Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Probudio se stari vulkan: Etna počela izbacivati užarenu lavu

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 3.00 sata ujutro u petak po lokalnom vremenu. Trenutno nema opasnosti za ljude...

Talijanska planina Etna, europski najveći i najaktivniji vulkan, eruptirao je u petak te izbacio velike količine pepela u zrak.

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 3.00 sata ujutro u petak po lokalnom vremenu, prenosi Exspress.

Direktor Instituta za geografska i vulkanska istraživanja Eugenio Privitera kaže kako je riječ o novom naletu eksplozija u vulkanu.

REUTERS | Autor: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell Foto: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell

- Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi potrajati i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žive na ovom području, ali je, iz sigurnosnih razloga, potrebno kontrolirati dolazak turista - kaže Privitera.

Trenutno stanje vulkana ne otežava zračni promet i letove prema Cataniji.

NASA RADI NA RJEŠENJU Erupcija supervulkana izbrisala bi SAD s karte i ubila milijarde

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije,  između gradova Messina i Catania.

Najteža erupcija bila je 1669. i u potpunosti je uništila gradove u podnožju Etne. Poginulo je više od 20 tisuća ljudi.

Komentari (11)
  • Što ameri čekaju. Neka dižu avione u Avianu i roknu jednu nuklearku unutra i zatrpaju ga. Ionako u filmovima sve rješavaju nuklearkama.

    31. 5. 2019,   21:56
  • Dobro je kad se otvaraju male pukotine, nek ih se otvori što više, tako se oslobađa pritisak... Nevolja nastaje kad se otvori jedna velika.

    31. 5. 2019,   21:13
  • Dobro je da je Etna, od Etne teško da će bit veće erupcije opasne za život ljudima, ali da vezuv eruptira bio bi puno veći problem

    1. 6. 2019,   06:57