Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Učitelji i nastavnici tvrde: Sve više nas je pod Normabelima...

Komentari (88)
 • U našem školstvu stvarno treba reda. I pasivnom promatraču je jasno sa čime se sve moraju nositi nastavnici i profesori. Treba im dati puno veće ovlasti sa mogučnošću isključenja sa određenog sata,a onda nastupa školski pedagog ,a ako i to ne urodi plodom postoje škole sa posebnim tj prilagođenim programom. Čemu nešto forsirati ,kao što je slučaj ovog đaka, ako je ugrožena kvaliteta nastave i zdravlje nastavnika...

  7. 11. 2014,   12:17
 • Mogu mislit kak je tim profesorima danas,pa gledsam samo ispred skola,svi puse,urlaju,tuku se,rade neke grupe ljudi,uzas kakva generacija,vuku me za rukav da im uplatim listic,kupim alkohol,cigarete,uzas,sdrtarci isto optereceni brigama boli ih briga i sad aj ti budi profesor.......ma uzas

  7. 11. 2014,   12:56
  • To zanimanje nije za preporuciti nikome. Slaba placa, trosis zivce, svi te kritiziraju. Mozes za iste pare raditi i manje zahtjevni posao.

   7. 11. 2014,   21:08
 • Ja sam itekako svoje učitelje poštivala, oni su bili ti koji su me naučili učiti i razmišljati, roditelji bi samo pregledali zadaću i to je bilo to. Danas moje dijete kad dođe iz škole, učili su novu lekciju, u bilježnici im je učiteljica izdiktirala ono što piše u udžbeniku i rekla im koje zadatke trebaju riješiti u zbirci i radnoj i s tim je lekcija završena. Znači ja doma moram nakon posla sjesti i dobro prvo objasniti zašto i kako se rješava, čekati da završi frustracija kod djeteta, pa idemo na druge predmete, pisanje zadaće traje od 18 do 21 sat. Znam da nije problem u djetetu, jer kad im je na mjesec dana uletjela zamjena, dijete nije trebalo nikakvu pomoć. Sretna sam što mi je dijete odlikaš ali to ne mogu zahvaliti učiteljici. Za ponašanje učenika i nasilje među njima, e to je stvar kućnog odgoja, jer dijete ne ide u školu, pa neka se tamo nauči ponašati, neke osnovne stvari mora znati i donijeti od doma.

  7. 11. 2014,   12:04
  • istina je,i ja nakon posla koji je psihicki naporan i zahtjevan trebala bih popit normabel jer svaku vecer me cekaju zadace i tumacenje gradiva.

   7. 11. 2014,   12:12
  • slažem se sa vama, ali to nije kriv profesor odn.učitelj već ministararsto i programi koji donose i koje učitelji moraju poštivati te sukladno nijima i raditi...

   7. 11. 2014,   12:21
  • TheLee - Ok oni moraju poštivati program ministarstva, ali kad više od pola razreda dobije slabu ocjenu, onda bi valjda učitelj trebao malo razmisliti i recimo oduzme jedan sat, npr. Sat razredne organizacije pa sa djecom vidjet što nisu razumjeli. Djeca idu na dodatnu i dopunsku, dodatna je za one što imaju 5, a dopunska za one što imaju 1 ili 2, a ova djeca u sredini, što s njima??

   7. 11. 2014,   13:08
  • Pozitiva, slažem se,sve to stoji, gle imam prijateljicu koja je bila učiteljica 2 god. promijenila posao, sad radi za neku firmu koja se bavi prevođenjem itd itd. promijenila je posao baš zbog toga što organizacije u tom poslu nema...vjeruj mi nisu profesori krivi, njima su vezane ruke, pričala mi da je imala nekoliko prijedologa za razno razne stvari, direktor nije odobrio jer treba pisati zahtjeve ministarstvu i sve neke kerefeke, a na kraju niš od toga..tak da jednostavno učitelji odustaju...ne kažem ima svakakvih profesora i učitelja...i dobrih i loših ali kriv je taj naš sustav koji ne funkcionira...a čitajući komentare vidim da večina njih piše bezveze i da uopće nemaju pojma što, kako i zašto rade učitelji...3 mjeseca god odmora??? ma dajte....

   7. 11. 2014,   14:20
  • TheLee - sve stoji što govoriš, osobno se ne slažem u vezi 3 mjeseca godišnjeg odmora, jer znam da imaju pripreme, pa su tu i svjedodžbe, pa popravni i slično, mislim da ustvari imaju godišnji kao i mi drugi. Ali već sam frustrirana kao i drugi sa svim, ali nema veze.

