Obavijesti

News

Komentari 18

Prisilna naplata kredita onima koji iznajmljuju stan iz APN-a

Prisilna naplata kredita onima koji iznajmljuju stan iz APN-a
1

Ugovorom o subvencioniranom kreditu zabranjuje se davanje u najam stana ili kuće za čiju se kupnju odnosno gradnju kredit odobrava, prije isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita

VIDEO

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) danas je objavila natječaj kojim građane zainteresirane za kupnju nekretnine uz subvencionirani kredit počnu prikupljati dokumentaciju. Banke će zahtjeve za te kredite zaprimati od 10. rujna pa naredna tri do četiri tjedna.

Zajam daje 12 banaka s kamatama od 2,19 do 3,75 posto, a kredit mora trajati najmanje 15 godina. Država ga subvencionira s 30 do 51 posto mjesečne rate, ovisno o tome kolika je razvijenost područja na kojem se kupljena nekretnina nalazi. 

Sutra natječaj za APN kredite: Kamate od 2,19 do 3,75 posto
Sutra natječaj za APN kredite: Kamate od 2,19 do 3,75 posto

Ministarstvo graditeljstva upitali smo što s onima koji kupe nekretninu uz subvencije države, a iznajmljuju je, ili koriste kao poslovni prostor. Unatrag dvije godine, naime, na ovaj je način do nekretnine došlo više od 5300 obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako odgovaraju iz Ministarstva, ugovorom o subvencioniranom kreditu zabranjuje se davanje u najam stana ili kuće za čiju se kupnju odnosno gradnju kredit odobrava, prije isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita. U slučaju nepoštivanja odredbi ugovora kredit se proglašava dospjelim u cijelosti i pristupa se prisilnoj naplati.

Subvencija traje četiri, odnosno pet godina, ovisno o tome kad je dobivena od 2017. godine naovamo. Prve su subvencije dijeljene na četiri, a nove će trajati pet godina. Pomoć se produžuje za još jednu godinu u slučaju invaliditeta korisnika većeg od 50 posto, odnosno ako kućanstvo ima biološko ili posvojeno malodobno dijete. Dodatne dvije godine je moguće dobiti ako obitelj dijete dobije za trajanja subvencije. Ukupno, obitelji s dvoje djece koja kupuje stan, i dobije još dvoje djece za trajanja subvencije, država pola rate kredita treba plaćati punih 11 godina. Uzme li kredit na 15 godina, to znači da će punu ratu kredita plaćati samo četiri godine.

Kamate od 2,19 posto: Mladi se mogu prijaviti do 10. rujna
Kamate od 2,19 posto: Mladi se mogu prijaviti do 10. rujna

 

Proljetos je izmijenjen i Zakon o poticanoj stanogradnji (POS) po kojem, zbog ranijih manipulacija, stan više nije moguće  prodati prvih deset godina. Neki su kupci te stanove iznajmljivali kao turističke apartmane ili poslovne prostore. Zabrana prodaje sad se upisuje u zemljišne knjige. Stan je moguće prodati i prije isteka deset godina samo u slučaju smrti ili teške bolesti, razvoda braka, preseljenja, osobnog stečaja i sličnih teških životnih situacija.  

I tad kupac  APN-u treba platiti razliku između prodajne cijene stana i stvarne tržišne cijene u vrijeme sklapanja ugovora. Ako se stan iznajmljuje, kredit se proglašava dospjelim u cijelosti, i slijedi prisilna naplata. Kupac mora isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a