Obavijesti

News

Komentari 334

Prijeti nam demografski potop: Nikada nije bilo manje rođenih

Prijeti nam demografski potop: Nikada nije bilo manje rođenih
1

Dramatično je pao i broj sklopljenih brakova, a porastao je broj razvoda. Statistika je to za prvih devet mjeseci. Demografi upozoravaju na ozbiljnost situacije

VIDEO

U Hrvatskoj je ove godine rođeno rekordno mali broj djece, dramatično je pao i broj sklopljenih brakova, a porastao je broj razvoda. Statistika je to za prvih devet mjeseci. Demografi upozoravaju na ozbiljnost situacije, no političari ne posvećuju previše pozornosti tom gorućem problemu.

- Ovo stanje nije novina, takva situacija se gomila od 1960. godine. Iz godine u godinu se povećava prirodno smanjenje. Veliki dio hrvatskog prostora je prazan, rekao je demograf Anđelko Akrap gostujući u 'Mreži Prvog' Hrvatskoga radija. 

Dodao je kako ni jedna vlast nije vodila o tome računa, a radi se o opstanku. Napomenuo je kako je to svjetski problem, no recimo Francuska se suočila s jakom depopulacijom i dugo se je borila protiv toga.  Smatra da se granice trebaju otvoriti jer migracije nisu štetne, ali trebamo dugoročnu i dobru politiku.

Sociolog Zoran Malenica također smatra da Hrvatska ne ide u dobrom pravcu. 

- Za dobru demografsku politiku potrebno je mnogo novca. Mi smo u fazi dužničkog ropstva - za kamate i glavnicu kredita morat ćemo vraćati oko 7 milijardi kuna. U ovoj situaciji novaca za drugo nema - rekao je. 

-  Novac je neophodan, ali ne možemo se usredotočiti samo na materijalne vrijednosti, trebamo ljudima dizati moral - smatra pak teolog Danijel Labaš.

-  Trebamo isticati vrijednosti braka i obitelji. Djeca će sutra brinuti o tom društvu. Jedini pravi temelj društva je obitelj koja je stabilna - zaključio je Labaš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 334
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.