Obavijesti

News

Komentari 5

Pronašli kost koja otkriva tajnu nestanka Amelije Earhart?

Pronašli kost koja otkriva tajnu nestanka Amelije Earhart?
2

Istraživači vjeruju da je Amelia Earhart uspjela doletjeti do otoka Nikumaroro, no da je tamo preminula. Našli su ostatke šminke, bočicu i nožić koji je bio u avionu

VIDEO

Komad kosti koji su istraživači pronašli na otoku u Tihom oceanu mogao bi riješiti zagonetku nestanka Amelie Earhart, američke pilotkinje koja je nestala prije 73 godine pokušavajući obletjeti svijet. 

Istraživači iz Internacionalne grupe za očuvanje povijesti zrakoplovstva našli su kost kraj zametnutog tabora na otoku Nikumaroro, bivšoj britanskoj koloniji koja je danas dio republike Kiribati. 

Kost, koja bi mogla biti dio ljudskog prsta, pronađena je s ostacima ženske šminke iz 1930-ih, bočice napravljene u New Jerseyu 1933. s ostacima koji se čine kao krema za ruke, patentom iz Pennsylvanije dizajna koji nikada nije izvezen iz države i potrganim džepnim nožićem marke koji je naveden u popisu inventara Amelijinog aviona. 

- Kost je na analizi u laboratoriju Sveučilišta u Oklahomi kako bi se utvrdilo sadrži li ljudski DNK. Rezultati bi trebali stići za nekoliko tjedana, no i ako budu pozitivni, nećemo ih objaviti dok ih ne potvrdimo u drugom laboratoriju. Ako potvrdimo da kost sadrži ljudski DNK usporedit ćemo ga s Amelijinim, rekao je Ric Gillespie iz Internacionalne grupe. 

Znanstvenici su upozorili da kost može biti i od peraje kornjače, no istraživače Internacionalne grupe to nije obeshrabrilo u uvjerenju da je Amelia stradala na Nikumaroru. 

Do sada je prevladavala teorija da je Amelijin avion ostao bez goriva iznad oceana dok je tražila otok Howland, posljednje stajalište za točenje goriva prije dolaska u Honolulu i završetka puta u Oaklandu u Kaliforniji. Međutim, istraživači sada vjeruju da je imala dovoljno goriva za let do Nikumaroroa te da je sletjela na ravni greben. Amelia i njen navigator Fred Noonan mogli su neko vrijeme preživjeti na otoku, no na kraju su podlegli ozljedama, infekcijama, trovanju hranom ili žeđi, uvjereni su istraživači. Planiraju se opet vratiti na otok i pretražiti podmorje u potrazi za ostacima aviona koje su valovi povukli u more. 

- Nadamo se i namjeravamo pretragu završiti prije ili u srpnju 2012. kad će biti 75. godišnjica Emilijinog nestanka, rekao je Gillespie, a prenosi Telegraph. Amelija je nestala 2. srpnja 1937. dok je imala 40 godina, a mrtvom su ju proglasili 5. siječnja 1939. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...