Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Prisutnost SAD-a u Siriji je ilegalna, štite krijumčare nafte'

None Foto: Aboud Hamam

Rusko ministarstvo obrane kritiziralo je američki plan jačanja vojne prisutnosti u Siriji, nazvavši ga 'međunarodnim državnim razbojništvom' motiviranim željom za zaštitom krijumčara nafte

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u petak da će Washington rasporediti oklopna vozila i postrojbe oko sirijskih naftnih polja kako bi spriječio padanje naftnih polja u ruke militanata Islamske države.

Ranije ovoga mjeseca je Donald Trump povukao oko tisuću američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, nakon čega je Turska imala otvorene ruke za napad na kurdsku miliciju YPG u tom području.

Rusko ministarstvo obrane je u priopćenju reklo da Washington nema, po međunarodnom ili američkom pravu, mandat za jačanje svoje vojne prisutnost u Siriji te da plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji.

-Stoga su trenutne akcije Washingtona - zauzimanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji - jednostavno rečeno, međunarodno državno razbojništvo - stoji u priopćenju.

Krijumčari nafte zarađuju preko 30 milijuna dolara mjesečno

Američke postrojbe i privatne vojne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare nafte koji zarađuju preko 30 milijuna dolara mjesečno, dodaje se.

Rusija, koja podupire sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, već dugo inzistira da je američko vojno prisustvo u Siriji ilegalno.

Moskva je dodatno učvrstila svoj položaj u Siriji, nakon američkog povlačenje sa sjeveroistoka zemlje, jer je prošloga tjedna sklopila sporazum u Sočiju s turskim predsjednikom Erdoganom, prema kojemu će ukloniti YPG trideset kilometara od tursko-sirijske granice, dok će prostor "sigurne zone zajedno nadzirati.

Komentari (10)
  • A krijumičari nafte ? Tko su ? Jesu to oni što crtaju kartu Europe i plaćaju ove emigrante da lagano zauzmu položaje ??!

    26. 10. 2019,   15:59
  • Odavno je poznato praviloi da Amerikanci prave demokraciju u svim zemljama svijeta koje su bogate naftom, a sad Rusi prozivaju, pa što ste im dozvolili da uđu u Siriju a vi ste dobri sa aktualnom sirijskom vladom i predsjednikom Asadom, trebali ste vi prvi ući u Siriju i stvar riješena.

    26. 10. 2019,   16:32
  • Ko je vjerovo SAD nešto rade bez interesa.A eto kod njih non stop požari,poplave i uragani.Bog radi svoje.

    28. 10. 2019,   07:33