Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pročitajte što stoji u izjavi koja ide uz ratifikaciju Konvencije

U tzv. interpretativnoj izjavi koja prati ratifikaciju Konvencije ističe se kako RH smatra da 'odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav'

Interpretativna izjava, koja će pratiti ratifikaciju Istanbulske konvencije, u svojem sadržaju će istaknuti kako RH smatra da 'odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka', piše N1

RASPRAVA NA PREDSJEDNIŠTVU Većina podržala ratifikaciju: Za 19 HDZ-ovaca, šest ipak protiv

U nastavku pročitajte cijelu izjavu. 

"Članak 4.

Prilikom polaganja isprave o ratifikaciji Republika Hrvatska će na Konvenciju iz članka 1. ovog Zakona priopćiti sljedeću izjavu:

Interpretativna izjava

Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skaldu s odredbama Ustava republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske."

Sjednica sabora UDAR NE PRESTAJE Ofenziva konzervi: Plenković ratuje protiv lovaca na vještice

Očekuje se da će Zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije biti usvojen na sjednici Vlade u četvrtak te potom biti poslan u saborsku proceduru. 

Markić: Interpretativna izjava Vlade RH nema nikakvu pravnu težinu

Predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić ocijenila je u srijedu da izjava kojom premijer Andrej Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada smatra da odredbe Istanbulske konvencije "znače ili ne znače" nema nikakvu pravu težinu, ističući da sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene.  

"Premijerovo tumačenje da u konvenciji nema rodne ideologije ima istu težinu kao da je u interpretativnu izjavu napisao da smatra da će Istanbulska konvencija povećati mirovine, osigurati neradnu nedjelju, zaustaviti odlazak ljudi iz Republike Hrvatske i pomoći mu da bude vjerodostojan", smatra Željka Markić.

U priopćenju ističe i kako država koja ratificira Istanbulsku konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje su u njoj, a smatraju se "rezervama općeg karaktera".

"Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije. U članku 78. konvencije jasno piše da su rezerve moguće samo za točno određene članke, pa tako nisu dopuštene za ideološke odredbe o 'rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola', obvezu financiranja organizacija civilnog društva ili proizvoljni nadzor odbora GREVIO nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira", ističe Markić.   

Ocjenjuje kako je interpretativna izjava još jedanput potvrdila podcjenjivački odnos HDZ-ova premijera prema hrvatskim građanima – da niti znaju čitati, niti razumiju što su pročitali. Jedino sada, dodaje, tu poruku Plenković ne upućuje samo u svoje osobno ime, nego i u ime 'Republike Hrvatske'.

Komentari (31)
  • Pa je li to pravno gledajući ispravno? Čemu konvencija ako je svaka država može prema sebi prilagođavati. Ja mislim da ovi opet nešta muljaju jer IK ili se potpiše kao takvu ili ne.

    21. 3. 2018,   18:17
  • Ako IK štiti ŽENE od nasilja onda nam to govori da su nasilnici MUŠKARCI. Ok, prihvatimo igru po kojoj je nasilje spolno uvjetovano zato jer statistički muško nasilje prevladava. U Međimuriju pak statistički debelo prevladavaju Romsko nasilje i krađe, pa tako iz logike IK slijedi da nam treba konvencija o zaštiti Međimuraca od Romskog nasilja i krađa. Sad me samo zanima tko će se od političara, progresivaca i profi ljudskopravaša založiti za takvu konvenciju?

    21. 3. 2018,   19:18
  • moze mi neko pojasniti sto je to rodna ideologija

    21. 3. 2018,   22:13