Obavijesti

News

Komentari 3

Procjena rasta hrvatskog BDP-a u 2016. godini iznosi 2,7 %

Procjena rasta hrvatskog BDP-a u 2016. godini iznosi 2,7 %

Glavni analitičar Addiko banke u utorak je izjavio da se očekuje rast BDP-a za ovu godinu od 2,7% zbog dobre turističke sezone, održivom oporavku domaće potrošnje, investicija...

VIDEO

Povisili smo prognozu rasta BDP-a za ovu godinu s 2,0 % na 2,7 % zahvaljujući turističkoj sezoni koja je nadmašila očekivanja, i dalje solidnom vanjskom okruženju nakon Brexita te održivijem oporavku domaće potrošnje i investicija, rekao je Hrvoje Stojić, glavni analitičar banke Addiko u utorak na predstavljanju makroekonomskih prognoza u Hypo Centru.

Stojić je i za 2017. godinu povisio prognoze rasta, ali i dalje očekuje usporavanje u odnosu na ovu godinu te sada u 2017. očekuje rast od 2,2 posto. Kao glavne razloge za usporavanje ističe slabiji rast realnog raspoloživog dohotka i turističkog prihoda u idućoj godini te nepovoljan utjecaj političke neizvjesnosti diljem EU-a, i to posebno na investicije.

- Hrvatska je napokon uhvatila tempo rata iznad dva posto. Posebno treba istaknuti da je porastao doprinos malih i srednjih poduzeća u pogledu investicija i izvoza i, što je najvažnije, sa stajališta konkurentnosti - kazao je Stojić i naglasio da je domaća potrošnja i dalje glavni pokretač rasta. Uz rekordnu turističku sezonu, potrošnja je podržana i oporavkom zaposlenosti, upornom deflacijom, padom stope štednje, oporavkom kredita stanovništvu te najavama daljnjeg rasterećenja dohotka.

Najveću potrebu za korjenitim promjenama, Stojić vidi u pravosudnom sustavu i smatra kako Hrvatska po tom pitanju može puno naučiti na primjeru Italije.

- Postotak naplate loših plasmana pozitivno je koreliran sa stopom rasta produktivnost. Stoga je imperativ na nositeljima ekonomske politike da poboljšaju učinkovitost pravnog sustava u rješavanju sporova - rekao je Stojić.

Zahvaljujući pozitivnom trendu, očekuje da će u idućoj godini doći do stabilizacije javnog duga na razini od 87 posto BDP-a.

Viša glavna ekonomistica Svjetske banke Sanja Madžarević Šujster upozorila je da usprkos kratkoročnom oporavku rasta traje jedno globalno usporavanje rasta.

- Ono se ne dešava samo u Europskoj uniji već i kod Azijskih tigrova poput Kine - kazala je Madžarević Šujster.

- Za Hrvatsku je bitno da su zemlje Srednje i Istočne Europe nositelji rasta u 2016.godini - rekla je Šujster i nadodala kako usprkos većem rastu od ostatka Europe, postoji velik prostor za bržu konvergenciju prema razvijenim europskim zemljama.

Svjetska banka očekuje rast od 2,4 posto u ovoj godini, ali za iduću godinu predviđa lagano usporavanje na 2,0 posto.

Puno toga ovisi o potezima nove Vlade, a najvažniji je zadatak izlazak iz procedure prekomjernog deficita što bi smanjilo premiju rizika.

- Rizici dolaze izvana i oni mogu dodatno usporiti rast, a također tu je pitanje provođenje reformi ipolitičke volje da se ostvari ono što je obećano - zaključila je Madžarević Šujster.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa