Obavijesti

News

Komentari 373

Prijeti mu zatvor: Ivana Đakića prijavit će za poticanje mržnje

Prijeti mu zatvor: Ivana Đakića prijavit će za poticanje mržnje
1

Policija će Ivana Đakića prijaviti za kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona za javno poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi. Prijeti mu tri godine zatvora

VIDEO

Ivan Đakić (22) priveden je zbog govora mržnje na Facebooku. Trenutno se nalazi u policijskoj postaji u Virovitici. Policija je prvo izvijestila da je Đakić priveden na obavijesni razgovor, no glasnogovornik PU Virovitičke Josip Štajdohar potvrdio je za 24sata da ga kriminalistički istražuju.

Policija će ga prijaviti za kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona za javno poticanje na nasilje i mržnju. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru objavilo je kako su, nakon dojave policije o objavi fotografije i teksta na facebook profilu koji upućuju na  kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnje u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, imali sastanak s policijom i zatražili provođenje izvida. Prijeti mu kazna od tri godine zatvora.

- Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine - stoji u članku Kaznenog zakona.

Ivan Đakić se ispisao iz HDZ-a: Policija ga privela zbog objave
Ivan Đakić se ispisao iz HDZ-a: Policija ga privela zbog objave

Stižu brojne osude na sramotnu i uvredljivu objavu Ivana Đakića, sina HDZ-ovog saborskog zastupnika, a među njima i njegovog oca. HDZ je najavio sankcije, a Đakićev sin preduhitrio je stegovni postupak stranačkih tijela i iščlanio se iz HDZ-a da ne bi dalje štetio stranci.

- Ispričavam se svim članovima i čelništvu stranke, kao i svima koje sam, zbog svoje nesmotrenosti i mladenačkih gluposti, uvrijedio. To nije moje mišljenje, to nisam ja. Odgojen sam da uvažavam sve ljude te mi zaista nije bila namjera širiti govor mržnje - napisao je Ivan Đakić.

HDZ: 'Osuđujemo objavu Ivana Đakića, to je govor mržnje...'
HDZ: 'Osuđujemo objavu Ivana Đakića, to je govor mržnje...'

Podsjetimo, na pravoslavni Božić na Facebooku je objavio i ubrzo obrisao sporni status: “Svim ‘prijateljima’ Srbićima sretan Božić”, uz koji je bila objavljena sramotna fotografija ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu pripadnika četničkih postrojbi.

Sin Josipa Đakića objavio sliku ustaše koji drži glavu četnika
Sin Josipa Đakića objavio sliku ustaše koji drži glavu četnika

I njegov otac Josip Đakić (HDZ) se ispričao.

Izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje. Njegovo istupanje iz stranke smatram činom priznanja ove velike greške te shvaćanja težine ovakvog nemilog čina - priopćio je Đakić.

Istup Đakića mlađeg osudila je i Vlada:

- Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti. U tijeku je i postupanje nadležnih institucija - navodi se u priopćenju Vlade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 373
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1