Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prijevremeni izbori u Austriji najvjerojatnije početkom rujna

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili su da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna, nakon što se u subotu raspala koalicijska vlada

Novi izbori nisu ničija želja nego nužnost, rekao je Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) nakon razgovora s Van der Bellenom. On je objasnio da do novih izbora želi 'stabilne uvjete' i da će u tu svrhu razgovarati s predstavnicima svih stranaka. 

Kurz je krajem 2017. ušao u koaliciju s desno populističkom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zasada nije poznato hoće li premijer nastaviti suradnju s ministrima iz redova te  stranke čiji je predsjednik Heinz-Christian Strache u subotu zbog tzv. Ibiza skandala podnio ostavku što je uzrokovalo raspad narodnjačko-slobodarske koalicije. 

Austria's Vice Chancellor Strache addresses a news conference in Vienna | Autor: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Heinz-Christian Strache

- Zajednički cilj je najveća moguće stabilnost vlade - rekao je Kurz. 

Strache je u subotu ujutro podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Top candidate of the People's Party (OeVP) Sebastian Kurz attends his party's meeting in Vienna ZBOG SKANDALA Austrija: Kurz raspustio vladu, novi izbori u najkraćem roku...

Kurz je nakon toga objasnio da je povjerenje u suradnju s FPOe-om narušeno te kako ne postoji temelj za daljnju suradnju. 

To se posebice odnosi na pitanje tko će zamijeniti Strachea na mjestu vicekancelara. 

Kurz je istodobno izjavio kako se mora raščistiti pozadina nastanka tzv. Ibiza videa koji je dostavljen njemačkim medijima Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung. 

Austria's Vice Chancellor Strache addresses a news conference in Vienna STRACHE: 'BIO SAM PIJAN' Nakon što je procurila snimka: Kurzov zamjenik dao ostavku

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je istaknuo kako Austrija mora pokazati da je 'pouzdani partner' unutar Europske unije.

Komentari (6)
  • Civilizirana i kulturna zemlja u kojoj političari imaju odgovornosti i morala. U roku 24 sata su donjeli odluku o prijevremenim izborima. Kod nas je tako nešto nezamislivo ili bi se takva odluka donosila 24 godine.

    19. 5. 2019,   19:20
  • kod nas imamo vladu nastalu na političkoj prostituciji i kupovini ruku daleko od onoga što je birao narod-

    19. 5. 2019,   21:17
  • Hrvatska je u Kurzu,Kurz je u Austriji,Austrija nas šalje Kurzu...

    20. 5. 2019,   08:08