Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Probudile se zmije: U Istri su viđeni poskoci, oprez u prirodi

Zmije su jako osjetljive na vibracije pa se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije

Posljednjih je dana u šahtovima je uočeno nekoliko zmija, doznaje Glas Istre od dr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Za zadnju fotografiju koja im je dostavljena, onu zmije u oknu kod Gajane, ustanovljeno je kako se radi o odraslom primjerku poskoka, za kojeg se pretpostavlja da je ovdje prezimio.

MORSKA NEMAN U SAVUDRIJI U Istri u ribarsku mrežu ulovili morskog psa dugog 8 metara!

S dolaskom toplijeg vremena očekuje se povećani broj sličnih slučajeva, a Landeka je objasnio što činiti ako se naiđe na zmiju, posebice ako se radi o otrovnici.

- Prvo moramo ljude umiriti i reći da su ugrizi zmija rijetki, a posebice otrovnica - veli Landeka naglašavajući da su zmije korisna i zaštićena životinjska vrsta. Stoga ih se ne bi smjelo ubijati.

NEŽELJENI GOST Otvorila sušilicu i... šok! 'Skoro sam umrla od straha, grozno!'

Zmije su jako osjetljive na vibracije pa se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije.

- Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne - rekao je Landeka.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (52)
  • Hvala Bogu zmije drage, čuvajte nas pazite nas od miševa i štakora

    3. 3. 2019,   16:28
  • Jesu to one ustaške?

    3. 3. 2019,   17:58
  • Moje macke to rijesavaju, ubili su ih do sad bice 10-ak

    3. 3. 2019,   15:04