   7. 11. 2014,   16:09
  • Pozitiva, nisu to ucitelji krivi nego sustav skolstva. Sve je pogresno. Ne znam ni jednu drugu zemlju gdje djaci toliko bubaju poslije skole.

   7. 11. 2014,   21:05
  • Crazycat, nisi trebala imati djecu. Lakse bi ti bilo s mackom. Das joj jesti, pogladis je nakon napornog radnog dana i gotova si. Mozes mirno gledati tv.

   7. 11. 2014,   21:14
  • AR,imam ja i mačku,kad sve poteram spat eto mi nje na glavu,no ajd,kud drugi tud i ona :-)

   7. 11. 2014,   22:19
 • I djeca su pod normabelima jer se od njih traži svaki dan sve više gluposti koje im u životu ne trebaju.Isto tako mislim da su pravobranioci djeci dali prevelike ovlasti i sad nam se to svima obija o glavu. Dok sam ja išla u školu znalo se tko je učitelj a tko đak, a danas ne znaš tko je luđi. Još jedan neuspjeh naših divnih političara.

  7. 11. 2014,   13:16
  • borcica - Kažeš da se danas od djece traži sve više gluposti koje im u životu ne trebaju. A vidiš, nebrojeno puta sam se osvjedočila da je razina općeg znanja ili što se kaže "opća kultura" današnje mladeži katastrofalno niska u odnosu na nas koji smo se školovali u onom sistemu. Osim toga, danas nema nijednog našeg fakulteta među 500 na svijetu. Nekad ih je bilo nekoliko. Slažem se da se prije dobro znalo tko je učitelj, a tko đak, a danas, ne samo da djeca ne cijene i ne poštuju svoje učitelje, nego to ne čine ni njihovi roditelji. Posebno oni čija su djeca problematična. U državi gdje je sve postavljeno na krivim nogama, ni školstvo nije izuzetak.

   7. 11. 2014,   17:02
  • Ti bijedni političari, baš su oni za sve krivi! Roditelji ne trebaju odgajati i učiti svoju djecu da budu bolja, to su trebali političari osigurati, i još k tome besplatno!!!! Živjela Hrvatska!

   7. 11. 2014,   20:47
  • Putniče, ti očito nisi upoznat s time koliko su danas učitelji i profesori sputani u odgojnim mjerama i kako gotovo da nemaju načina, kao što su to imali u vrijeme dok sam se ja školovala, stati na kraj problematičnim učenicima. I to sve zahvaljujući stupidnim zakonima i propisima koje su, gle zamisli, donijeli političari i razno/razni pravobranitelji svega i svačega. Prema tome da, političari su i u ovom slučaju krivi za takvo stanje. Barem djelomično.

   10. 11. 2014,   08:51
 • Imam dijete u 1. razredu jedne vrlo stare i neodržavane škole u Novom Zagrebu za čije obnavljanje Zagreb nikako da nađe novaca i vremena dok za razno razne fontane i druge gluposti uvijek ima. Ali na stranu to što navedena škola nije adekvatna nazivati se obrazovnom ustanovom, problem je sljedeći, a vidim da se isti obrazac ponavlja i u svakoj drugoj školi: jedan učenik je agresivan, zlostavlja drugu djecu, uništava im stvari i pljuje po njima svaki dan. Tom učeniku koji ima svega 7 god. nitko ne može stati na kraj. Koliko ja vidim učiiteljica je nemoćna, ona ga opomene i to je to, za 10min opet isto. Ako slučajno drugo dijete vrati agresivcu istom mjerom on će isto ispasti kriv a opet ako se i prije požali nastavnici nema nekog efekta i opet će i dalje morati trpiti zlostavljanje. Pitam se ja kako će to izgledati u 8. razredu, čista gerila? Morale bi postojati neke sankcije (opomena roditeljima, psihološko savjetovanje, ukor pred isključenje...) kojima se takva neprilagođena djeca mogu dovesti u red.

  7. 11. 2014,   13:22
 • Agresivnost dolazi iz roditeljskog doma. Djeca nisu kriva nego oni koji ih odgajaju. Ravnatelji nesposobni jer se biraju po politickoj funkciji. Mogu biti i lokalni krimosi, mogu biti i prestari, mogu biti nezainteresirani bezveznjaci, ali ako su politicki podobni, prolaze. A nastavnici....ah....ko izdrzi dobit ce mirovinicu, a tko ne otici ce prije reda. Treba opcija je mijenjaj zanimanje. I rad u starackom domu daje placu.

