo dodirnuli

Proračun Zagreba će ukupno izgubiti 781 milijun kuna zbog Vladine promjene poreza. Bit će manje novca za bolesne, učenike, vatrogasce, umirovljenike. Smanjuju se subvencije i pomoći i unatoč 6,63 milijarde kuna. Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić kaže da ne znaju pravi odgovor na problem. 

- Dno smo dodirnuli, ovo je Vladino sakaćenje proračuna – rekao je Kojić.

Zastupnicima je napravio i prezentaciju Vladinih mjera u kojom je pokazao da će zbog reforme onima s plaćom od 5.000 kuna, ona mjesečno porasti 85 kuna, odnosno 1.020 kuna godišnje. Oni će na kraju godine dobiti petinu mjesečne plaće. Onima s plaćom iznad 13.200 kuna će ostati 1.062 kuna mjesečno, pa će na kraju godine dobiti još jednu, 13. plaću.

- Istovremeno su prepolovili novac za bolesne, učenike, umirovljenike koji ostaje Zagrebu. Da bi oni bogatiji dobili još jednu plaću godišnje. Pa netko se zaigrao s excel tablicom. Sram ih može biti – rekao je Kojić.

Napomenuo je da Zagreb daje preko 700 milijuna kuna pomoći ostalim, siromašnijim gradovima kroz svoj porez koji ide u tzv. Fond za izravnanja. 

- Iako Ustav kaže da se država dužna brinuti za siromašnijim gradovima, to rade bogatiji gradovi. Da ne dajemo tu pomoć, mogli bi ukinuti prirez u Zagrebu – rekao je Kojić. U Zagrebu su već srezane i sve veće investicije za sljedeću godinu

'Moramo nešto novo stvoriti, ne možemo samo rezati'

U raspravi o proračunu, HDZ-ovci su napali oporbeni SDP, a Bandićevci koji su predložili proračun obje stranke nazvale su licemjernima.

SDP-ov Davor Bernardić se založio da Grad ne ide na štednju, nego na razvojne projekte. Predložili su čak 33 projekta, od osnivanje tvrtke za prodaju struje, veće stipendije, turističku strategiju, ulaganje u informatizaciju. Pozvao se na primjer Republike Koreje koja je nekad bila tri puta manje razvijena od Sjeverne Koreje, a sada je industrijski lider u svijetu. 

- Hrvatska i Zagreb pate, moramo izvesti, moramo nešto novo stvoriti, ne možete samo rezati. Možete smanjiti obrok djetetu, ali i dalje djeci dati obrok. S manjim obrokom imat ćete bolesnu djecu. Promjena paradigme je povećanje prihoda. Predlažemo i danas u cilju ideje i koje ne traže novce, ali traže malo hrabrosti i soli da bi se realizirala – rekao je Bernardić.

'Kao što je Jong-un izdao tetku, tako je i Bernardić Milanovića'

Replicirala mu je HDZ-ova Margareta Mađerić rekavši da je on pripremio jedan govor za Skupštinu, a vjerojatno drugi za Sabor u kojem SDP i partneri imaju većinu. Tamo ne predlaže iste stvari kao u Zagrebu. Poručila mu je da predloži projekte Vladi jer bi državi bilo bolje da prihvati i jedan posto njegovih prijedloga.

- Vi govorite o gladnoj djeci, a vaša ministrica Milanka Opačić govori da ih nema, a vaš premijer da je problem pretilost – zaključila je Mađerić. Mađarić se malo zanijela, pa je rekla da se Bernardić ponašao kao Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje. 

- Kao što je Jong-un izdao tetku, tako je i Bernardić Milanovića – rekla je. (Kim Jong-un je dao smaknuti tetka, ne tetku, op.a) 

HDZ neće podržati proračun zbog pogrešnih prioriteta

HDZ neće podržati proračun jer smatra da su pogrešni prioriteti i da se štedi na komunalnoj izgradnji, dok rastu troškovi u Uredu zamjenice gradonačelnice za čak 11 milijuna kuna.

Naftni stručnjak Davor Štern s Bandićeve liste je poručio Bernardiću neka se založi za Zagreb i da SDP ne prihvati izmjene zakona kojim će Zagreb izgubiti 781 milijun kuna

- Vi to progurajte, a mi ćemo onda sva 33 SDP-ova projekta staviti u proračun – rekao je Štern.

Ferdeljija naljutili HDZ-ovci

Vladimir Ferdelji s liste HSLS-a je naljutilo što HDZ proziva da se Grad ne zna voditi u situaciji kada su izgubili milijune izmjenom Zakona. 

- Zašto gospodin Mikulić ne kaže HDZ-ovim gradonačelnicima i županima da štede? Oni su jako ustali protiv Zakona, ali tad HDZ ne kaže da su nesposobni, nego da im je Vlada uzela novac. U Zagrebu tvrde drugačije – rekao je Ferdelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)