Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Profesor ‘puknuo' pa je gurao učenike: 'Opet bih to napravio'

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Screenshot/RTL

Profesor je izlazeći iz razreda prvo gurnuo, a potom uhvatio za vrat i udario po glavi jednog učenika, a drugog je najprije ošamario nekoliko puta te s maltretiranjem nastavio u svom kabinetu. Tvrde to učenici

Sat tehničkog crtanja u srednjoj tehničkoj školi u Čakovcu u utorak se pretvorio u sat tehničkog izbacivanja - profesora iz takta, a učenika iz učionice.

Sve je, prepričavaju učenici, počelo kad su dvojica njihovih kolega, učenika drugih razreda bravarskog smjera bili nemirni na nastavi - smijali su se, dobacivali, a navodno su profesore gađali kredom. Očito nepoštovanje autoriteta profesor više nije mogao trpjeti. Iako je iza njega 40 godina besprijekornog profesionalnog staža, ovo je bila kap koja je prelila čašu.

- Jednostavno je puk’o - rekli su učenici dodajući kako je profesor dvojicu učenika najprije vrijeđao i omalovažavao, a onda i fizički nasrnuo na njih.

Gađali su ga kredom 

Profesor je izlazeći iz razreda prvo gurnuo, a potom uhvatio za vrat i udario po glavi jednog učenika, a drugog je najprije ošamario nekoliko puta te s maltretiranjem nastavio u svom kabinetu. Tvrde to učenici.

- Ja sam odreagirao na način, kad sam ustanovio koji je učenik to napravio, da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, isto tako drugog učenika. On je pljunuo na stol učenika, pa sam prema obojici primijenio isti tretman - rekao je profesor Franjo Dragičević za RTL.

Profesor kojemu je ostala godina dana do mirovine tvrdi da je još od jeseni taj razred, inače poznat u cijeloj školi kao problematičan, pokušavao smiriti razgovorom i drugim pedagoškim metodama, ali taj je put nakon što je gađan kredom izgubio kontrolu.

- Ja sam to napravio i da bih morao, opet bih napravio, sram me da sam morao. Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su OK, ali sustav nastavnike ne štiti - tvrdi Dragičević.

'Neprimjereno je ponašanje učenika i učitelja'

A ravnatelj te škole, koji je upoznat s cijelim slučajem, kaže: “Da, bio je incident u poslijepodnevnoj smjeni. Smatram neprimjerenim i neprihvatljivim ponašanje učenika i profesora. Učenik nema nikakvih fizičkih ozljeda i nije bilo liječničkih intervencija. Profesor ga nije tukao. Majka jednog od učenika bila je u školi i osuđuje takvo ponašanje svog djeteta, ali i profesora. Od drugog učenika sam pozvao tatu u školu i taj je učenik rekao da ga nitko nije tukao. Inače, već dulje vrijeme, unazad dva mjeseca, taj jedan učenik gađa profesora kredom u leđa dok on piše po ploči. Uvijek ima izgovor da gađa nešto drugo, a onda kao slučajno pogodi profesora. Profesor je jednostavan čovjek, pravedan ali strog, 40 godina radi u struci. Učenik ga je povrijedio i vjerojatno je izgubio živce i vikao na njega i to nije dopustivo - rekao je ravnatelj Blažeka. Istaknuo je da je strašno da se to dogodilo, ali da je sve prenapuhano.

Profesor dijelio jedinice 

Profesor koji je sudjelovao u incidentu s učenicima, i jučer je, kako kažu učenici, bio u školi. Navodno je u istom razredu na satu tehničkog crtanja, polovici razreda podijelio jedinice.

Bio je, kažu učenici, izuzetno nervozan i na svakom crtežu našao je neku primjedbu i dao lošu ocjenu. No učenici kažu da to navodno nije prvi incident s profesor pred mirovinu.

Vrlo često je znao učenicima bacati i trgati ravnala, a o tome se naveliko prepričavalo i u školi. No, kažu učenici, te su informacije sigurno došle i do ravnatelja, ali on nije reagirao jer pretpostavljaju da nitko nije do sada direktno njemu prijavljivao nastavnika.

Ravnatelj kaže da mu nitko do sada nije prijavio da je profesor trgao ravnala učenicima.

Školu pohađa 850 učenika, te ima 96 zaposlenika, a s ovim je incidentom upoznato i ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iz ministarstva poručuju: “Škola je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja. Ministarstvo je kontaktiralo školu kako bi dobilo punu informaciju te zatražilo hitno očitovanje, a spreman je i krizni tim za psihološko savjetovanje koji u svakom trenutku može biti na raspolaganju školi ako ga škola zatraži.”

Komentari (443)
  • Ne znam pojedinosti al drzim stranu profesora...danasnji ucenici nisu odgojeni. Imaju sve a nemaju nista. Vidim po gradu psuju, galame a 6-7 razred. Cast iznimkama

    5. 12. 2018,   20:28
  • Sto ce njjma sklka kada su dovoljno glupi. Naravno, okriv ce profesora za nasilje. Tako je to kada za maloljetnike i ucenike ne postoji zakon. Izbaciti ga na godinu dana iz skole pa bi drugi razmislili, gubili im se godina.

    5. 12. 2018,   20:27
  • Profesora ostaviti u školi,ne ga kazniti,a učenika koji ga je gađao kredom ibacit iz škole,i škola neka ga za rastanak nagradi sa kutijom kreda pa neka doma stavi mamicu i taktici pred zid i neka ih gađa.Nema kruheka od tog sineka.

    5. 12. 2018,   20:46