Obavijesti

News

Priveden je novinar Indexa, sve zbog dvije objave na Twitteru?

Priveden je novinar Indexa, sve zbog dvije objave na Twitteru?
12

SRAMOTA Index piše kako je priveden zbog dvije objave na Twitteru, u prvoj spominje 'ACAB', a drugi tvit je satirična obrada pjesme 'Vilo Velebita'. Policija kaže da je priveden jer se nije javio na poziv

VIDEO

Policija je u ponedjeljak privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka.

Isti je dan proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno tvita u kojem je napisao skraćenicu 'ACAB' (all cops are bastards) kažnjen je s 200 njemačkih maraka, a za 'Govna Velebita', satiričnu obradu pjesme 'Vila Velebita', kaznu će saznati za tri dana.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

10:05
Priveden novinar Indexa na Općinski prekršajni sud u Zagrebu zbog dvije objave na Twitteru

Priveden novinar Indexa na Općinski prekršajni sud u Zagrebu zbog dvije objave na Twitteru

Objavljuje 24sata u Ponedjeljak, 16. rujna 2019.

Kako piše index.hr, Duhaček je u nedjelju pri ulasku u Hrvatsku iz Bosnu i Hercegovinu bio obaviješten da ga traži policija.

Uhićen je drugi dan kad su ga dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci.

Index piše kako je Duhaček priveden zbog dvije objave na Twitteru, prvu je objavio 2018. godine, a drugu prije nekoliko tjedana. 

U prvoj objavi spomenuo je kraticu 'ACAB' (All Cops Are Bastards - svi policajci su gadovi). Radilo se o policijskoj intervenciji u jednom zadarskom fast foodu prošle godine što je Duhaček prokomentirao uz spomenutu kraticu. U drugom spornom tvitu satirički je obradio pjesmu 'Vilo Velebita', koju je preimenovao u 'Govna Velebita'.

Predsjednik HND-a: Ovo je nedopustivo!

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko osudio je ponašanje policije.

- Po onim informacijama koje su zasad dostupne, nedopustivo je da se novinari privode zbog satire. Pogotovo ako je kolega Duhaček, kako su objavili njegove kolege, prije toga imao razgovor s policajcima. Odvođenja kolege iz zračne luke poput najvećeg terorista zbog satiričnog tvita nimalo ne priliči zemlji koja će za tri mjeseca presjedati Europskom unijom - rekao nam je Zovko.

Policija: Trebao se javiti u Heinzelovu, ali to nije učinio

Zagrebačka je policija u ponedjeljak popodne medijima poslala priopćenje vezano za Duhačeka koje donosimo u cijelosti. 

 U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijske uprave vukovarsko-srijemske u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio.

Prije tog njegovog zaticanja na graničnom prijelazu, policijski su  službenici Policijske uprave zagrebačke, tijekom poduzimanja izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu ove godine,  u više navrata utvrdili da na adresi prijavljenog prebivališta u Zagrebu navedena osoba stvarno ne živi.

Današnjeg dana, policijski službenici su imenovanog 39-godišnjaka zatekli na graničnom prijelazu u Zračnoj luci "Franjo Tuđman" u namjeri da otputuje zrakoplovom iz Republike Hrvatske,  te ga, budući da se nije po ranijem Pozivu odazvao, doveli u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke.

Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz Optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21