Obavijesti

News

Komentari 218

Pripiti lovac ustrijelio retrivera pa ga odvukao i bacio u grmlje

Pripiti lovac ustrijelio retrivera pa ga odvukao i bacio u grmlje
1

Lovac iz Trškog Vrha kod Krapine na cesti je ustrijelio retrivera, kućnog ljubimca obitelji koju i sam poznaje. Policija mu je oduzela oružje, a predsjednik Lovačkog društva u svemu ne vidi ništa sporno...

VIDEO

Trogodišnji retriver Balto bio je ljubimac obitelji Puljek iz Trškog Vrha pokraj Krapine. Mezimac njihove kćeri (12) koja je Balta dobila od djeda. Mezimac, zapravo, cijele ulice koja ga pamti kao druželjubivog, maznog, miroljubivog i dragog peseka. Na Staru godinu poslijepodne ubio ga je lovac (68), piše Ni Zagorje malo

Na Staru godinu, samo 300 metara od Baltova doma, iz automobila je iskočio 68-godišnji lovac i retrivera upucao u lopaticu. Muškarac ga je potom ulovio za šape, odvukao i bacio u grmlje uz cestu. 

Sve to dogodilo se pred očima susjede koja je šetala svojeg psa i Balta. 

Retriver je u veterinarskoj ambulanti proživio još tri dana, a onda je uginuo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policija je, piše Ni Zagorje malo, utvrdila da je lovac u krvi imao 0,78 promila alkohola. Napravili su pretres kuće lovca i oduzeli su mu sve oružje te ga ispitali.

Lovca su prijavili za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. Prema prijavi koja će biti proslijeđena u ODO Zlatar, terete ga za članak 205. Stavak 1.: Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Inače, lovac je poznanik obitelji čiji je Balto bio kućni ljubimac. Malo iznad njihove kuće na Šušelj brijegu ima vikendicu. 

U razgovoru za taj portal, predsjednik krapinskog Lovačkog društva, Ivan Puljek, imenjak i stric Baltovog vlasnika, izjavio je da je lovac samo 'branio interese Lovačkog društva'. 

- Nisam bil tam, al’ sam doznal da je on branil interese Lovačkog društva. Pucal je u pesa po zakonu, u lovištu, 150 metara od kuća. Pes je bil u lovištu i klal nam je srne. Po zakonu ga je ustrijelil, objasnio je predjednik Lovačkog društva. 

Evo transkripta cijelog razgovora između Puljeka i novinarke portala Ni Zagorje malo:

Po kojem zakonu netko smije ustrijeliti psa?

– Ne znam, nisam informiran – mrtvo hladno je odgovorio.

Kako kao lovac i predsjednik lovačkog društva niste informirani i ne poznajete zakone?

– Javil mi je taj čovek kaj je pucal da je bil našel na tri, četiri mjesta zaklane srne i lanad. To ti pesi lutalice kolju i on je branil divljač koju mi zastupamo.

Pa jel’ on pucao u Balta jer je Balto taj tren klao srne?

– Nije. To je prije našel kosti i kožu od srni. Rekel je da bu mi poslal slike.

Ako ste imali lešine divljači, gdje su Vam fotografije i zašto niste pozvali policiju na očevid?

– To su bile kosti i koža.

Hm, a meso gdje je završilo? Psi su si skuhali gulaš ili spremili u škrinju? Po kojem zakonu je, opet Vas pitam, vaš lovac pucao u pesa?

– Nemojte me maltretirati! Pucal je po etici, jer je branil divljač koju mi zastupamo! Ne znam zakon o pesima niti me ne zanima, ja znam Zakon o lovstvu! – prvi lovac Krapine sad je već bio i ljut.

To, zapravo, znači da vi podržavate da lovci ubijaju pse?

– Ja bi zabranil pese u stanovima! U zakon bi del da ko nema dvorište od 400 kvadrata da nemre imat pesa. Ne znam jel dobro kaj je napravil, kaj je upucal pesa. Znate, ima tu drugih reperkusija. Jednim dijelom ne odobravam, vidli bumo kaj bu ubuduće. Pesi lutalice nam kolju srne i mi ih branimo. Ovo je bil ‘samilosni hitac’ – govori čovjek, Ivan Puljek, predsjednik Lovačkog društva Krapina.

Jeste Vi svjesni kaj ste sve izgovorili? Jel vi znate kaj je to samilosni hitac?

– Rekel sam vam da me pesi ne zanimaju. Srna se brzo umori, pes ne i onda ju on zgrabi i zakolje. Sam vam rekel da je čovek našel kožu od srnjaka – striček lovac i dalje po svojem.

A di je završilo meso?

– Stvarno me maltretirate. Dojdite k meni kad god hoćete na Trški Vrh i se bute vidli, moj pes ima veliko dvorište i ide z menom u lov, iz dvorišta ne izlazi. A kolegu ne bumo isključili iz Društva, jer nemamo na osnovu čega – bio je to kraj razgovora.

Vijest o ubojstvu retrivera Balta prva je na Facebooku objavila udruga Udruga za zaštitu i promicanje prava životinja Vita. 

- Udruga oštro osuđuje ovo ubojstvo. Smatramo da je počinitelj nesiguran, kako za životinje, tako i za ljude. Temeljem saznanja da je bio član lovačkog društva, sve ćemo prijaviti HLS-u i tražiti da počinitelju trajno oduzmu licencu za lov. Tražiti ćemo i inspekcijski nadzor nad lovačkim društvom kojeg je počinitelj član, rekli su u Udruzi. 

- Očekujemo da se počinitelja kazni maksimalnom zatvorskom kaznom, jer ovo je ubojstvo s namjerom, zaključila je Vedrana Ožegović, predsjednica Udruge za zaštitu i promicanje prava životinja Vita.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić