Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spustili helikoptere: 'Banalne su to greške, ali ne riskiramo'

None Foto: 3

Ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost. Greška je primijećena, reagirali smo na vrijeme, izvijestio sam na vrijeme. Moje izvješće je dobila i predsjednica, rekao je Mihael Križanec

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Mihael Križanec zapovjedio je da se zbog učestalih kvarova i grešaka prizemlji svih deset vojnih helikoptera koji su bili na remontu u Rusiji. Radi se o tehničkoj greški koja se potrkala za vrijeme remonta. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje sigurnost. Greška je primijećena, reagirali smo na vrijeme, izvijestio sam na vrijeme. Moje izvješće je dobila i predsjednica. To su glavne činjenice - rekao je Mihael Križanec

Rekao je kako su četiri helikoptera servisirana i otklonjene su greške, a jedan je još na popravku. Preostalih pet helikoptera je na redovnom održavanju. Križanec je objasnio da četiri helikoptera kojima su otklonjene greške više nisu prizemljeni. 

- Spasili smo 300 pacijenata, obavljene su brojne zadaće... Imamo tisuće sati naleta. Hoće li biti još reklamacija? Vjerojatno da. Želimo da se svi problemi otklone u jamstvenom roku. U ovom slučaju ruski izvođači priznaju grešku i sve radove i sav materijal će se naplatiti njemu - objasnio je. 

'Nismo htjeli ništa riskirati' 

Istaknuo je kako je jedan stručnjak iz Rusije u Hrvatskoj, a da je Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) zadužen za otklanjanje kvara. 

- Ulje koje je prolazilo kroz motor je išao kroz hladnjak. Sustav filtriranje ulja je funkcionirao. Nemamo indikaciju nikakve štete, to je banalna greška. No, naši standardi u smislu sigurnosti su takvi da to nećemo dopustiti. Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Sam postupak? Odšarafi, zamijeni 17 litara ulja i stavi novih 17 litara ulja - objasnio je Križanec. 

Potvrdio je da su popravljenih četiri helikoptera spremni za let. 

HRZ i PZO | Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tema: Hrvatska

Komentari (227)
  • A ko zna što je dogovorio Krstičević pentavi.. njega mater ne razumije 😂

    13. 2. 2020,   13:15
  • Kolinda mudro šuti iako je upoznata sa situacijom oko remonta helikoptera,kad je bila riječ o Mig-ovima onda je laprdala i optuživala Kotromanovića !Šlapa !

    13. 2. 2020,   13:19
  • Bitno da je netko maznuo proviziju...

    13. 2. 2020,   13:14