Obavijesti

News

Komentari 6

'Privatni sektor jako je važan za ostvarivanje dječjih prava'

'Privatni sektor jako je važan za ostvarivanje dječjih prava'
3

Proglašenje dobitnika natječaja Reach for Change programa za 2019. godinu održano je uz predavanje Helence Pirnat Dragičević, te panel diskusiju naziva 'Složimo zajedno slagalicu promjene!'

VIDEO

Tele2 je sa 180.000 kuna potpomognuto razvitak društveno važnih projekata. O važnosti takvih projekata raspravljalo se u utorak u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

>>> PRATITE UŽIVO:

12.00 Pobjednike su birali mali i veliki žiri. Mali žiri činila su djeca zaposlenika Tele2. 

Siniša-Senad Musić osvojio je nagradu za projekt RoUm.

- Ako uspijem, ostatak novaca ću također ulagati u društvene poduzetnike - rekao je Musić.

Lina Daxini osvojila je nagradu za Mihu, mobilnu aplikaciju za učenje hrvatskog znakovnog jezika.

- Želimo omogućiti komunikaciju svakom djetetu - kazala je Daxini.

Ivana Šalić nagrađena je za projekt Inkluzivne farme.

- Hvala u ime sve djece kojima će se, kroz ovaj projekt, početi mijenjati život - rekla je Šalić. Tele2 će ova tri projekta poduprijeti s 180.000 kuna.

11.30 Sretni smo što možemo pomagati djeci, istaknuo je Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska.

Na panelu  'Složimo zajedno slagalicu promjene!' raspravljalo se o važnosti uključenja privatnog sektora u društvene promjene.

- Još uvijek moramo imati proizvode koje kompanije proizvode, no moramo vidjeti i kako koja kompanija može doprinijeti zajednici - ustvrdila je Diana Helen Madunic, veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj. Dodala je da u Hrvatskoj postoji puno potencija.

- Hrvatska je fantastična destinacija s izvrsnom obalom, no vjerujem da biste to voljeli održati i sačuvati. Turizam mora biti održiv - kaže švedska veleposlanica.

Richard Gorvett, programski direktor Reach for Changea, istaknuo je da zaklada djeluje zahvaljujući svojim partnerima.

- Želimo detektirati područja u kojima se želimo dodatno razvijati. To su transparentnost i komunikacija. Najdraži dio mi je mjerenje učinkovitosti naših projekata u stvarnosti. Radi se o rješenjima koja doista rješavaju probleme - rekao je Gorvett.

Berislav Horvat, Country Managing Partner konzultantske tvrtke Ernst & Young, kaže da su naši poduzetnici itekako hrabri i inovativni.

- Srž naših kompanija poput Rimac Automobila i Infobipa je iznimna hrabrost - ustvrdio je Horvat. U Hrvatskoj se, dodaje, može uspjeti te će on uvijek poticati poduzetništvo.

Boris Trupčević, predsjednik Uprave 24sata i direktor Styrie za Hrvatsku, priznao je da mediji nisu dovoljno shvatili važnost razvoja civilnog društva.

- Mediji imaju veliku moć i utjecaj na društvo. Mi u 24sata vjerujemo da mediji mogu biti aktivni sudionici u društvu. Ako postoji ijedna stvar na koju treba trošiti naslovnice, onda su to djeca - rekao je Trupčević. 

Podsjetio je na borbu 24sata za bolje obrazovanje, ali i za borbu protiv cyber-bulinga.

- Ako bih morao društvenim poduzetnicima dati jedan savjet onda bi to bio 'zašto'. Ljudima je iznimno važno objasniti zašto nešto radimo, kako bi to prihvatili - poručio je Trupčević.

Švedska veleposlanica istaknula je da je trend među Švedskim kompanijama uključivanje u kružnu ekonomiju.

- Možete, primjerice, reciklirati tekstil kako bi stvorili novu odjeću. Kružna ekonomija je ključ za vraćanje duga društvu - ustvrdila je.

