Obavijesti

News

Komentari 76

Profesor bi čak mogao dobiti i otkaz: Prestroga mjera ili ne?

Profesor bi čak mogao dobiti i otkaz: Prestroga mjera ili ne?
1

Već ranije smo detektirali probleme u ponašanju tog učenika. Međutim, profesor nije imao dovoljno povjerenja u sustav i pogriješio je kad je sam išao rješavati tu situaciju, kaže ravnatelj škole u Čakovcu

VIDEO

U četvrtak je u Tehničkoj školi u Čakovcu bila prosvjetna inspektorica, koja je u suradnji s ravnateljem škole Draženom Blažekom i stručnim službama škole istraživali sve okolnosti fizičkog nasrtaja profesora Franju Dragičevića (64) na učenika koji ga je gađao komadićima krede. Ravnatelj Blažek ističe da škola nije izricala pedagoške mjere ni jednom sudioniku incidenta, već da će to učiniti nakon istrage prosvjetne inspektorice, sukladno s njezinom odlukom, piše Jutarnji list.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:34

Nitko još nije suspendiran 

- Prvo moramo definirati što se točno dogodilo i tek onda možemo donositi pedagoške mjere i prema nastavniku i prema učeniku. Nije bilo nikakvih fizičkih ozljeda tako da ne postoji nekakva kaznena odgovornost. U međuvremenu, situacija u školi je potpuno normalna. Nastava se normalno odvija. Za sada nismo nikoga suspendirali. I profesor i učenik koji su sudjelovali u incidentu su na nastavi. Profesor je već dan kasnije nakon incidenta normalno predavao tom istom razredu i nije bilo problema - istaknuo je ravnatelj. 

'Imam se pravo braniti. Uskoro će đaci nositi nožiće u školu'
'Imam se pravo braniti. Uskoro će đaci nositi nožiće u školu'

- Razgovarali smo i s profesorom i s učenikom i s njegovim roditeljima i upozorili sve učenike da se ovakve situacije više ne smiju događati. Obilazimo nastavu, pratimo što se događa i moje je mišljenje da je sve pod kontrolom i da ne postoji opasnost od eskalacije. Imat ćemo i školski odbor i roditeljski sastanak i sa svima razgovarati o situaciji koja se dogodila - naglasio je ravnatelj Blažeka. 

Dodaje i kako je profesor imao na raspolaganju mehanizme kako riješiti situaciju na primjereniji način. 

'Profesor nije imao povjerenja u sustav'

Mogao je zatražiti da se spomenutom učeniku izrekne pedagoška mjera. Tom učeniku koji je gađao profesora komadićima krede ove smo školske godine već izrekli pedagošku mjeru. Dakle, detektirali smo probleme u ponašanju tog učenika. Međutim, profesor nije imao dovoljno povjerenja u sustav i pogriješio je kad je sam išao rješavati tu situaciju - rekao je. 

Profesor je nasrnuo na učenike: Je li to opravdana reakcija?
Profesor je nasrnuo na učenike: Je li to opravdana reakcija?

- Školski sustav možda i jest spor i trom, možda i treba malo više vremena da se neke situacije riješe i potrebno je strpljenje. Profesor, međutim, nije imao dovoljno strpljenja. Čovjek je već u godinama i bio je povrijeđen i reagirao je neprimjereno, ali definitivno je bilo mehanizama da se spriječi situacija koja se dogodila - dodao je ravnatelj Blažek. 

Profesor ima još godinu dana do mirovine, a događaj je izazvao brojne reakcije u javnosti. Posebno je upitna profesorova izjava: "Ja sam to napravio i kad bih morao, opet bih napravio, sram me da sam morao" i još dramatično upozorio: 

- Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su ok, ali sustav nastavnike ne štiti. 

Prijeti mu otkaz 

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, komentirala je za Jutarnji list da ta izjava pokazuje kako je profesor izgubio strpljenje i da se ne može nositi sa situacijom. Dodala je kako bi, sukladno propisima, profesoru zbog fizičkog nasrtaja moglo uslijediti otkazivanje ugovora o radu. 

Profesor ‘puknuo' pa je gurao učenike: 'Opet bih to napravio'
Profesor ‘puknuo' pa je gurao učenike: 'Opet bih to napravio'

Iako prema Pravilniku o pedagoškim mjerama, učenicima neprihvatljivog ponašanja izriču se mjere u raznim stupnjevima - od opomene, do isključenja iz škole, Hitrec upozorava da je u praksi to dosta drugačije. 

Nakon žalbe roditelja i izlaska inspekcije na teren se uglavnom ponište mjere i to postiže antipedagoški učinak, upozorila je Hitrec. 

- Nema opravdanja za nasilno ponašanje prema djeci, posebno ako ono dolazi od osoba koje su za svoj poziv odabrale odgoj i obrazovanje djece. Odrasli djeci moraju biti model u ponašanju pa, ako su i izloženi provokacijama, oni svojim ponašanjem moraju djeci pokazati kako nenasilno odgovoriti na te provokacije - poručuje pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Ne ulazeći u konkretan slučaj, s kojim nije upoznata, načelno ističe da se u slučaju nasilnog ponašanja učenika očekuje odlučna i primjerena reakcija odgojno-obrazovnih djelatnika te odgovarajuća sankcija prema počinitelju, sukladno propisima i pravilima struke. 

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik