Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Propada li Paviću plan? S njim se ne slažu ni kolege iz HDZ-a

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NITKO GA NE BRANI: Prijedlog ministra Pavića naišao je na negodovanje i unutar HDZ-a, koalicijskih partnera i stručnjaka pa će ga morati mijenjati

Tri dana nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio da će oni koji žele veću mirovinu morati državi dati ušteđevinu iz drugog mirovinskog stupa, stižu najave da taj plan i neće biti proveden kako je on zamislio.

Foto: 24sata/24sata

I koalicijski partneri, ali i neki iz samog HDZ-a poručuju da će se još razgovarati, analizirati i na kraju pronaći najbolje rješenje. Nitko nije stao direktno u obranu predloženog ministrova modela, što je već dovoljno jaka poruka. Kakve bi promjene mogle biti, još nitko ne želi nagađati i redom podsjećaju da prijedlog još nije niti poslan u javnu raspravu i da ima vremena do rujna i konačnog prijedloga paketa pet zakona.

U ZEMLJI SINKOPE Mirovinska reforma i ljepljivi prstići ministra Marka Pavića...

- Potrebne su veće, stabilnije i sigurne mirovine, a drugi stup treba ojačati, nikako ne slabiti i na tom tragu će biti rješenje - kaže nam jedan sugovornik iz HNS-a.

I njih i HDZ-ovce ljuti što sada najviše prijedlog kritiziraju “oni koji su htjeli ukinuti drugi stup”. Radi se, naravno, o ranijem planu Slavka Linića dok je bio ministar financija u Vladi Zorana Milanovića koji je predlagao privremeno zamrzavanje uplata u drugi stup i preusmjeravanje novca u državni proračun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nepravda prema radnicima

Ministar Marko Pavić je i u raspravi s Ivicom Puljkom na Facebooku obrazložio da će mirovine biti 500 do 600 kuna manje. Rekao je i kako nema novca da se i svim budućim umirovljenicima isplati dodatak od 27 posto koji sad imaju oni koji su uplaćivali samo u prvi stup. Zato bi, po njemu, svi novi umirovljenici kojima bi mirovina bila manja bez dodatka, trebali vratiti u proračun ušteđeno u drugom stupu.

- Ta ideja je po meni duboko nepravedna. Svaka reforma bi trebala ići za tim da mirovine rastu. A ovaj prijedlog ne rješava problem dugoročnog pada udjela mirovina u odnosu na plaće - kaže Danijel Nestić s Ekonomskog instituta koji vrijedi za jednog od najvećeg hrvatskog stručnjaka za mirovinski sustav.

Sjednica sabora MIROVINSKA RUPA Fali vam 40 milijardi? Pa režite agencije, općine i povlastice...

U razgovoru za N1, Nestić je opovrgnuo Pavićev navod da bi isplata svim umirovljenicima dodatka od 27 posto bio prevelik uteg za proračun. Podsjetio je da je 40 milijardi potrebno do 2040. godine.

- Nikakav potres u proračunu to ne bi izazvalo. Zbog viših uplata u drugi stup, trošak koji država za mirovine i s tim dodatkom bi 2040. bio manji nego danas. A dobili bi veće mirovine i stabilizirao bi se omjer udjela mirovina u plaćama - rekao je Nestić.

MIROVINSKA REFORMA Puljak ministru: Marko, možeš li mi objasniti zašto to radite?

Istakao je da bi samo mali broj onih s najnižim plaćama i s tim modelom imao niže mirovine. Nestić je podsjetio da se pad mirovina dogodio kada je država postupno uvela izračun mirovina po uplatama tijekom cijelog radnog vijeka umjesto za 10 najboljih uzastopnih godina. Tada je i uveden dodatak od 27 posto. A isti, taj nepovoljniji obračun se koristi i za one koji će ići za mirovine iz prvog i drugog stupa. Ali oni sad ne bi trebali imati dodatak.

- I tu je ta nepravda. Jedna kuna u prvi stup bi trebala rezultirati jednakom mirovinom iz prvog stupa za sve uplatitelje, a ne da oni koji plaćaju i prvi i drugi stup dobiju manje - jasan je taj stručnjak.

MIROVINSKA REFORMA Nenad Bakić izračunao kolika je rupa u mirovinskom fondu

Kako saznajemo i mirovinski fondovi će ići sa sličnim rješenjem sljedeći tjedan. Podsjetimo, jučer smo objavili i detaljnu analizu gdje se mogu uštedjeti milijarde za veće mirovine.

Komentari (99)
  • ima li ijedna zemlja na svijetu gdje radnici plačaju dvije mirovinske štednje a da nisu sigurnbi dal će uopće ikad vidjeti mirovinu i da neznaju dal će s njom moći živjeti?

    1. 7. 2018,   14:40
  • Ovak lik s bačvicom ispod sakoa želi samo nahraniti sebe i svoju stranku...

    1. 7. 2018,   14:17
  • Bolje da uvede pravilo da za 40 godina radnog staža mirovina ne može biti manja od 4 000 kn,

    1. 7. 2018,   14:33