Obavijesti

News

Komentari 37

'Prisjećamo se svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske'

'Prisjećamo se svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske'
1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević uputili su čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u svojoj čestitki da se danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. predsjedati EU, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo svakoga života i žrtve utkane za slobodu Hrvatske.

Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini.

'Noć prije Oluje nismo spavali, ujutro su nam rekli - kreće se!'
'Noć prije Oluje nismo spavali, ujutro su nam rekli - kreće se!'


 
Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine, napisao je premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Kao odgovorna Vlada čuvamo dignitet naših branitelja'
 

Zahvaljujući Oluji, dodao je, hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija. Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje.

Vojne postrojbe na generalnoj probi za obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti


 
Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva, poručio je predsjednik Vlade.
 
Naveo je pritom da kao odgovorna Vlada čuvaju dignitet naših branitelja i nastavit će predano raditi na poboljšanju njihova položaja u društvu, kao i na nastavku modernizacije Hrvatske vojske i policije, koje su jamstvo sigurnosti hrvatske države i njezinih stanovnika.

Oslobodilačka akcija 'Oluja' je počela točno prije 24 godine
Oslobodilačka akcija 'Oluja' je počela  točno prije 24 godine


 
Vođeni domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, kao trajnom inspiracijom, odlučno radimo na reformama kako bismo izgradili zrelu, demokratsku, socijalno osjetljivu, gospodarski snažnu i konkurentnu Hrvatsku, koja je dostojna žrtve utkane u temelje njezine državnosti, poručio je Plenković koji je u ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitao njihov dan, a svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim sugrađanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Vojne postrojbe na generalnoj probi za obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti

'Danas slavimo slobodu i mir u Hrvatskoj'

Čestitku je uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, poručivši da danas slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj.

"Oluja je simbol zajedništva i junaštva i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Ključ pobjede u Domovinskom ratu bili su ljudi, hrabri i odvažni hrvatski branitelji koji su pokazali hrvatsko zajedništvo, snagu i slogu", napisao je Krstičević u čestitki hrvatskim braniteljima, Hrvaticama i Hrvatima. 

Ministar je iskazao zahvalnost svim sudionicima operacije Oluja koji su domoljubljem, srčanošću i odlučnošću izborili hrvatsku slobodu i neovisnost, a najveću zahvalu uputio je obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. 

Vojne postrojbe na generalnoj probi za obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti

"Hrvatska vojska je danas, jednako kao i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, spremna snažno odgovoriti na bilo koju prijetnju i opasnost i glavni je jamac sigurnosti Republike Hrvatske", napisao je Krstičević, poručivši da danas slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj.

'Pobjedom u Oluji dosanjali smo svoj povijesni san' 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović  također je čestitala hrvatskim državljanima diljem domovine i svijeta Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno redarstvene operacije "Oluja", pozvavši na neumornost u domoljublju.

- Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani diljem domovine i svijeta, od srca vam čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! - napisala je predsjednica, dodavši da smo pobjedom u Oluji dosanjali svoj povijesni san slobodne i neovisne Hrvatske i postali punopravni članovi međunarodne zajednice.

Budimo uvijek neumorni u domoljublju! Izgrađujmo našu lijepu domovinu u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da iz dana u dan bude naprednija i pravednija, onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je željeli naši branitelji, napisala je predsjednica uz poruku "neka nam živi naša voljena domovina Hrvatska!".

Jandroković: Obveza nam je čuvati vrijednosti Domovinskog rata

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ističući kako je danas, 24 godine od pobjede naša obaveza čuvati vrijednosti Domovinskog rata putem osnaživanja svekolikog razvoja naše domovine.

"Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, domovinska i iseljena Hrvatska iskazuje poštovanje, zahvalu i priznanje svim hrvatskim braniteljima koji su domoljubno, časno i požrtvovno stali u zaštitu slobode svojeg naroda. Baština hrvatskih branitelja i hrvatske vojske iz Domovinskog rata obavezuje nas da se prema njima zauvijek odnosimo zahvalno i s dignitetom te da budemo svjesni da je Domovinski rat temelj naše domovine", napisao je predsjednik Sabora.

Smatra da je 24 godine od pobjede, naša je obaveza čuvati vrijednosti Domovinskog rata putem osnaživanja svekolikog razvoja naše domovine. Prije svega, njezine unutarnje stabilnosti i sigurnosti građana, gospodarskog rasta i razvoja, uz zapošljavanje, pravne i socijalne izvjesnosti, društvene pravednosti, solidarnosti i uključenosti, znanja i demografske vitalnosti.

Pritom je naša posebna odgovornost briga o mladima kako bi im osigurali obrazovne, gospodarske i druge prilike koje će im omogućiti da ostvare u Hrvatskoj svoje uspješne poslovne i obiteljske priče, zaključio je Jandroković.

Čestitajući svim Hrvaticama i Hrvatima te svim hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Jandroković je rekao da 5. kolovoza slavimo pobjednički uspjeh hrvatskoga naroda, prije svega zaslugom njezinih branitelja i hrvatske vojske u završnom činu oslobođenja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora, ali i Domovinski rat u cjelini.

To je dan kada obilježavamo završetak stvaranja slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske, zaključio je predsjednik Sabora.

(ir)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.