Obavijesti

News

Komentari 43

Promocija mladih vojnika: 'Cilj nam je da podignemo standard'

Promocija mladih vojnika: 'Cilj nam je da podignemo standard'
11

Ponosni smo na povijest Hrvatske vojske ali kada vidim sve te mlade ljude možemo biti ponosni i na budućnost, rekao je ministar obrane Damir Krstičević danas u Vukovaru

VIDEO

Na Svečanoj promociji polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, koja je danas održana u vukovarskoj vojarni, podijeljena su i priznanja najboljim polaznicima. 

Za najbolje polaznike HVU za 2016./2017. godinu proglašeni su satnik Marijan Žukina (25. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro),  poručnica Suzana Krišto (16. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe), stožerni narednik Ivan Orlandini (15. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe), stožerni narednik Tomislav Petrović (najbolji instruktor u školskoj godini 2016./2017.), poručnik Robert Dovijanić (20. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ i PZO-a), narednik Damir Bednarek (36. naraštaj dočasničke izobrazbe) i skupnik Edin Muhić (51. naraštaj Temeljne dočasničke izobrazbe).   

Po prvi put, temeljem odluke Gradskog vijeća Vukovara, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro dodijelio prigodno priznanje i novčanu nagradu. To priznanje ponio je satnik Marijan Žukina koji je novčanu nagradu od 5.000 kuna proslijedio u humanitarne svrhe. 

„Tako nas je učio Blago Zadro i ja se tako osjećam. Mislim kako je to normalno i ljudski. Rođen sam u Daruvaru gdje i živim, ali od danas je Vukovar moj drugi grad“, rekao je Žukina koji je bio u jednoj od zadnjih generacija ročnika JNA odakle je odmah prešao u redove Hrvatske vojske.  

Istaknuo je kako je neizmjerno ponosan te da su radi toga proradile i emocije. Među promoviranim dočasnicima i časnicima bile su i dvije Vukovarke, poručnice Mirela Sentivanac i Silvija Palac.

„Odoru Hrvatske vojske obukla sam radi oca koji je branio Vukovar na prvim crtama i koji je potom devet mjeseci proveo u logoru. Zadnja sam izašla iz Vukovara 1991. godine i prva se vratila. Stoga sam neizmjerno ponosna što sam časnički čin dobila upravo u Vukovaru“, rekla je Sentivanac. 

Poručnica Silvija Palac istakla je kako je u jesen 1991. godine Vukovar napuštala pognute glave, ali i da danas nije tako nego je puna ponosa i u Vukovaru je uzdignute glave. 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u subotu je u Vukovaru nakon svečane promocije polaznika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) izjavio da Hrvatska vojska ima sjajnu budućnost te izrazio ponos novim naraštajima hrvatskih vojnika.

"Ponosni smo na povijest Hrvatske vojske ali kada vidim sve te mlade ljude možemo biti ponosni i na budućnost. Isto tako ponosan sam i što smo ovu svečanost ponovno vratili u Vukovar gdje joj je i mjesto. To je i dokaz poštovanju prema ovome gradu i simbolu otpora koji za slobodu Hrvatske podnio veliku žrtvu“, rekao je Krstičević u izjavi novinarima nakon promocije.

Najavio je i kako će do kraja godine u vukovarsku vojarnu biti vraćena i jedna postrojba Hrvatske vojska koja će tu, kako je rekao, biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici, boljoj kvaliteti života i rada ali isto tako i izravno poticati gospodarski razvoj Vukovara.

Pojasnio je kako je koncept Ministarstva obrane da vojnici i časnici koji budu radili u vukovarskoj vojarni u Vukovaru i žive sa svojim obiteljima. Stoga je najavio i sustavno rješavanje pitanja stambene problematike pripadnika HV-a među kojim ima puno onih koji svakodnevno putuju satima do posla. 

Osvrnuo se i na Zakon o domovinskoj sigurnosti i Strategiju nacionalne sigurnosti, koji bi idući tjedan trebali biti usvojeni u Hrvatskome saboru. Kroz ta dva strateška dokumenta biti će, rekao je, riješen i standard i obnova opreme i drugih žurnih službi poput policije, vatrogasaca i Hrvatske gorske službe spašavanja. 

"Radimo sustavno na jačanju sigurnosti. Cilj nam je da podignemo standard svih tih ljudi kao i da sustavno radimo na poboljšanju opreme i sredstava službi koje se suočavaju sa svim tim rizicima i opasnostima“, rekao je Krstičević odgovarajući na novinarski upit o neadekvatnoj i staroj opremi vatrogasaca koji su se zadnjih dana u Dalmaciji borili s velikim požarima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa