Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Proizvođač lutki Barbie ukida radna mjesta i zatvara tvornice

Poslovni rezultati Mattela u drugom tromjesečju razočarali su ulagače jer je prodaja pala, s obzirom da kompanija nije imala nove proizvode povezane s nijednim uspješnim filmom

Cijena dionice Mattela pala je u četvrtak više od 8 posto, nakon što je taj proizvođač igračaka objavio slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo, te najavio ukidanje 2.200 radnih mjesta, kao i prodaju nekih tvornica.

Mattel je najavio ukidanje 22 posto ukupno zaposlenih u toj kompaniji u svijetu u neproizvodnom sektoru, uglavnom u administraciji i podršci. Najavio je i prodaju tvornica u Meksiku u sklopu programa ušteda.

Poslovni rezultati Mattela u drugom tromjesečju razočarali su ulagače jer je prodaja pala, s obzirom da kompanija nije imala nove proizvode povezane s nijednim uspješnim filmom, zbog čega je prodaja igračka od franšiza pala za 23 posto.

Rezultati su također bili pogođeni i zbog likvidacije Toys 'R' Us, velikog trgovca igračkama.

„Mi smo na prekretnici kako smo i očekivali, imali smo izazovno drugo tromjesečje potaknuto prvenstveno likvidacijom Toys 'R' Us“, rekao je Ynon Kreiz, predsjednik i izvršni direktor Mattela.

„U isto vrijeme, imali smo snažan rezultat od strane Barbie, a napravili smo i značajan napredak u našem programu strukturnog pojednostavljenja poslovanja kako bi vratili profitabilnost i poboljšali produktivnost u kratkom roku“, poručio je Kreiz

Ukupna prodaja Mattela pala je u drugom tromjesečju za 13,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 840,7 milijuna dolara, što je manje od očekivanja analitičara, pa je cijena dionice oštro pala. 

Neto gubitak tvrtke u tom tromjesečju porastao je na 240,9 milijuna dolara, s 56,1 milijun dolara u istom razdoblju lani.

Komentari (3)
  • Pa kada se djeca vise ne igraju sa igračkama.. Nego mobitel, tablet, Laptop... Odmah čim kaže 1.riječ mobitel u ruke

    27. 7. 2018,   08:47
  • Lijem gorke suze što propada kompanija koja je zgrnula miljarde profita na smeću.

    27. 7. 2018,   09:27