Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prišao mu je, upucao ga pa mu poručio: 'Sada si beskoristan...'

None Foto: Nova Makedonija

Ozloglašeni Makedonac Dilaver Bojku bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem. Nepoznati muškarac ga je ubio upucavši ga u sljepoočnicu pred prijateljem i sinom

Makedonska policija dosad je saslušala oko 30 ljudi, ali još nije došla do ubojice 'balkanskog kralja prostitucije' Dilavera Bojkua, zvanog Leku. Podsjetimo, ubojica je 14. kolovoza oko 17 sati pred posjetiteljima ugostiteljskog objekta na plaži u makedonskoj Strugi, koju je Makedonac držao pod koncesijom, prišao Bojkuu i pucao u glavu.

Bojku je tada sjedio s prijateljem i sinom Erminom. Ubojica mu je pucao u sljepoočnicu, Bojku je pao, a ovaj počeo bježati. Za njim su krenula dva muškarca, no odustali su od potjere kad je i na njih zapucao. Izgubio se u nepoznatom pravcu, a otada policija za njim traga, piše Telegraf.

Pozivajući se na relevantan izvor koji je bio u kritičnom trenutku na kritičnom mjestu, 'Nova Makedonija' piše da je ubojica nakon počinjenog zločina glasno izgovorio: Sada si beskoristan.

Motiv ubojstva kao i ubojica i dalje ostaje nepoznat. Neki smatraju da je u pitanju krvna osveta obitelji Istrefi s kojom je obitelj Bojku odavno u sukobu. U obračunu u kojem su sudjelovali brat i sin Dilavera Bojkua 2015. jedan Istrefi je ubijen, a drugi ranjen. 

Neki pak odbacuju tu mogućnost, te smatraju kako je najveći motiv za ubojstvo Bojkua imala mafija sa Zapada kojoj je smetalo što je balkanski kralj prostitucije proširio svoj posao na Austriju i Englesku.

'Najpoznatiji državljanin Makedonije'

Ozloglašeni Makedonac Dilaver Bojku bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem, a nekadašnji američki ambasador u Makedoniji Lawrence Butler prozvao ga je "najpoznatijim državljaninom Makedonije".

FBI i Interpol istraživali su njegove "poslove" koje je vodio iz struškog sela Velešta. U tom su se selu do 2006. godine održavale "aukcije" djevojaka koje su otimane ili na prevaru regrutirane na Balkanu i državama bivšeg SSSR-a.

Bojku je navodno kontrolirao dva glavna ilegalna pravca za transport žena iz Moldavije, Rumunjske i Ukrajine. Jedan koji je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je glasilo kao mjesto s najvećim brojem prostitutki u Makedoniji.

Uvijek barem 200 žena spremno za prodaju

Prema pisanju medija, tamo je tada u svakom trenutku imao od 200 do 250 žena koje su bile spremne za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših koje je nudio klijentima u svom baru "Ekspreso". Nakon nekoliko mjeseci rada kod njega, on ih je prodavao na Kosovo gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Makedonska policija svojevremeno je procjenjivala da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, navodi RTS. Protiv njega je od 1979. do 2001. godine policija podnijela čak 17 kaznenih prijava zbog podvođenja.

Uhićen je nekoliko puta, ali je tek 2002. godine osuđen na zatvor. Iz zatvora je međutim uspio pobjeći zahvaljujući vezama u makedonskoj policiji. Pobjegao je bio u Crnu Goru, ali je već u prosincu 2003. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog posredovanja u prostituciji.

Nakon odsluženja zatvorske kazne navodno se bavio legalnim poslovima u turizmu i ugostiteljstvu.
 

Komentari (107)
  • Žalosno je što je takav lik najpoznatiji Makedonac.Toliko smo se nisko pali da su poznati i bitni kriminalci, starlete,cajkuše itd.

    20. 8. 2017,   16:07
  • Haha najpoznatiji makedonac?!? 99% nas nije niked culo za tog, očito, bjednika.. kako pišu o njemu.. a 90% nas je culo za aleksandra makedonskog, tosu, kiru gligorovskog, pandeva, sestre redzepova itd itd

    20. 8. 2017,   16:43
  • Pazi ovo: Ako si dobar svodnik dobijes titulu Kralja !!! Koju skolu treba ici za ovo ?

    20. 8. 2017,   16:23