Obavijesti

News

Komentari 72

Pripremaju pitanja: Mirovinsku će poslati na novi referendum

Pripremaju pitanja: Mirovinsku će poslati na novi referendum
7

Oporba smatra da ćemo raditi još više za još manje mirovine, a ministar uvjerava da će mirovine svima rasti. Sindikati planiraju početi skupljati potpise za referendum kad paketi novih zakona budu usvojeni

VIDEO

Bez obzira na prosvjede sindikata, udruga umirovljenika, žestoku kritiku oporbe i najavu referenduma, ministar rada Marko Pavić i Vlada neće odustati od mirovinske reforme.

Pavić je napravio neke korekcije, male kompromise, ali od bitnih stavki ne odustaje. U mirovinu će i muškarci i žene ići sa 67 godina od 2033. godine, a iznimka su oni koji ranije skupe 40 godina staža.

Sindikalni bunt

- Unapređujemo sustav. Najniže mirovine rastu 3,13 posto. Ispravljamo nepravdu i izjednačavamo uvjete za one koji će sljedeće godine u morivnu, a onima najmlađima oisguravamo da imaju za dostojnu mirovinu u starosti - branio je u utorak svoje prijedloge u Saboru minsitar rada Marko Pavić (HDZ).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sindikalni čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever potvrdio nam je da sindikati već razrađuju referendumska pitanja kojima će rušiti rad do 67. godine jer smatraju da za to nema ni potrebe ni uvjeta.

Skupljanje potpisa će početi kad paketi zakona budu usvojeni. Očekuju da će opet uspjeti kao i u prikupljanju dovoljno potpisa za obranu autocesta i outsourcinga. Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), zajedno sa Savezom samostalnih Sindikata Hrvatske, prije početka sjednice prosvjedovao je ispred Sabora i dijelio letke sa svojim zahtjevima saborskim zastupnicima.

Minimalna mirovina

Traže uvođenje modela usklađivanja mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, da se uvede zajamčena minimalna mirovina, novi model obiteljske mirovine i državnu naknadu za osobe starije od 65 godina. Žele i da se mirovina opet dostavlja poštom kao ranije, ali i da se osiguraju jednaki uvjeti za rad uz mirovinu.

Velika novost čeka i one koji štede u trećem stupu, oko 310.000 građana. Za razliku od dosadašnjeg zakona, sad će se 30 posto novca iz III. stupa moći uzeti tek kad osiguranik napuni 55 godina, a ne kao sad - 50 godina. Više neće moći ni povući sav novac ako imaju manje od 10.000 kuna, što su dosad mogli.

Neka vam poslodavac uplaćuje mirovinsku štednju
Neka vam poslodavac uplaćuje mirovinsku štednju

Pavić je zaratio i s mirovinskim fondovima jer će im Vlada imenovati svojeg predstavnika u nadzorne odbore. A članovi uprave mirovinskih fondova više neće moći biti u nadzornim odborima, što se tumači kao direktna politička kontrola nad gotovo 100 milijardi štednje građana u II. stupu.

Nagrada za nerad

- Nadamo se da predložena rješenja neće značiti političko odlučivanje o radu mirovinskih fondova jer mi moramo voditi računa o svojim članovima i njihovim interesima - priopćila su četiri mirovinska fonda.

U Saboru je Pavić bio i pod baražnom vatrom oporbe.

- Građani će raditi dulje, a mirovine će im biti manje pa će u mirovini živjeti još teže. Reformom pokazujete da za umirovljenike možete stvoriti budućnost koja je gora nego sadašnjost - rekao je Davor Bernardić (SDP).

SDP-u je neprihvatljiv rad do 67. godine.

Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorila je na paradoks reforme, odnosno da se prijedlogom kažnjavaju oni koji su radili dulje i imaju više staža.

Zagreb: Amsterdamska koalicija o mirovinskoj reformi

- Šalje se poruka: ‘Nemojte radite, počnite raditi što kasnije, malo radite i država će vas za to nagraditi’. Ako je to reforma, svaka čast - poručila je.

Mrak Taritaš navodi da će reformom budući umirovljenici biti jako stari i siromašni. Ustvrdila je i da imamo reformu “nezaposlen sam i vodim oca na posao”.

'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'
'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'

Nikola Grmoja (Most) stava je da je iluzorno raspravljati o dobnoj granici za umirovljenje dok imamo ovako lošu demografsku sliku.

