Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Priziv savjesti nema prednost pred pravom žene na pobačaj'

Država mora osigurati ostvarenje prava na samoodređenje vezano uz odluku o vlastitom tijelu i trudnoći, pa i njezinom prekidu, što je jasno napisano u odluci Ustavnog suda, tvrdi stručnjakinja Sanja Barić

Nije točno da priziv savjesti liječnika ima prednost pred pravom žene na prekid trudnoće, ova dva prava nisu u suprotnosti jedno prema drugom, a država se treba pobrinuti da ih ostvari oba, tvrdi ustavna stručnjakinja prof.dr. Sanja Barić, piše Slobodna Dalmacija.

Barić je tom izjavom reagirala na kolegu prof dr. Matu Palića koji je prednost dao prizivu savjesti.

- Država mora osigurati ostvarenje prava na samoodređenje vezano uz odluku o vlastitom tijelu i trudnoći, pa i njezinom prekidu, što je jasno napisano u odluci Ustavnog suda. Isto tako, pravo na priziv savjesti mora se jasno regulirati kako bi se spriječio revijalni priziv i zlouporaba priziva. I kako bi se uvijek omogućila dostupna javna usluga medicinskih zahvata na zahtjev žene - pojašnjava Sanja Barić.

- Ne postoji obveza izbora zanimanja, niti postoji obveza zapošljavanja u javnim servisima. Oboje su pravo i mogućnosti, ne i obveza. Stoga priziv savjesti vezan za specifično zanimanje ili specifičnu javnu službu nije apsolutno zaštićen. Osoba ima izbor i to joj ne daje apsolutnu zaštitu. Pogrešno je tvrditi da je pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijedi iz čl. 17. Ustava RH uvijek apsolutno zaštićeno - pojašnjava Sanja Barić

Aktivistica Sanja Sarnavka tvrdi pak da u čitavoj priči o prizivu savjesti ima podosta licemjerja.

- Liječnici u državnim bolnicama pozivaju se na prigovor savjesti, a privatno bez ikakvih problema obavljaju pobačaje. Odbijaju raditi prekide trudnoće, a istovremeno provode mediciski-potpomognutu oplodnju. To je licemjerno - kaže za Šibenski Sarnavka.

Tema: Hrvatska

Komentari (33)
  • Savjest je moralni uzus koji nas ljude odvaja od životinja! Samo PSIHO SOCIOPATI nemaju savjest! Dakle demoNkracija leftarda je dovela do toga da je ljudsko pravo ubojstvo i to iznad ljudskog prava na odbit ubojstvo? Dali vi razumijete MONSTRUOZNOST te misli,odredbe? Da nemamo savjesti svi bi po dučanima hodaki sjekirama i umjesto kartice za platit prodavaća ucmekali sjekirom jer eto,nema nikakve moralne obveze,osječaja,imam pravo jest pa imam pravo ubit za hranu! Postoji UN-ova konvencija o ljudskim pravima pa koliko milijuna umire od gladi,žeđi i izliječivih bolesti? Gdje su njihova ljudska prava? Jednaka su budučim abortusima? NELJUDSKI rode srami se!

    16. 5. 2019,   23:53
  • E pa dragi leftardi moji odakle vama ideja da možete prisiliti liječnike da ubijaju djecu u majčinoj utrobi? Hajde probajte prvo prisiliti suce da zatvore Horvatinčića, Mamića, ili Vidoševića da vrati ukradeno, ili određenu skupinu manjinaca da poštuju zakone, ili da odgovaraju oni koji su pokrali toliko u privatizaciji, ili da se otvore arhive, ili da se riješe povlaštene mirovine partizana i lažnih branitelja, da se napravi lustracija, da se povise kazne pedofilima... ma ne je**š to, postoje ljudi koji ne žele komadati bebe u utrobi, njih treba prvo srediti.

    16. 5. 2019,   23:53
  • Za sve pametne koji tupe kako je to ženino tijelo i ona ima pravo na odlučivanje o svom tijelu; probajte otići kod doktora i tražiti da vam izvade jedan zdravi bubreg ili plućno krilo, može se živjeti samo s jednim, pa zašto ne. Tvoje je tijelo, prisili ga neka obavi operaciju, ti si gospodar svoga tijela.

    17. 5. 2019,   08:54