Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Priprema najukusnije zimnice: Svaki dan nove ideje i savjeti

None Foto: Dreamstime 2

Od ponedjeljka, 7. rujna u 24sata čitajte najbolje recepte i savjete za pripremu staklenki i trikove uz koje je lako pripremiti specijalitete bez konzervansa za obitelj

Kako biste bili sigurni da ukiseljeno povrće, marmelade i džemovi ne sadrže višak šećera ili nezdrave aditive, najbolji je način da ih pripremite kod kuće. Tako možete provjereno znati da su voće, povrće, začini i ostale namirnice koje se koriste u pripremi prirodnog podrijetla. Industrijski proizvodi uglavnom sadrže rafinirani šećer kao konzervans, aditive te druge sintetičke sastojke koji pridonose dugom čuvanju namirnica.

Pri pripremanju domaće zimnice za konzerviranje se preporučuju prirodni proizvodi poput jabučnog octa, maslinova ulja te sladori žitarica umjesto rafinirana šećera, a igranjem s bezbrojnim kombinacijama okusa lako je pripremiti neodoljiva jela koja se ne zaboravljaju.

Povrće se za zimu može pripremati na više načina - kiseliti, usoljavati i sušiti, a pripremate li ga sami, osim što znate što jedete, dugoročno možete uštedjeti. Isto pravilo vrijedi i za voće. Veliki vodič uz koji je lako sačuvati okuse ljeta i rane jeseni u staklenkama možete čitati svakoga dana u prilogu Panorama .

POGLEDAJTE VIDEO:

Među brojnim savjetima za pripremu, kulinarskim trikovima i vrhunskim receptima kulinarski početnici, ali i vrsne domaćice mogu pronaći nove ideje uz koje je lako skuhati, usoliti ili ukiseliti omiljene namirnice . Doznajte koje voće sadrži više, a koje manje pektina, ključnog za zgušnjavanje marmelada i džemova. Prije kuhanja u voćnu smjesu dodaje se nekoliko kapi limunova soka, koji pojačava svježu aromu te potiče želiranje džemova i voćnih želea. Voće svakako prethodno valja kušati: kiselom voću poput, na primjer, ribiza treba ga dodati samo malo ili gotovo ništa. Nadahnite se i neodoljivim kombinacijama začinskog bilja te pripremite domaće mirisne namaze od rajčica i paprika kojih ima u izobilju po pristupačnim cijenama. Sušene namirnice obično su skupe, no i sami možete konzervirati zimnicu najstarijom i najjednostavnijom metodom. Sušene rajčice sačuvajte u maslinovu ulju i ubacite u slasne salate, dodajte ih na pizzu ili umiješajte u umake za tjesteninu. Sušene smokve i marelice daju neodoljivu notu pitama od prhkog tijesta, čokoladnom tartu ili kolačima od sira kojima počastite obitelj i goste.

Komentari (15)
  • Turšija već spremljena ,još dva bureta kiselog kupusa. Izdimiti 5-6 tabli slanine i zima može doći :)

    4. 9. 2015,   20:30
  • Samo kapulica... a moze i mrkva!!! ;)

    4. 9. 2015,   20:07
  • paradajz sos, krastavci gotovi :)) za dva tjedna ajvar pa kiselo zelje :))) a nakon toga kolinje :D

    4. 9. 2015,   21:12