Obavijesti

News

Komentari 68

'Probao sam kao zastupnik dobiti plaću na ruke, nije išlo'

'Probao sam kao zastupnik dobiti plaću na ruke, nije išlo'
1

Pošteno bi bilo da se dopusti hrvatskim građanima i umirovljenicima, da dobivaju plaće na ruke. Da građanin ima mogućnost izbora da zaobiđe banke, kazao je Branimir Bunjac

VIDEO

Prijedlog Zakona o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu o kojem su raspravljali u petak na sjednici u Saboru, podržala su 124 zastupnika, a samo je jedan bio suzdržan. 

Ovim Zakonom koji se usklađuje sa zakonodavstvom EU utvrđuju se pravila za transparentnost i usporedivost naknada koje se naplaćuju potrošaču vezano uz njegov račun za plaćanje, prebacivanje računa za plaćanje unutar Republike Hrvatske te otvaranje i korištenje osnovnog računa za plaćanje. Uspostavom jedinstvenih pravila omogućit će se vrlo jednostavna usporedba obuhvata usluga i visine naknada vezanih uz račun za plaćanje, definirat će se postupci prebacivanja računa za plaćanje i izbjeći diskriminacija na temelju boravišta prema potrošačima koji namjeravaju otvoriti račun za plaćanje u drugim državama članicama i koristiti se njime.  

Poboljšanjem transparentnosti potrošači će imati mogućnost usporediti ponude različitih pružatelja platnih usluga i donijeti odluku o tome koji račun za plaćanje najbolje odgovara njihovim potrebama. Pružateljima platnih usluga se, također, uvodi dodatna obveza informiranja potrošača o naplaćenim naknadama. Naime, pružatelj platnih usluga dužan je potrošača, najmanje jedanput godišnje, besplatno informirati o svim naplaćenim naknadama vezano uz račun za plaćanje, uključujući i informaciju o kamatama naplaćenima za prekoračenje. Na taj način potrošač će biti informiran o naknadama i kamatama koje mu je zaračunao njegov pružatelj platnih usluga u proteklih godinu dana, što dosad nije bio slučaj. 

Zakonom se uvode i pravila kojima se uređuje usluga prebacivanja računa za plaćanje na području Republike Hrvatske iz jedne u drugu kreditnu instituciju te se uređuje i način otvaranja i korištenja osnovnog računa za plaćanje u kreditnim institucijama za potrošače sa zakonitim boravištem u Europskoj uniji.  

'Banke nezakonito naplaćuju dvije vrste naknada, treba ih ukinuti'

Goran Aleksić (SNAGA) pozdravio je donošenje ovog Zakona za kojeg je istaknuo kako je on bio potreban i prije deset, petnaest godina. No, upozorio je na neke druge naknade koje ovaj zakonski prijedlog ne obuhvaća, a on smatra da bi ih trebalo ukinuti. 

- Banke nezakonito naplaćuju dvije vrste naknada, za obradu kredita i izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita. Trebalo bi razmisliti i što prije te dvije naknade zabraniti. Njemačka je zabranila te naknade putem Vrhovnog suda i banke su dužnicima morale vratiti sve ulazne naknade - rekao je Aleksić. 

'Građanima treba omogućiti primanje plaća i mirovina na ruke'

Branimir Bunjac iz Živog zida upozorio je kako banke klijentima ne oduzimaju velike novce već male, ali doživotno.  

- Banke naplaćuju između 250 i 400 naknada provizije te od tih provizija i naknada uzimaju 4,6 milijardi kuna - poručio je Bunjac istaknuvši kako bi se građanima trebalo omogućiti primanje plaća i mirovina na ruke. 

- Pošteno bi bilo da uz ovaj Zakon, koji sam po sebi nije loš jer ćemo moći konačno saznati koje su to naknade, da se dopusti hrvatskim građanima i umirovljenicima, da dobivaju plaće na ruke. Da građanin ima mogućnost izbora da zaobiđe banke. Probao sam kao zastupnik dobiti plaću na ruke, nisam mogao -  rekao je Bunjac.

Nezavisni zastupnik Tomislav Žagar upozorio je pak kako se poslovnice banaka u općinskim središtima Slavonije gase što dovodi u pitanje dostupnost građanima. 

HDZ-ova Dragica Rošćić istaknula je kako će ovim Zakonom sve kreditne insititucije, s imovinom većom od 15 milijardi kuna, građanima morati omogućiti otvaranje osnovnog računa. Istaknula je kako se do 10 transakcija mjesečno korisnicima neće naplaćivati.

- Za banke koje se ne budu toga pridržavale predviđene su kazne od 50 tisuća do pola milijuna kuna. Novim Zakonom građani će moći jednostavno usporediti naknade banaka, kao što će se urediti pravila kako iz jedne banke prebaciti račun u drugu - rekla je Rošćić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa