Obavijesti

News

Komentari 6

Prodavali kolače i tako skupljali novce za školske udžbenike

Prodavali kolače i tako skupljali novce za školske udžbenike
1

Već dvadeset i drugi put, u slikovitom istarskom mjestašcu Vižinadi, upriličena je najpoznatija ovdašnja izložba tradicionalnih istarskih kolača. Prodajom kolača prikupljao se novac za kupnju školskih udžbenika

VIDEO

Već tradicionalno su Vižinadom zamirisale fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanji, pince, breskvice, bucolaji i povetice. Tako je dvadeset i drugi put, u ovom slikovitom istarskom mjestašcu, upriličena najpoznatija ovdašnja izložba tradicionalnih istarskih kolača. Upravo zahvaljujući ovakvim događanjima stari običaji ne padaju u zaborav, a koliko se njeguje povijest najbolje govori činjenica da je kolače za izložbu peklo čak stotinjak majstora i majstorica iz cijele regije.

Najbolje od njih stručna komisija je nagradila posebnim priznanjem, pa je najfinije fritule napravila Jadranka Pilar iz Tinjana, najbolji bucolaj Nevija Gardoš iz Krasice, breskvice Ljiljana Pulić iz Pulića, a cukerančiće Mileva Pastorčić iz Vele Trabe.

 Đina Levak iz Katuna je napravila najbolje paštine, nagradu za najfiniji pandešpanj osvojila je Neda Šainčić Pilato iz Lašića, majstorica najkvalitetnijih kroštula je Fiorela Srebrnić iz Grožnjana, pince Zdenka Jakus iz Žminja i povetica Jolanda Hrastić iz Vele Trabe.

Očuvanje tradicije prenosilo se i na radionici izrade cukerančića, kolača koji se u ovom podneblju peče od davnih dana. Tako su neke mlađe generacije imali priliku otkriti tajne njegove izrade, a topli kolačići ispečeni na radionici nestali su u trenu. 

Događanje je ujedno bilo idealna prilika da se degustiraju vina i maslinova ulja lokalnih proizvođača.

Cijela priča dobila je i humanitarni karakter, pa se prodajom kolača prikupljao novac  za kupnju školskih udžbenika za osmoškolce iz Vižinade. 

Ovogodišnjoj Slatkoj Istri pridružili su se prijatelji iz Slovenije,  predstavnici Sladke Istre iz Kopra koji su najavili predstojeću manifestaciju u rujnu u svom gradu.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...