Obavijesti

News

Komentari 64

'Procurila' tajna o viskiju Jack Daniels čuvana čak 150 godina

'Procurila' tajna o viskiju Jack Daniels čuvana čak 150 godina
1

Priča koja govori da je recept za Jack Daniel's izmislio čovjek po imenu Dan Call i naučio svemu što zna svog šegrta Jaspera 'Jacka' Danielsa je laž, navode iz poznatog brenda. Recept je osmislio - Danov rob

VIDEO

Iz Jack Danielsa su nakon 150 godina otkrili pravu istinu o nastanku američkog viskija. Dosada je priča za javnost bila kako je Dan Call naučio svog šegrta Jacka Daniel'sa kako upravljati destilerijom u Tennesseeju i otkrio mu recept za danas svjetski poznato piće - Jack Daniel's.

Tvrtka je tek sad spremna priznati da je kontroverzna priča da je viski Jack Daniels izmislio rob - točna. Dan Call je imao roba po imenu Nearis Green koji je radio u destileriji. On je izmislio recept za popularni viski, a Dan je preuzeo sve zasluge.

- Čekali smo neki povod, kao što je godišnjica, kako bi javnosti iznijeli pravu istinu - rekao je povjesničar Nelson Eddy za New York Times.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nearis Green je najbolji proizvođač viskija kojeg znam - navodno je rekao svojedobno Call.

Ropstvo je ukinuto 1865. godine, a godinu kasnije Daniel je otvorio vlastitu destileriju u kojoj je zaposlio i dvojicu Nearisovih sinova.

Jedna fotografija iz tog razdoblja prikazuje muškarca za kojeg se vjeruje da je jedan od sinova, a on sjedi odmah pored Daniela i njegovih radnika. Ta fotografija pokazuje da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenika i da je igrao značajnu ulogu u tvornici. U to vrijeme je bilo uobičajeno da crni stoje u pozadini na fotografijama. 

Phil Epps, globalni brend direktor  tvrtke Brown-Forman, u čijem se vlasništvu nalazio Jack Daniel's 60 godina, ističe kako odluka da se Greenovi izbace iz povijesti čuvenog viskija nije bila namjerna. Međutim, u vrijeme kada je destilerija pokušavala osvojiti tržište američkog Juga, u kojem je vladala rasna diskriminacija, njihovo porijeklo ne bi bilo dočekano s oduševljenjem. 

Neki kritičari navode kako je otkrivanje istine nakon 150 godina ciničan potez i da su to napravili samo jer su se bojali da priča ne izađe na vidjelo. 

U destilerijama su nekad uglavnom radili robovi, a povijesni dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cijenjena. Vjeruju da neke metode korištene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u njemačkoj i britanskoj tradiciji, vuku porijeklo iz drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a