  7. 11. 2014,   19:20
 • Citam ove kmentare i ne vjerujem! Koje prepucavanje. Zasto saljem djecu u skolu? Da ih profesori nauce nekom k... tako i kuci roditelji djecu uce bontonu...Ako su doma-roditelji su gazde. U skoli su profesori gazde. Sto prije shvatite to onda ce vam biti lakse. Ako profesori moraju slusat neke divlje klince i smirivati, a onda rade zaposlite privatnog ucitelja za doma pa nek su onda i roditelji zadovoljni a i djeca. Mislim koje su ovo gluposti. Dobro je zenska rekla-kad ti je toliko krivo sto oni imaju bezbroj praznika-pa idi budi profesor brate mili. Pricaj o svom zaposlenju a ne o tudem poslu kad ne znas kako je.

  7. 11. 2014,   22:54
 • Dakle, djeca nemaju pojma kako napisati zadaću jer na satu uopće nisu duhom prisutna.Pod klupom im je mobitel i uglavnom su većinu vremena na fb. Profesora ne dživljavaju kao autoritet jer ga tako ne doživljava ni njegov tata a ni mama kojima je on "stara pijana budala" ili "kreten na normabelima koji ne zna ničemu podučiti njegovo dijete" i dakako da se tim epitetima obilato koriste pred djetetom. Nadalje, današnja djeca (velika većina) nemaju osnove kućnoga odgoja ni bontonskog ponašanja, da se odmaknu kad stariji prolazi, da pozdrave, da zahvale ili zamole. Danas djeca stoje na ulaznim vratim aškole a učitelj laktom krči sebi put da uđe, Bilježnicu mu doslovno baci na katedru pod nos da je pregleda (ako je uopće ima) a odgovara razvaljen u klupi umjesto da ustane. Nema nikakve crte ni granice u relaciji učitelj-učenik i vjerujte da ljudima koji rade u velikim gradskim školama sa po 30 neodgojene i bahate djece NIJE LAKO. Ne možemo ni sa svoja dva doma ponekad a zamislite 30!!! i to tuđe kojoj ne smiješ ništa. Seoske učitelje tu ne ubrajam, koji imaju desetak djece po razredu, tamo je pjesma...ugodno i lijepo, mala obitelj, ali ponavljam, divim se učiteljima u gradu i srednjim školama.

  7. 11. 2014,   15:37
  • jednim dijelom komentara se slažem sa vama,ali...ima jako puno učitelja koji ne znaju raditi sa djecom,niti im objasniti gradivo koje je ionako preteško za njihov uzrast..a nepotrebne zadaće uglavnom bude previše...moja djeca su odlikaši,ali ne zahvaljujući učiteljici nego meni,jer sve što znaju ja sam ih naučila. u bilježnici uglavnom stoji samo naslov novog gradiva,radnu riješavaju pod satom dok učiteljica nešto piše u imenik,prije ispita nikada nema ponavljanja...sve u svemu užas!!!

   7. 11. 2014,   17:05
  • da, na žalost i u prosvjeti kao i svugdje ima zabušanata i nesposobnih, ali to ne treba uzimati kao pravilo

   7. 11. 2014,   18:49
  • Svijet slazem se s tobom. Smatra da nastavnici puno vise trebaju ici na usavrsavanja. Svi ostali idu. I kod mene svi idu na tecajeve za nove programe, nove metode. Zasto ne i oni? Treba izdvojiti novce i za to.

   7. 11. 2014,   21:12
 • ovo je dosta složeno za komentirati...ako ćemo za profesore, ja imam primjer iz osnovne škole u koju su išla moja djeca i u koju je jedan dan jedan "nadobudni" učenik donio ni manje ni više nego mačetu; netko je to dojavio ravnatelju i kad mu je ovaj to oduzeo za pola sata se u školi stvorio jazjareni otac koji samo što nije ravnatelja i dežurnog nastavnika prebio zato što su se usudili kopati po ruksaku njegovog sina...Ako ćemo za djecu onda je tužna činjenica da propesor/nastavnik nakon 45 minuta školskog sata kaže djeci da je on rekao sve što je imao o gradivu koje su radili taj dan, a ako nekome nešto nije jasno neka pita roditelje da mu pokažu ili mu plate instrukcije..........u svakom slučaju bi tu trebalo nešto posložiti jer se pate i nastavnici i djeca, ali i mi roditelji.....

  7. 11. 2014,   13:48
 • prosvjetni radnici totalno zakazali, roditelji isto, (isprika velika onim rijetkim koji nisu)

  7. 11. 2014,   17:30