Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Procurile tajne: Saudijska Arabija tražila napad na Iran

None Foto: REUTERS

U tajnim dokumentima spominje se i Hrvatska, ali samo u kontekstu pregovora sa Slovenijom. Navodi se kako pregovori sa Slovenijom oko graničnog pitanja napreduju

Internetska stranica WikiLeaks ipak je objavila više od 250.000 tajnih dokumenata poslanih od strane američkih veleposlanstava, koji se bave aktualnim globalnim problemima. Kako je stranica pod stalnim napadima, tajne su dostavili New York Timesu, Guardianu, El Paisu,  Der Speigelu i Le Mondeu. Dokumenti sadrže izvještaje arapskih država, među kojima su i oni kralja Saudijske Arabije, u kojima se od SAD-a traži napad na Iran i ukidanje njegova nuklearnog programa. U jednom izvješću stoji kako je Iran fašistička zemlja te da se hitno trebaju poduzeti nove mjere. Spominje se i pakistanski nuklearni otpad koji bi mogao poslužiti za izradu atomskog oružja. Spisi nadalje otkrivaju kako Kina dozvoljava Sjevernoj Koreji da opskrbljuje Iran balističkim raketama, a u jednom dokumentu se čak Mahmouda Ahmadinedžada uspoređuje s Adolfom Hitlerom. Spominje se i kako je SAD naredio svojim špijunima da prikupljaju podatke o vođama UN-a. Tako su primjerice tražili da se od glavnog tajnika UN-a, Ban Ki-moona uzme DNK i sve njegove lozinke na računalima. Sve to pod opravdanjem sprječavanja terorizma.

U spisima se također opisuju mnogi svjetski državnici. Primjerice za Vladimira Putina stoji kako je "alfa-mužjak", a za njemačku kancelarku Angelu Merkel da je nemaštovita te da izbjegava rizike. Spominje se i nedolično ponašanje jednog člana britanske kraljevske obitelji.

U spisima se spominje i Hrvatska

U tajnim dokumentima spominje se i Hrvatska, ali samo u kontekstu pregovora sa Slovenijom. Navodi se kako pregovori sa Slovenijom oko graničnog pitanja napreduju te da će Francuzi podržati ideju širenja europske unije na balkanske zemlje. U tom dokumentu iz 2009. godine su Amerikanci izrazili nadu kako će nova njemačka vlada biti otvorenija prema proširenju EU.

Prije objave ih "napali" hakeri?

WikiLeaks je u nedjelju objavio na svom Twitter profilu da je izložena 'cyber' napadu. U poruci su naveli kako su ih napali tzv. metodom DDOS - distribuirano uskraćivanje usluge, koja je najučestalija ako se želi srušiti pojedina web stranica. Hakeri generiraju ogroman ulaza na web stranicu zbog čega pada stranica. Poruka na Twitteru uslijedila je neposredno prije očekivanog objavljivanja nove količine povjerljivih dokumenata, za koje se vjeruje da sadrže dijelove diplomatske prepiske američkog State Departmenta iz razdoblja od 2006. do 2009. godine.

Amerikanci molili Juliana Assangea da vrati spise

Pravni savjetnik američkog State Departmenta Harold Koh, u subotu zatražio osnivača WikiLeaksa, Julianu Assangeu, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta, upozorivši ga da će s tim ilegalnim postupkom dovesti u opasnost bezbrojne živote, zaprijetiti vojnim i protuterorističkim operacijama SAD-a te ugroziti američke odnose sa saveznicima. Napomenuo je i da dokumente trena vratiti američkoj vladi i uništiti sve kopije koje ima u svom posjedu ili u računalnoj bazi podataka. Navodno je Assange dokumente dobio od jednog američkog vojnika koji ih je ukrao iz računala.

Komentari (11)
  • Nije to baš tako,nisu Ameri baš tako naivni.Objavljeno je ono što su oni htjeli,vjerojatno im to paše

    28. 11. 2010,   22:01
  • ti amerikanci su najveći teroristi 20 i 21 stoljeće i treba im stati na kraj!!!!!

    28. 11. 2010,   21:59
  • molimo i mi Hrvati Amerikance da napadnu Slovence dosta je bilo problema s njima xD

    28. 11. 2010,   21:38