Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Program za iPhone reći će vam zašto plače vaša beba

None Foto: 24sata 3

Program u 10 sekundi prepoznaje stanje bebe te vam nudi savjete kako bi je umirili. Znanstvenici su otkrili da bebe plaču na različitim narječjima

Kompanija Biloop Technologic iz Barcelone lansirala je aplikaciju za iPhone koja će vam u deset sekundi otkriti zbog čega vaša beba plače.
- Prevoditelj plača baziran je na revolucionarnoj tehnologiji koja brzo određuje bebin plač na temelju pet emocionalnih ili psihičkih stanja: gladi, umora, dosade, stresa i živčanosti - kažu tvorci aplikacije Pedro Barrera i Luis Meca. Sve što roditelji trebaju učiniti je staviti mobitel pola metra od bebe i pokrenuti aplikaciju. Točnost aplikacije je 96 posto, testiran je na 104 bebe, a nakon što vam da objašnjenje zašto dijete plače, aplikacija će vam ponuditi i savjete kako ga smiriti. Prevoditelj plača za sada se prodaje samo u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i SAD-u za oko 50 kuna.

BEBE PLAČU NA NARJEČJIMA?
Novorođenčad plače na narječjima koja oponašaju od svojih majki, kažu znanstvenici sa njemačkoj sveučilišta Wurzburg. Navodno francuske bebe plaču s galskim naglaskom, a mali Nijemci s teutonskim. Iako je već bilo poznato da bebe osluškuju razgovore roditelja dok su još u utrobi, ovo je prvo istraživanje koje upućuje na to da bebe također kopiraju roditeljski stil govora. Znanstvenici idu još dalje i kažu da djeca plaču i na regionalnim narječjima. Računalno su analizirali plač 30 gladnih francuskih i 30 gladnih njemačkih beba. Kažu kako su mali Francuzi počinjali plakati tiho, a pri kraju bi pojačali ton, a Nijemci su to činili obrnuto, za što Kathleen Wermke kaže da je to klasičan način govora tih dviju nacija.

Komentari (10)
  • taj iphone je stvarno osmisljen za debile.. pa me ovakve aplikacije i ne iznenadjuju..sigurno ima i neka koja govori koliko puta treba ici na wc i slicno.. jer takvi su korisnici doticnog..nis se glavnom ne razmislja.. i love WM phones! :)

    6. 11. 2009,   15:18
  • što dalje mobiltel od djeteta..

    6. 11. 2009,   15:19
  • Koja glupost.

    6. 11. 2009,   15:18