Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pronađen dio izgubljenog spisa o Brkiću i elitnoj prostituciji

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjećaju da je cijela priča o nestalom spisu počela u listopadu prošle godine kada je tjednik Nacional objavio dijelove policijske korespondencije iz 2011. godine

Dijelovi nestalog spisa Državnog odvjetništva o probijanju mjera za elitnu prostituciju, zbog čijeg je nestanka prije pet mjeseci nastala prava gužva, slučajno je pronađen u arhivu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, objavio je u utorak Jutarnji list.

Prema svemu sudeći, navodi dnevnik, spis se zagubio prilikom preseljenja tog Općinskog državnog odvjetništva iz zgrade u Aveniji Vukovar, gdje se godinama nalazilo, u novu zgradu u Selskoj u srpnju 2017. godine.

Dio spisa, za koji se spekuliralo da je možda ukraden kako bi se spriječilo povezivanje glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, navodno je pronađen u jednoj od kutija s arhiviranim spisima, a pronalazak su Jutarnjem potvrdili iz Državnog odvjetništva.

"Međutim, nismo mogli doznati o kojem se konkretno dijelu radi, odnosno koji dio spisa nedostaje. Nakon pronalaska je glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić naložio da se napravi detaljna pretraga cijelog arhiva kako bi se utvrdilo gdje je ostatak spisa", piše Jutarnji list.

Podsjećaju da je cijela priča o nestalom spisu počela u listopadu prošle godine kada je tjednik Nacional objavio dijelove policijske korespondencije iz 2011. godine u kojoj je tadašnji načelnik riječkog odjela PNUSKOK-a Božo Barbarić, čiji je odjel bio zadužen za istragu slučaja elitne prostitucije, izvijestio načelnika Uprave kriminalističke policije Vitomira Bijelića kako iz. obavljenih obavijesnih razgovora proizlazi da je mjere nadziranim osobama otkrio upravo Brkić.

"U obavljenim obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik glavnog ravnatelja policije g. Milijan Brkić na neutvrđenome mjestu neutvrđenoga dana između 3. i 20. lipnja 2011. Nikoli Suliću dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i Marike Tomljanović Kiprijanovski”, konkretno se navodilo u dokumentu. 

Kada je o tom slučaju prošle godine ispitan u Državnom odvjetništvu Brkić je rekao da je "žalosno" da njega terete za probijanje mjera u akciji koju je 2011. vodio kao zamjenik ravnatelja policije, a rezultirala je uhićenjima i sudskim epilogom.

Komentari (159)
  • zašto je mafija u hrvatskoj na vlasti umjesto u zatvoru?

    19. 3. 2019,   09:38
  • Pa eto, nakon pola godine pronađen je spis o prostituciji i nekim glavnim akterima. No, nadam se da iz spisa ništa ne nedostaje, ili pak su možda na vrijeme izvađeni spisi koji povezuju Brkića. Ne bih se iznenadila da je tako, jer kod nas se sve zataškava kada su u pitanju "velike ribe", a očito je da je bilo nedodirljivih aktera u ovoj aferi.

    19. 3. 2019,   09:33
  • U državi gdje sudski procesi traju godinama, da ne kažem desetljećima, slučaj elitne prostitucije, obavijen velom tajne i općim mukom, riješen je za čas, i to, ako me sjećanje ne vara, usred ljeta. Nije suđenje ni započelo već je proces riješen. Bit će da ima popularnih faca debelo umočenih u slučaj, a kod nas to znači ili visoka politika ili razno razni moćni financijeri te iste politike. I jako me zanima što će biti sada? Vjerojatno ništa

    19. 3. 2019,   09:26