Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pripremaju pitanja: Mirovinsku će poslati na novi referendum

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 7

Oporba smatra da ćemo raditi još više za još manje mirovine, a ministar uvjerava da će mirovine svima rasti. Sindikati planiraju početi skupljati potpise za referendum kad paketi novih zakona budu usvojeni

Bez obzira na prosvjede sindikata, udruga umirovljenika, žestoku kritiku oporbe i najavu referenduma, ministar rada Marko Pavić i Vlada neće odustati od mirovinske reforme.

Pavić je napravio neke korekcije, male kompromise, ali od bitnih stavki ne odustaje. U mirovinu će i muškarci i žene ići sa 67 godina od 2033. godine, a iznimka su oni koji ranije skupe 40 godina staža.

Sindikalni bunt

- Unapređujemo sustav. Najniže mirovine rastu 3,13 posto. Ispravljamo nepravdu i izjednačavamo uvjete za one koji će sljedeće godine u morivnu, a onima najmlađima oisguravamo da imaju za dostojnu mirovinu u starosti - branio je u utorak svoje prijedloge u Saboru minsitar rada Marko Pavić (HDZ).

Sindikalni čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever potvrdio nam je da sindikati već razrađuju referendumska pitanja kojima će rušiti rad do 67. godine jer smatraju da za to nema ni potrebe ni uvjeta.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Skupljanje potpisa će početi kad paketi zakona budu usvojeni. Očekuju da će opet uspjeti kao i u prikupljanju dovoljno potpisa za obranu autocesta i outsourcinga. Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), zajedno sa Savezom samostalnih Sindikata Hrvatske, prije početka sjednice prosvjedovao je ispred Sabora i dijelio letke sa svojim zahtjevima saborskim zastupnicima.

Minimalna mirovina

Traže uvođenje modela usklađivanja mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, da se uvede zajamčena minimalna mirovina, novi model obiteljske mirovine i državnu naknadu za osobe starije od 65 godina. Žele i da se mirovina opet dostavlja poštom kao ranije, ali i da se osiguraju jednaki uvjeti za rad uz mirovinu.

Velika novost čeka i one koji štede u trećem stupu, oko 310.000 građana. Za razliku od dosadašnjeg zakona, sad će se 30 posto novca iz III. stupa moći uzeti tek kad osiguranik napuni 55 godina, a ne kao sad - 50 godina. Više neće moći ni povući sav novac ako imaju manje od 10.000 kuna, što su dosad mogli.

PROMO Neka vam poslodavac uplaćuje mirovinsku štednju

Pavić je zaratio i s mirovinskim fondovima jer će im Vlada imenovati svojeg predstavnika u nadzorne odbore. A članovi uprave mirovinskih fondova više neće moći biti u nadzornim odborima, što se tumači kao direktna politička kontrola nad gotovo 100 milijardi štednje građana u II. stupu.

Nagrada za nerad

- Nadamo se da predložena rješenja neće značiti političko odlučivanje o radu mirovinskih fondova jer mi moramo voditi računa o svojim članovima i njihovim interesima - priopćila su četiri mirovinska fonda.

U Saboru je Pavić bio i pod baražnom vatrom oporbe.

- Građani će raditi dulje, a mirovine će im biti manje pa će u mirovini živjeti još teže. Reformom pokazujete da za umirovljenike možete stvoriti budućnost koja je gora nego sadašnjost - rekao je Davor Bernardić (SDP).

SDP-u je neprihvatljiv rad do 67. godine.

Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorila je na paradoks reforme, odnosno da se prijedlogom kažnjavaju oni koji su radili dulje i imaju više staža.

Zagreb: Amsterdamska koalicija o mirovinskoj reformi | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Šalje se poruka: ‘Nemojte radite, počnite raditi što kasnije, malo radite i država će vas za to nagraditi’. Ako je to reforma, svaka čast - poručila je.

Mrak Taritaš navodi da će reformom budući umirovljenici biti jako stari i siromašni. Ustvrdila je i da imamo reformu “nezaposlen sam i vodim oca na posao”.

Zagreb: Dva tjedna prije ljetne stanke Sabor pokuÅ¡ava uloviti rokove ZEKANOVIĆ O REFORMI 'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'

Nikola Grmoja (Most) stava je da je iluzorno raspravljati o dobnoj granici za umirovljenje dok imamo ovako lošu demografsku sliku.

- Ovakav mirovinski sustav je neodrživ, mirovina neće biti jer dnevno iz države odlazi 180 ljudi. Neće biti mirovina, neće biti mirovinskog sustava, a ni Hrvatske - prognozira Grmoja.

Zagreb: Sabor raspravlja o paketu mirovinskih zakona | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Vladajući HDZ i HNS zajedno će izglasati mirovinsku

Svi u prijevremenu

Ekonomist Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku smatra da je Vlada mogla učiniti više.

- Vaša je obveza da spasimo umirovljenike da ne uđu u zonu siromaštva, a takvih je više od 90 posto. Uskladite kretanje prosječnih mirovina s prosječnom plaćom jer je sad dostigla jadnih 39 posto i po tome smo skoro najgori u cijeloj Europskoj uniji - rekao je Lovrinović.

Bivši ministar rada Mirando Mrsić (Demokrati) upozorio je na kontraefekt jer će se dvostruko više penalizirati ranije umirovljenje. Do Nove godine on očekuje 10.000 zahtjeva zaposlenih koji još mogu raditi, ali će iskoristiti pravo na prijevremenu mirovinu po starom zakonu kako ne bi bili jače kažnjeni.

Kazne za kraći rad

- Diskriminirate one koji rade dulje jer penalizirate više nego što biste trebali - smatra Mrsić.

Podsjetimo, kazna za svaki mjesec ranije mirovine je 0,3 posto, a sad je upola manja. Vlaho Orepić je upozorio da imamo puno povlaštenih mirovina koje u ovoj reformi nisu dotaknute.

- Imamo više od 50 posto nezarađenih mirovina i to je naš problem. I njihov broj će se povećavati. To je pogrešna politika - rekao je zastupnik Vlaho Orepić.

DIŽU GRANICU? Dobna granica za povlačenje mirovine iz III. stupa 55 godina

Gordan Maras iz SDP-a naglasio je da imamo životni vijek kraći za tri mjeseca od prosjeka EU i da se to pogoršava pa ne treba raditi do 67. godine.

Zagreb: Maras o radu uz neisplatu plaća u državnoj firmi | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Dali ste građanima najgori božićni dar - smatra Gordan Maras.

Pavić je opovrgavao da živimo sve kraće. I dalje smatra da će oni koji počnu raditi ići i u raniju mirovinu, a neće morati raditi do 67. godine. SDP-u je odgovorio da je za njihove vlasti bio najlošiji omjer umirovljenika i radnika te da je ispravio nepravdu za 3000 žena koje idu u mirovinu sljedeće godine.

5 PREDNOSTI

Dodatak svima

I oni koji su štedjeli u II. stupu imat će pravo na dodatak od 20,2% na iznos koji su uštedjeli u prvom stupu nakon 2001.

Ukidanje kazni
Roditelji su dosad imali manju mirovinu kad su koristili rodiljni. Sad će zaposleni roditelj dobiti šest mjeseci staža.

Rad pola vremena
Umirovljenici će moći raditi, ako žele, pola radnog vremena, imat će punu mirovinu, rast će im i radni staž.

Manje naknade
Mirovinski fondovi naplaćivat će manje naknade za upravljanje novcem u II. stupu, moći će se i povući 15% ušteđevine iz njih.

Veće mirovine
Najniže mirovine će porasti 6-7 posto, a ostale tri posto zbog promjene u formuli za usklađivanje mirovina i dodatka.

 

5 NEDOSTATAKA

Dulji rad za sve

Od 2033. svi ćemo morati raditi do 67, ako ranije ne skupimo 40 godina staža. A živimo kraće nego ostali građani EU

Privilegije ostaju
Povlaštene mirovine nisu dirane, nije razdvojen staž od privilegije, čime se moglo uštedjeti godišnje i do milijardu kuna.

Kazne za kraći rad
Tko ide u prijevremenu mirovinu kažnjava ga se 0,3 posto za svaki mjesec. Za pet godina može imati 18 posto manju mirovinu.

Država će zaraditi
Na reformi će država ‘zaraditi’ 11 milijardi kuna do 2040. jer će im oni s nižim primanjima dati ušteđeno u II. stupu.

Rizična ulaganja
I mirovinske fondove, u kojima je naša štednja, nadzirat će politički imenovane osobe. Moguća su rizična ulaganja.
Komentari (72)
  • Treba ukinuti mirovine (osim braniteljskih). Ukinuti porodiljni i uvesti porez na djecu. Također treba uvesti i poseban porez za hrvate koji su odlučili živjeti u Hrvatskoj. Za Saborske zastupnike također ukinuti mirovine, ali uvesti da primaju saborsku plaću i povlastice doživotno (došli ikad u Sabor ili ne).

    4. 12. 2018,   17:29
  • 67'' ajme, dao BOG da dozivim 67 makar kao i siromah bez mirovine..... za one koji planiraju lupat minuse objasnjenje, "ovim tempom zivota, stresa i posla necemo dugo tj ni blizu 67"

    4. 12. 2018,   18:49
  • Mislim da će se prikupljati potpisi za referendum u vezi mirovinske obmane. Naš životni vijek je negdje oko 75 godina, a ljudi će morati raditi do 67. I što će imati od života, od mirovine. Valjda je ovima na vlasti prioritet da umirovljenici idu s posla na groblje. Imamo previše povlaštenih mirovina, kažu preko 50%, i zaista mislim da tu treba napraviti nekog reda, samo nitko se ne usudi to dirati. Kako može netko tko je radio 10 godina imati jedanputa veću mirovinu od onog sa 40-tak godina radnog staža, ma po kojoj zasluzi? Veliki novci daju se i HVO. Doista bi trebalo vidjeti koliko milijuna se dalo umirovjenicima u BiH za zaostatke od 10% za 10 godina unatrag, samo stoga da bi Plenković i HDZ ostali na vlasti. A za domicilno stanovništvo se nema. I da kao što sam već pisala, mirovina doseže svega 39% plaće. Nadam se da će se raspisati referendum o produjenju radnog staža.

    4. 12. 2018,   19:19