Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prijeti mu zatvor: Ivana Đakića prijavit će za poticanje mržnje

None Foto: Facebook

Policija će Ivana Đakića prijaviti za kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona za javno poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi. Prijeti mu tri godine zatvora

Ivan Đakić (22) priveden je zbog govora mržnje na Facebooku. Trenutno se nalazi u policijskoj postaji u Virovitici. Policija je prvo izvijestila da je Đakić priveden na obavijesni razgovor, no glasnogovornik PU Virovitičke Josip Štajdohar potvrdio je za 24sata da ga kriminalistički istražuju.

Policija će ga prijaviti za kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona za javno poticanje na nasilje i mržnju. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru objavilo je kako su, nakon dojave policije o objavi fotografije i teksta na facebook profilu koji upućuju na  kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnje u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, imali sastanak s policijom i zatražili provođenje izvida. Prijeti mu kazna od tri godine zatvora.

- Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine - stoji u članku Kaznenog zakona.

JOSIP ĐAKIĆ: OSUĐUJEM OBJAVU SVOG SINA Ivan Đakić se ispisao iz HDZ-a: Policija ga privela zbog objave

Stižu brojne osude na sramotnu i uvredljivu objavu Ivana Đakića, sina HDZ-ovog saborskog zastupnika, a među njima i njegovog oca. HDZ je najavio sankcije, a Đakićev sin preduhitrio je stegovni postupak stranačkih tijela i iščlanio se iz HDZ-a da ne bi dalje štetio stranci.

- Ispričavam se svim članovima i čelništvu stranke, kao i svima koje sam, zbog svoje nesmotrenosti i mladenačkih gluposti, uvrijedio. To nije moje mišljenje, to nisam ja. Odgojen sam da uvažavam sve ljude te mi zaista nije bila namjera širiti govor mržnje - napisao je Ivan Đakić.

OBJAVIO GNJUSNU 'ČESTITKU' HDZ: 'Osuđujemo objavu Ivana Đakića, to je govor mržnje...'

Podsjetimo, na pravoslavni Božić na Facebooku je objavio i ubrzo obrisao sporni status: “Svim ‘prijateljima’ Srbićima sretan Božić”, uz koji je bila objavljena sramotna fotografija ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu pripadnika četničkih postrojbi.

SRAMOTNA I GNJUSNA 'ČESTITKA' Sin Josipa Đakića objavio sliku ustaše koji drži glavu četnika

I njegov otac Josip Đakić (HDZ) se ispričao.

Izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje. Njegovo istupanje iz stranke smatram činom priznanja ove velike greške te shvaćanja težine ovakvog nemilog čina - priopćio je Đakić.

Istup Đakića mlađeg osudila je i Vlada:

- Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti. U tijeku je i postupanje nadležnih institucija - navodi se u priopćenju Vlade.

Komentari (373)
  • Kao i njegov brat sto je tri puta autom udarao mladica dok nije s njim slupao sofersajbu pa sutkinja rekla ''nije imao namjeru za ubojstvom''? I nikome nista, sto je s tim nesretnim mladicem dalje bilo novine nisu pisale a brat dobio uvjetnu. Kad nije on za tri puta namjerno gazenjem autom dobio nista onda ce ovaj jos biti nagraden.

    8. 1. 2019,   16:34
  • ajmo mali u bajbukanu pa tamo pjevaj borbene..😉

    8. 1. 2019,   16:12
  • Ništa samo uvjetna i to je to a ovo sa zatvorom je za podizanje posjećenosti ovom članku...

    8. 1. 2019,   16:03