Pavlinić smatra da je sudjelovanje Tele2 u projektima s djecom pomogla zaposlenicima da shvate koliko je važno sudjelovati u napretku društva.

- Razmjena ideja i stavova, cijela ta različitost, iznimno je porasla - rekao je predsjednik uprave Tele2 Hrvatska.

Programski direktor Reach for Changea kaže da je vrlo uzbudljiva prilika sudjelovati u projektima važnim za zajednicu.

- Mislim da kupci cijene kompanije uključene u rad zajednice - rekao je Gorvett. Imaju, kaže, dosta primjera u kojem se uključuje sve više partnera. Švedska, dodaje, ima program obveznica u kojem jedinice lokalne samouprave koje nemaju novaca za financiranje start-upova pomoć traži u privatnom sektoru.

Horvat ističe da često puta poduzetnici za sebe ostave svega 2% zarade jer ostalo odlazi na troškove.

- Važno je da im i ovaj program pomogne da sa znanjima i vještinama naprave održive poduhvate jer će samo tako uspjeti - ustvrdio je Horvat.

Trupčević je istaknuo da danas, zahvaljujući tehnološkom napretku, svatko može odaslati poruku. Trdicionalne medije, kaže, stoga vidi kao megafon koji bira poruke kojima daje 'impact'.

- Nenad Bakić pitao je roditelje gdje sutra žele vidjeti svoju djecu. Vrlo emotivna poruka. Volio bih da je naša kampanja 'Bolje obrazovanje, bola Hrvatska' imala takav utjecaj. Dobar primjer je i inicijativa 'Spasi me', koju je pokrenula glumica Jelena Veljača, a koja je postala svojevrsna terapijska zajednica za žrtve nasilja. Treći primjer je Gretta, koja je pokrenula inicijativu za spas okoliša - rekao je Trupčević. Zaključio je kako je svima trebala hrabrost da naprave to što su učinili te "prebrode trolanje".

10.45 Odnos društva prema djeci odraz je budućnosti društva, rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Svojim predavanjem pravobraniteljica je započela konferenciju zaklade Reach for Change.

Podsjetila je na izreku da u odgoju djeteta sudjeluje cijelo selo.

- Međutim, danas je selo nešto veće - napomenula je pravobraniteljica. Ustvrdila je kako u odgoj djeteta moraju biti uključeni različiti društveni čimbenici.

- Zadaća je društva unaprijediti prava djece u Hrvatskoj - rekla je Pirnat Dragičević i podsjetila da smo se na to obvezali potpisujući međunarodnu Konvenciju o pravima djeteta, koja ove godine slavi trideseti rođendan.

Istaknula je kako ponekad podcjenjujemo djecu,

- Djeca su vrlo pragmatična i trebali bismo ih više uključiti u društvo - smatra pravobraniteljica, kojoj savjetničko tijelo čine i djeca od 12 do 18 godina.

Važnost projekata za ostvarivanje djetetovih prava, ustvrdila je, od goleme je važnosti.

- Vidim potencijal u angažmanu privatnog sektora. Moja djeca savjetnici rekli su da je potrebno prilagoditi radno vrijeme njihovih roditelja, zaštitit ih od neetičnog oglašavanja, brinuti o okolišu, zaštititi ih od opasnosti na internetu te razvijati usluge za njih, ali uz odgovarajuću zaštitu - zaključila je pravobraniteljica.

Za razvitak društva Tele2 daje 180.000 kuna

Zaklada za unapređenje društvenog poduzetništva i života djece Reach for Change i Tele2 Hrvatska već četvrtu godinu provode natječaj za projekte lokalnih društvenih poduzetnika kojima se unapređuje život i budućnost djece, a odabrane projekte sufinanciraju godinu dana iznosom od 180.000 kuna te kroz program Inkubatora podržavajući ih od ideje do utjecaja. Kroz inkubator program pomažu društvenim poduzetnicima razviti kapacitete za rast i održivost. Nositelje projekata nazivaju Liderima promjena.

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca