Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prijeti mu 10 godina zatvora, a oštetio dućan za svega 82 kune

Ishod osude ovisit će o okrivljenikovoj ranijoj kažnjavanosti, no unatoč tome ne vjerujem da će kazna biti velika jer se radi o kaznenom djelu s minornom štetom, kazao je odvjetnik

Zbog krađe šest čokoladica i dva soka u trgovačkom centru Spar u Karlovcu, nakon čega je odgurnuo zaštitarku i pobjegao, 26-godišnjaku iz Draganića prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora.

Naime, protiv njega je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podignulo optužnicu kojom ga terete da je 1. srpnja prošle godine s dvoje nepoznatih ljudi ušao u trgovački centar i ukrao četiri čokoladice Snickers, dva Kinder Buena i dvije Orangine.

Uz krađu, 26-godišnjak je pri izlasku iz trgovine u dva navrata odgurnuo zaštitarku što je bilo dovoljno da ga se tereti za kazneno djelo razbojničke krađe. Inače je vrijednost ukradene robe 82,92 kune i policija vjerojatno ne bi niti izlazila na teren da 26-godišnjak nije odgurnuo zaštitarku i time počinio teže kazneno djelo.

Naime, članak zakona, po kojem ga se tereti, nalaže: 'Tko je zatečen pri počinjenju krađe, pa s ciljem da ukradenu stvar zadrži, uporabi silu protiv neke osobe ili prijetnju da će izravno napasti na njezin život ili tijelo, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.'

Policija je pomoću videonadzora trgovine vrlo brzo utvrdila počinitelja s obzirom i da je njihov stari znanac i uhitila ga. Okrivljenik se na državnom odvjetništvu branio šutnjom, a zaštitarka je izjavila da je putem videonadzora uočila troje ljudi koji su stavljali razne predmete pod jaknu. 

Kada su prošli kraj blagajne na izlazu je zaustavila jednog od njih i zatražila ukradenu robu na što ju je ovaj snažno odgurnuo. Pošla je za njime i ponovno ga zaustavila van trgovačkog centra gdje ju je primio za ruke i ponovno snažno odgurnuo i pobjegao.

Davor Puklavec/PIXSELL KRAĐA Karlovac: Ukrao novac iz sefa u skladištu trgovačkog centra

Ishod osude ovisit će o okrivljenikovoj ranijoj kažnjavanosti, no unatoč tome ne vjerujem da će kazna biti velika jer se radi o kaznenom djelu s minornom štetom. Pri tome ako je okrivljenik napao službenu osobu na način da ju je samo odgurnuo smatram da niti to neće drastično utjecati na kaznu jer se radi o službenoj osobi koja je obučena za takve situacije.

- Vjerujem da će ishod osude biti minorna kazna – rekao nam je odvjetnik, dodajući da je s druge strane zanimljivo da se u takvim slučajevima za minornu štetu koristi cijeli državni aparat – policija, državni odvjetnik, odvjetnik po službenoj dužnosti, a potom i raspravni suci, čime se radi ogromni trošak za minornu štetu.

Pri tome se dodaje zakrčuju i sud i odvjetnici i suci s takvim sitnim stvarima koje na koncu imaju jedinu važnost na statistici, a u ovom slučaju se radi o razriješenom teškom kaznenom djelu. I odvjetnik se pita čemu pokretati cijeli sustav za par čokoladica.

Komentari (137)
  • Opet fake naslov. Možda i je oštetio trgovinu za 82 kune, ali je fizički napao ženu. Slijedeći put kad netko nekog upuca, napišite da ide u zatvor jer mu je jaknu probušio.

    19. 4. 2019,   18:25
  • Nece dobit 10 godina ne lozite se na naslove

    19. 4. 2019,   17:27
  • Najbolje da manjinama zakonom dopustite kradju jer je to dio njihovog narodnog običaja i folklora... žalosno

    19. 4. 2019,   17:25