Obavijesti

News

Komentari 4

Profesor humanitarac: Karte naših učenika stigle su u Afriku

Profesor humanitarac: Karte naših učenika stigle su u Afriku
6

Učenici Dejana Nemčića u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivo Andrić, ali i u drugim školama u Hrvatskoj, crtali su geografske karte po kojima će učiti djeca u Africi. Dejan i 6. b prikupili su i školski pribor, te nogometnu loptu

VIDEO

Cika oduševljenih školaraca u Tanzaniji više je od bilo koje riječi pokazala koliko im znače darovi iz Hrvatske, javlja nam iz Afrike profesor geografije i humanitarac Dejan Nemčić.

Pokretanje videa...

00:24

I to nisu bilo kakvi darovi, nego geografske karte koje su crtali hrvatski školarci u jedinstvenom projektu koji je Dejan pokrenuo prije nekoliko godina. Uz te jedinstvene karte, koje neumorni profesor donosi u Tanzaniju, tamošnji đaci u ponedjeljak su dobili i komplete školskog pribora koji je Dejan sa svojim učenicima iz osnovne škole "Ivo Andrić" u zagrebačkom Sopotu marljivo prikupljao tijekom godine. U akciju prikupljanja i izrade geografskih karata priključili su se i učenici još stotinjak škola diljem Hrvatske.

- Ove godine također u skupljanju školskog pribora uključile su se i škole diljem regije. Prvenstveno mislim na škole iz Sarajeva. Ovo je priča koja je zahvatila cijeli Balkan. Humanost i volja za pomaganjem. To nas povezuje bez obzira na nacionalnost, vjeru i pripadnost- kaže Dejan.

Kako nam je pojasnio, izrada geografskih karata važna je iz nekoliko razloga:

- Uvijek su bili karta i snalaženje na njoj problem. Kao učitelj geografije pokrenuo sam projekt u kojem moji i učenici u drugim hrvatskim školama tijekom cijele godine crtaju sve kontinente i države koje se rade na satu geografije. Na kraju nastavne godine mora ispasti velika geografska karta. Onda ih nosim u afričke škole, gdje djeca nemaju karata i mnoga ih nisu nikad ni vidjela. I tako i naši učenici pomažu djeci u Africi da završe školu te se izvuku iz siromaštva. Diljem škola u Tanzaniji , Keniji, Ruandi, Malawi i Mozambiku djeca uče pomoću tih karata. Mnoge te karte, sad već stotine njih, vise u afričkim školama i djeci je geografija postala jedan od najdražih predmeta. No kroz ovaj projekt i djeca u Hrvatskoj su zavoljela geografsku kartu.

Humanitarni rad Dejana Nemčića hrvatska javnost već dobro upoznala. Svoju strast za putovanjima i Afrikom pretvorio je u međukulturalni projekt koji svake godine postaje sve veći. Dejan je, naime, pozvan u tanzanijsko ministarstvo obrazovanja. Kako ističe, postoji interes da se projekt proširi na druge afričke zemlje, pa čak i cijeli kontinent.

- Ovime smo pokazali da za modernu školu ne trebaju tableti i računala, nego volja, ljubav prema školi i zajednička suradnja da pokažemo da škola ima veliki zadatak u stvaranju boljeg o uspješnijeg svijeta. Dati djeci da rade velike stvari tada dobivate najsretniju djecu sa najiskrenijim osmijehom - piše nam profesor humanitarac iz Tanzanije.

Dejan je tamošnju djecu razveselio i još jednim posebnim darom - nogometnom loptom. Baš ovih dana igra se afrički nogometni kup, koji je većini klinaca, kao i kod nas, događaj ljeta. Ipak, većina ih nema lopte, neki je čak nisu ni vidjeli, a kamoli zaigrali. Stoga je plava lopta koju su im poslali učenici Dejanova 6. b razreda iz OŠ “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu izazvala pravu radost. Dejan će nakon ljetnih praznika svojim učenicima prenijeti bezbroj pozdrava iz Afrike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke