Obavijesti

News

Komentari 39

Zakon o nestalima ide u drugo čitanje: 'Tražimo 1902 ljudi...'

Zakon o nestalima ide u drugo čitanje: 'Tražimo 1902 ljudi...'
20

U izradu ovog zakona, kroz kojeg šaljemo snažnu poruku domoljubne odgovornosti, sudjelovale su i udruge koje okupljaju obitelji nestalih u Domovinskom ratu, istaknuo je državni tajnik

VIDEO

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković istaknuo je kako mogu biti zadovoljni jer je Europska komisija primijetila napredak u provođenju reformi i da je ta ista komisija prije nekoliko mjeseci rekla da je Hrvatska izašla iz neravnoteže i na dobrom je putu. Sve četiri preporuke koje je Komisija uputila su pokazale da većina reforma ide u dobrom smjeru. 

- U fokus su stavili investicije, na tragu ovih 3,9 posto rasta u prvom kvartalu i rast investicija koji prednjači u turizmu. Vidi se da će sredstva iz EU fondova pomoći za infrastrukturu - rekao je premijer Plenković. 

Dodao je kako trebaju zadati nove ciljeve i kompanijama u državnom vlasništvu povećati kooperativnost. Istaknuo je i da moraju nastaviti dosadašnju aktivnost u sprečavanju i prevenciji korupcije. 

Zagreb: Na sjednici Vlade RH, između ostaloga, raspravljano i o strategiji upravljanja javnim dugom

- Čini mi se da su preporuke dodatno ohrabrenje i da reformski proces uspijeva. Uspjeli smo vratiti Hrvatsku na investicijski rejting i ovim rastom BDP-a. Ova preporuka Komisije znači da Vlada ide u dobrom smjeru. I Europska komisija je pozitivno ocijenila i mirovinsku reformu. Sve što radimo, radimo u interesu umirovljenika i da nema diskriminacije. Ojačali smo i drugi stup, ali i brinemo o najmanjim mirovinama - istaknuo je. 

Osvrnuo se i na obljetnicu, 25. obljetnicu hrvatske kune. Rekao je da je kuna važna i relevantna u hrvatskoj povijesti i u monetarnoj politici. Plenković je istaknuo da je plan do 2022. ispuniti peti kriterij kako bi se uveo euro i kako bi Hrvatska postala član Schengena. Sve o gospodarstvu u Europskoj uniji će još jednom proći s Jean Claude-Junckerom koji u četvrtak dolazi u Dubrovnik, a u petak u Zagreb. 

Smanjene su kamate: 'To je jedan Pelješki most' 

Ministar Zdravko Marić govorio je o Prijedlogu strategije upravljanja javnim dugom. To je treći dokument te vrste koji će Vlada usvojiti i koji pokazuje pozitivne trendove. 

- Na tragu dobrih rezultata stvoren je okvir za ovaj dokument. Mi ovaj dokument ćemo donositi svake godine, krajem svibnja ili početka lipnja unatoč činjenici da bi ga Vlada donosila svake tri godine. Mi želimo pojačati frekvenciju ovog dokumenta. Rezultati su uvod u Strategiju. Od 2016. bilježimo značajan napredak u smislu praćenja financija - rekao je Marić. 

Zagreb: Na sjednici Vlade RH, između ostaloga, raspravljano i o strategiji upravljanja javnim dugom

Dodao je kako je izbalansiran državni proračun i da se racionalno i odgovorno upravlja proračunskim novcem, a prihodnu stranu koriste za smanjivanje javnog duga i za rasterećenje građana. 

- Nakon 2017. i 2018. kada smo ostvario suficit, on bi bio još i veći da nije bilo protesta u Uljanik grupi - rekao je. Dodao je kako je Europska komisija potvrdila da Hrvatska ostvaruje sve uvjete iz pakta o stabilnosti i rastu. Istaknuo je kako je premija rizika smanjena za 200 bodova, što znači da su Hrvatskoj smanjenje kamate. Gotovo tri milijarde kuna smanjivanja troškova kamata, a Marić je istaknuo da smanjenje kamata još može rasti. 

Premijer Plenković je istaknuo da je smanjenje premije rizika s 12 milijardi na devet milijardi znači jedan Pelješki most. To je nešto manje nego što smo platiti za jamstva i financiranje Pelješkog mosta. 

Predsjednici će u pomilovanju pomagati povjerenstvo 

- Zakon o pomilovanju nije diran 16 godina - rekao je državni tajnik Martinović

- Postojali su pravno-tehnički razlozi zbog izmjena drugih zakona kao što su Kazneni zakon. Popunjavamo prazninu nakon što je predsjednica raspustila komisiju za pomilovanje i sada se predlaže oformiti povjerenstvo koje će biti stvarno i pravno biti u Ministarstvu pravosuđa, a kojim bi presjedao ministar i još šest članova pravnika i uglednika koji bi davalo mišljenje i tako pomagali predsjednici - rekao je Martinović. 

Zakon o nestalima ide u drugo čitanje 

Državni tajnik Vukić istaknuo je da RH traga za 1902 ljudi nestalih u Domovinskom ratu. Ovim konačnim prijedlogom se uređuju prava osoba nestalih i obitelji da saznaju o svojim članovima. 

- Zakon propisuje aktivnosti i nadležnosti u postupku traženja od prijave nestanka, prikupljanja istraživanja i saznanja o prikrivenim grobnicama, ekshumacijama, identifikacijama i suradnja s drugim državama - istaknuo je državni tajnik. 

- U izradu ovog zakona, kroz kojeg šaljemo snažnu poruku domoljubne odgovornosti, sudjelovale su i udruge koje okupljaju obitelji nestalih u Domovinskom ratu - istaknuo je Vukić. 

Zakon ide u drugo čitanje, izglasali su članovi Vlade. 

Usvojili prijedlog nacionalnog programa športa 

Vlada Republike Hrvatske usvojila je u četvrtak Nacrt prijedloga nacionalnog programa športa 2019. - 2026.  koji je upućen u proceduru Hrvatskog sabora. Ovaj dokument s podnaslovom “Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na športske uspjehe” prvi je strateški akt planiranja u području športa od osamostaljenja Republike Hrvatske, a donosi se na razdoblje od osam godina. 

"Svi smo ponosni na činjenicu da je Republika Hrvatska u samom svjetskom vrhu po broju osvojenih medalja na najvećim natjecanjima u odnosu na broj stanovnika, ali suprotno tome posebno se ističe podatak dobiven prilikom izrade ovog dokumenta, a to je da se 62,5% populacije starije od 15 godina ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću. Nacionalnim programom športa žele se osigurati preduvjeti kako bi se popravila negativna statistika kad je u pitanju tjelesna aktivnost, ali istovremeno i poboljšali uvjeti za nastavak ostvarivanja vrhunskih rezultata naših športaša zato dokument sadrži ciljeve i mjere iz sva tri pojavna oblika športa - natjecateljskom, rekreativnom i športu u sustavu obrazovanja", rekao je predstavljajući Nacrt prijedloga nacionalnog programa športa potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar.

Predlagatelj Nacionalnog programa športa, kao strateškog dokumenta kojim se utvrđuju ciljevi i zadaće razvoja športa te određuju nositelji razvoja i mjere kontrole njegove provedbe, je Središnji državni ured za šport.

"Nacrt prijedloga nacionalnog programa športa sadrži 6 općih i 19 posebnih ciljeva te 62 mjere koje će osigurati učinkovitiji sustav športa kroz donošenje kategorizacije športova i kriterija financiranja športskih programa, ali i provođenje analize poreznog sustava koji ima direktan ili indirektan utjecaj na šport uz prijedlog novih poreznih mjera. Zatim, veću aktivnost građana kroz poticanje programa zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja na svim razinama te će riješiti pitanje obuke neplivača kroz projekt Hrvatska pliva. Osigurat će kvalitetniju skrb o športašima kroz poticanje dual-karijere športaša, osiguravanje jedinstvene stipendije na državnoj razini za vrhunske športaše I. i II. kategorije te podmirivanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za vrhunske športaše I. kategorije", kazao je Štromar. 

Po riječima ministra Štromara, mjerama i aktivnostima iz ovog dokumenta osigurat će se da se 2026. godine Hrvatska i dalje ponosi sjajnim športskim uspjesima naših športaša kojima su osigurani svi uvjeti za bavljenje športom, ali i da bude puno aktivnija, a posljedično i zdravija nacija, nego je to u ovom trenutku.

PRATITE SJEDNICU UŽIVO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori