Obavijesti

News

Komentari 4

Ljudi, u nedjelju spavamo duže: Ne zaboravite pomaknuti sat!

Spavamo sat vremena duže, ali idemo s posla kući - po mraku
5

U 03.00 sata ćemo vratiti kazaljke na 02.00 sata, odnosno počet će zimsko računanje vremena. Spavat ćemo sat vremena dulje, no oko 17 sati će već padati mrak.

VIDEO

Posljednje nedjelje u listopadu pomičemo kazaljke na satu i prelazimo s ljetnog na zimsko računanje vremena. 

Ljetno računanje vremena u 2019. završava 27. listopada u 03.00 sata, kad pomičemo kazaljke jedan sat unatrag.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:47

U 03.00 sata ćemo vratiti kazaljke na 02.00 sata, odnosno počet će zimsko računanje vremena. Spavat ćemo sat vremena dulje, no oko 17 sati će već padati mrak.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku 2020.

2021. mogla bi biti posljednja godina sa sezonskim pomicanjem sata u EU-u

Zastupnici su glasovali o okončanju prakse pomicanja sata od proljeća i jeseni 2021.

EU članice koje odluče zadržati ljetno računanje vremena zadnji će put sat pomaknuti posljednje nedjelje u ožujku 2021. Države koje žele zadržati standardno (zimsko) računanje, zadnji će put prilagoditi sat posljednje nedjelje u listopadu 2021., ističe se u nacrtu zakona kojeg su zastupnici prihvatili s 410 glasova za, 192 protiv te 51 suzdržan.

Europarlamentarci su podržali prijedlog Komisije o ukidanju sezonskog pomicanja sata, ali su glasovali za odgodu početka primjene: od 2021. umjesto 2019.

Vozači, oprez: Svjetla više ne palimo sa zimskim vremenom
Vozači, oprez: Svjetla više ne palimo sa zimskim vremenom

Ne zaboravite da sa zimskim računanjem vremena počinje i obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana.

Naše tijelo se buni na pomicanje sata

Još jedan dodatni sat u danu mnogima pričinjava veselje. Neki će ga iskoristiti za duže spavanje, a mladi će moći ostati sat duže vani. No svako mijenjanje sata, bilo da se pomiče unazad kao što je slučaj zimi, ili unaprijed u proljeće, izbacuje naše tijelo iz "tračnica". Remeti se naš cirkadijalni ritam. 

Slično je kao i kad putujete avionom i mijenjate vremenske zone. Ako letite na istok gubite vrijeme. Isprovocirani raniji odlazak na krevet uzrokovat će poteškoće s usnivanjem i vjerojatno ćete duže biti budni tu noć. Ako letite na zapad, dobit ćete ekstra sate. Zaspat ćete lakše ali imat ćete problema s buđenjem. 

Svatko od nas drugačije podnosi tu promjenu. Neki će se privknuti lakše, neki teže. U pravilu svima treba otprilike jedan dan da se njihovo tijelo prilagodi na jedan ekstra sat. No neki ljudi posljedice mogu osjećati još tjedan dana. 

Nesanica je vrlo česta 

Iako se bioritam lakše prilagođava na pomicanje sata unazad nego naprijed, nesanica je i dalje najčešća nuspojava. Te promjene najlakše padaju noćnim pticama koje imaju dodatan sat za svoje noćne aktivnosti, potvrdila su istraživanja. 

Praktična primjena zimskog računanja vremena, osim pomicanja satova, znači i obavezno paljenje svjetla na automobilima.

U Jugoslaviji usvojili pomicanje sata tek 1983.  

Prvi je ideju o promjeni sata predstavio američki izumitelj Benjamin Franklin, koji je u 18. stoljeću smatrao da se pomicanjem sata unatrag ljeti iskorištava više dnevnog svjetla.

Ideja pomicanja sata, odnosno uvođenja ljetnog računanja vremena prvi je put zaživjela u Njemačkoj za vrijeme Prvog svjetskog rata, s argumentom uštede energije, odnosno ugljena. To je uskoro prihvatila i Velika Britanija. Nakon kraja rata, većina zemalja u kojima se sat pomicao ukinule su tu praksu, no uslijed velike energetske krize 1970-ih pomicanje je ponovno uvedeno. Jugoslavija je pomicanje sata usvojila kasne 1983. godine.

Neke su zemlje poput Rusije, odustale od te prakse te su ostali na ljetnom računanju jer se smatra pomicanje sata dvaput na godinu remeti čovjekov bioritam. Također, studije pokazuju da ono loše djeluje i na životinje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.