- Ovakav mirovinski sustav je neodrživ, mirovina neće biti jer dnevno iz države odlazi 180 ljudi. Neće biti mirovina, neće biti mirovinskog sustava, a ni Hrvatske - prognozira Grmoja.

Zagreb: Sabor raspravlja o paketu mirovinskih zakona

Svi u prijevremenu

Ekonomist Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku smatra da je Vlada mogla učiniti više.

- Vaša je obveza da spasimo umirovljenike da ne uđu u zonu siromaštva, a takvih je više od 90 posto. Uskladite kretanje prosječnih mirovina s prosječnom plaćom jer je sad dostigla jadnih 39 posto i po tome smo skoro najgori u cijeloj Europskoj uniji - rekao je Lovrinović.

Bivši ministar rada Mirando Mrsić (Demokrati) upozorio je na kontraefekt jer će se dvostruko više penalizirati ranije umirovljenje. Do Nove godine on očekuje 10.000 zahtjeva zaposlenih koji još mogu raditi, ali će iskoristiti pravo na prijevremenu mirovinu po starom zakonu kako ne bi bili jače kažnjeni.

Kazne za kraći rad

- Diskriminirate one koji rade dulje jer penalizirate više nego što biste trebali - smatra Mrsić.

Podsjetimo, kazna za svaki mjesec ranije mirovine je 0,3 posto, a sad je upola manja. Vlaho Orepić je upozorio da imamo puno povlaštenih mirovina koje u ovoj reformi nisu dotaknute.

- Imamo više od 50 posto nezarađenih mirovina i to je naš problem. I njihov broj će se povećavati. To je pogrešna politika - rekao je zastupnik Vlaho Orepić.

Dobna granica za povlačenje mirovine iz III. stupa 55 godina
Dobna granica za povlačenje mirovine iz  III. stupa 55 godina

Gordan Maras iz SDP-a naglasio je da imamo životni vijek kraći za tri mjeseca od prosjeka EU i da se to pogoršava pa ne treba raditi do 67. godine.

Zagreb: Maras o radu uz neisplatu plaća u državnoj firmi

- Dali ste građanima najgori božićni dar - smatra Gordan Maras.

Pavić je opovrgavao da živimo sve kraće. I dalje smatra da će oni koji počnu raditi ići i u raniju mirovinu, a neće morati raditi do 67. godine. SDP-u je odgovorio da je za njihove vlasti bio najlošiji omjer umirovljenika i radnika te da je ispravio nepravdu za 3000 žena koje idu u mirovinu sljedeće godine.

5 PREDNOSTI

Dodatak svima

I oni koji su štedjeli u II. stupu imat će pravo na dodatak od 20,2% na iznos koji su uštedjeli u prvom stupu nakon 2001.

Ukidanje kazni
Roditelji su dosad imali manju mirovinu kad su koristili rodiljni. Sad će zaposleni roditelj dobiti šest mjeseci staža.

Rad pola vremena
Umirovljenici će moći raditi, ako žele, pola radnog vremena, imat će punu mirovinu, rast će im i radni staž.

Manje naknade
Mirovinski fondovi naplaćivat će manje naknade za upravljanje novcem u II. stupu, moći će se i povući 15% ušteđevine iz njih.

Veće mirovine
Najniže mirovine će porasti 6-7 posto, a ostale tri posto zbog promjene u formuli za usklađivanje mirovina i dodatka.

 

5 NEDOSTATAKA

Dulji rad za sve

Od 2033. svi ćemo morati raditi do 67, ako ranije ne skupimo 40 godina staža. A živimo kraće nego ostali građani EU

Privilegije ostaju
Povlaštene mirovine nisu dirane, nije razdvojen staž od privilegije, čime se moglo uštedjeti godišnje i do milijardu kuna.

Kazne za kraći rad
Tko ide u prijevremenu mirovinu kažnjava ga se 0,3 posto za svaki mjesec. Za pet godina može imati 18 posto manju mirovinu.

Država će zaraditi
Na reformi će država ‘zaraditi’ 11 milijardi kuna do 2040. jer će im oni s nižim primanjima dati ušteđeno u II. stupu.

Rizična ulaganja
I mirovinske fondove, u kojima je naša štednja, nadzirat će politički imenovane osobe. Moguća su rizična ulaganja.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina