Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prijetili direktoru N1 televizije: Predočite dokaze na mail ili...

None Foto: Reuters/PIXSELL

Direktoru N1 televizije Srbija javila se osoba i predstavila kao dužnosnik američke službe domovinske sigurnosti. Navodno, nezadovoljni su izvještavanjem o napadu na Novom Zelandu

Posljedice terorističkog napada na Novom Zelandu, u kojem je u petak ubijeno 49 osoba, osjetio je i direktor televizije N1 u Beogradu Jugoslav Ćosić od kojeg je u prijetećem telefonskom razgovoru zatraženo da se očituje o izvještavanju te televizijske mreže o zločinu u Christchurchu, objavio je u subotu u priopćenju N1.

MINISTAR STEFANOVIĆ 'Srbija nema nikakve veze s novozelandskim teroristom!'

Ćosiću se u petak navečer na službeni telefon javila osoba i, predstavljajući se kao dužnosnik američke vlade iz ministarstva za domovinsku sigurnost (Homeland Security), zatražila da objasni izvještavanje N1 jer se, navodno, iz njega može zaključiti kako ta televizijska kuća ima dokaze da je napad na Novom Zelandu povezan s 'terorističkom bazom' u Srbiji.

Nisu baš sretni ni s izvještavanjem o Trumpu

Od direktora N1 zatraženo je i da te dokaze predoči, usmeno ili pismeno na e-mail adresu koja će mu biti poslana 'u roku od dva sata'. U suprotnom dobio je prijetnju da će mu biti uskraćen ulazak u SAD, objavio je N1.

SMAKNUO LJUDE U DŽAMIJAMA Luđački manifest: Ubojica bio zaluđen Kosovom i nacistima

U razgovoru mu je rečeno i da je način na koji N1 izvještava o zbivanjima u SAD-u usmjeren protiv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zbog '300 negativnih izvještaja' koje je o predsjedniku SAD-a objavio N1 u sva tri centra - Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

Nakon telefonskog poziva o sadržaju razgovora obaviješteni su odvjetnici N1 koji će poduzeti pravne poteze kako bi srbijanska državna tijela počela istragu o tom događaju.

TERORIST U ZADRU, ZAGREBU... Ubojica iz džamija putovao po Hrvatskoj: Evo gdje je sve bio

Novinarske udruge zatražile su u subotu od policije i tužiteljstva da čim prije razjasne slučaj i utvrde tko je prijetio direktoru N1.

Pritisak na medije

Udruženje novinara Srbije (UNS), zahtijevajući hitnu istragu, ukazuje na pravo svakog 'da bude nezadovoljan radom novinara', ali ističe i  da 'nitko nema pravo na uznemiravanje i pritisak na slobodu medija'.

ISPISANA ĆIRILICOM Ubojica s Novog Zelanda na oružju je imao srpska imena

Takve poruke su opasne, jer mogu inspirirati nove prijetnje i pritiske na medije koji i o najosjetljivijim temama informiraju nepristrano i odgovorno, ukazuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uz ocjenu da  prijetnje direktoru N1 predstavljaju 'grub pritisak na uređivačku politiku profesionalne i objektivne televizije', NUNS inzistira da je 'posebno neprihvatljivo to što je NN osoba koja je prijetila Ćosiću, dovela TV N1 u vezu sa terorizmom'. 

Komentari (8)
  • Ne gledam N1, točnije, znam je poslušati nekad na kompu dok nešto radim, al idu mi na živce uvijek isti levičari kao gosti. iako, priznam im, ne prekidaju goste u govoru. Al Jazeera sam sinoć u 22 h gledala. I, treba prenositi istinu. Lik je zaluđen četnicima i njihovim pjesmama, koje Kosovo i fašisti.

    16. 3. 2019,   16:18
  • I sam sam uvjeren da srbi puno više znaju, u drušvu zločinca iz N. Zelanda bila su i dvojica srba, o tome se šuti. Ne zna se ni tko je ta tajanstvena ženska u istom društvu! Poznati scenarij, opet su "srbi ugroženi"!!!

    16. 3. 2019,   17:02
  • Poznata jeN1 po "objektivnosti"

    16. 3. 2019,   19:14