Obavijesti

News

Komentari 2

Prijetnje sigurnosti u Hong Kongu Kina neće tolerirati

Prijetnje sigurnosti u  Hong Kongu  Kina neće tolerirati
4

Partija "neće tolerirati podjelu zemlje ili ugrožavanje nacionalne sigurnosti te će odlučno spriječiti i suzbiti strane snage od uplitanja u Hong Kong i Macao, poručili su iz Kine

VIDEO

Kina neće tolerirati suprotstavljanje formuli o "jednoj zemlji i dva sistema", koja se primjenjuje na odnos Hong Konga i Kine, separatizam ili prijetnje nacionalnoj sigurnosti u toj pokrajini, visoki kineski dužnosnik rekao je u petak, nakon sastanka najviših partijskih dužnosnika

U četvrtak je vladajuća Komunistička partija, nakon četverodnevnog partijskog plenuma, obećala da će osigurati stabilnost u Hong Kongu.

Prvotno prosvjed protiv predloženog zakona o izručenju osumnjičenika u ostatak Kine, hongkonški je prosvjed prerastao u široki prodemokratski pokret.

A man and his son wearing costumes stand in front of a riot police during Halloween in Lan Kwai Fong, Central district, Hong Kong

Parlamentarni dužnosnik Shen Chunyao je, govoreći novinarima o ishodima sastanka, istaknuo kako je Hong Kong "naravno" bio važna tema sastanka, na kojem se okupilo oko 370 dužnosnika Komunističke partije Kine.

Plenum je u zaključku naglasio kako je "jedna zemlja" temelj "dvaju sustava" te da će partija poduprijeti vlade specijalnih administrativnih regija, Hong Konga i Macaa, da ojačaju provođenje zakona, rekao je Shen, predsjednik Odbora za temeljni zakon Nacionalnog narodnog kongresa Kine.

Temeljni zakon je, ustav Hong Konga koji određuje veze te regije s Pekingom.

Društvo u Hong Kongu i Macau, pogotovo državni službenici i mladi ljudi, moraju poraditi na svom "domoljubnom duhu" te znanju kineske povijesti i kulture, dodao je Shen.

FILE PHOTO: People shop for clothes at a traditional market in Hong Kong

Partija će "odlučno čuvati nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese, čuvat će dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i Macaa te neće tolerirati bilo kakve izazove za načelo 'jedna zemlja, dva sustava'", rekao je Shen.

Partija "neće tolerirati podjelu zemlje ili ugrožavanje nacionalne sigurnosti te će odlučno spriječiti i suzbiti strane snage od uplitanja u Hong Kong i Macao i od izvođenja separatističkih, subverzivnih, infiltracijskih ili destruktivnih aktivnosti".

Centralne kineske vlasti tvrde da se ne upliću u situaciju u Hong Kongu te optužuju SAD i Veliku Britaniju za utjecaj na prosvjednike.

Prema stranim izaslanicima i sigurnosnim analitičarima, Kina je udvostručila sigurnosne snage centralnih vlasti u Hong Kongu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.