Obavijesti

News

Komentari 350

Princ i vojvotkinja uživali su u šparogama, tartufu, brancinu...

Princ i vojvotkinja uživali su u šparogama, tartufu, brancinu...
25

Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koji joj je donio mir. Želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak, rekao je princ Charles

VIDEO

Na svečanoj večeri u ponedjeljak navečer u Uredu predsjednice u čast britanskog kraljevskog para, princ od Walesa čestitao je Hrvatskoj na iznimnom napretku u posljednjih dvadeset godina otkad ju je zadnji puta posjetio, te joj zaželio daljnji mir i napredak, dok je hrvatska predsjednica kazala svom visokom gostu da je donio novi optimizam zemlji. 

- Hrvatska je iznimno iskoristila prilike koji joj je donio mir. Gospođo predsjednice, želim čestitati Hrvatskoj na njezinim postignućima i želim vam svima i dalje mir i napredak. Kao što želim i da odnosi između naše dvije zemlje jačaju u godinama koje su ispred nas. I siguran sam da hoće - rekao je princ Charles u zdravici na večeri na kojoj se okupilo šezdesetak osoba iz javnog života Hrvatske. 

Princ je zadnja dva puta posjetio Hrvatsku za vrijeme i neposredno nakon rata,1996. 

- Danas popodne vidio sam dio Zagreba i ne mogu vam reći koliko je lijepo vidjeti kako je ovaj divan grad obnovljen s osjećajem. Ne može biti bolje ilustracije iznimnog napretka koji ste postigli u posljednjih dvadeset godina -  rekao je princ Charles koji je peti puta u Hrvatskoj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svoju je zdravicu završio na hrvatskom jeziku, rekavši "Hvala lijepa. Živjeli". 

Predsjednica: Princ nam je donio novi optimizam

Kolinda Grabar Kitarović održala je zdravicu na engleskom jeziku, rekavši Charlesu da je donio "novi optimizam koji nam svima u Hrvatskoj treba", te da je pobudio pozitivne emocije kod hrvatske javnosti. 

- Posjetili ste Hrvatsku zadnji put prije dvadeset godina i nadam se da ćete uočiti koliko se Hrvatska promijenila. Napravili smo ogroman napredak kao zemlja i kao građani - rekla je predsjednica te  nazdravila "bilateralnim odnosima Hrvatske i Velike Britanije ali prije svega prijateljstvu, razumijevanju i našoj zajedničkoj budućnosti koja je pred nama". 

- Hrvatska i Velika Britanija danas dijele zajedničku budućnost, kao članice EU-a i NATO-a ali i kao stari prijatelji - naglasila je.

Brojni političari, znanstvenici, akademici, umjetnici i predstavnici vjerskih zajednica okupili su se na svečanoj večeri na Pantovčaku. Među 66 uzvanika bili su, uz domaćine - predsjednicu i njezinog supruga, i premijer Tihomir Orešković sa suprugom, prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko sa suprugom, predsjednik hrvatskog Sabora Željko Reiner, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, predstavnici sudbene vlasti, vojske, HAZU-a, rektori sveučilišta, te predstavnici nacionalnih manjina i vjerskih zajednica. Na večeri su bili i glumica Zrinka Cvitešić koja zapaženu karijeru gradi upravo u Londonu te izumitelj električnih automobila Mate Rimac

Razmijenili darove

Predsjednica i princ Charles razmijenili su darove – princ je dobio arhivsko vino iz Iločkih podruma i sliku hrvatskog umjetnika Matka Trebotića, dok je predsjednici uručen komplet od šest tanjura dekoriranih umjetničkim slikama biljaka te potpisana fotografija britanskog para, princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla. 

A ovo je bilo na meniju: 

Na svečanoj večeri posluženi su rižoto sa šparogama i istarskim tartufom, brancin u maslinovom ulju s kremom od mladog ličkog krumpira i špinatom, miješana proljetna salata i maline na rižinom čipsu, a služila su se vina Iločkih podruma.

'Jako se veselim posjeti Osijeku'

Svečanom večerom na Pantovčaku završio je prvi dan posjeta kraljevskog para Hrvatskoj, koji se u utorak nastavlja u Osijeku, Kopačkom ritu i Đakovu kojemu se princ Charles, kako je rekao, jako veseli. 

- Sutra se jako veselim posjetu Osijeku. Imat ću prigodu susresti se s lokalnim političkim i vjerskim čelnicima te čuti kako surađuju nakon mirne reintegracije istočne Slavonije u Hrvatsku - rekao je u svom govoru princ Charles.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 350
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji