Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Priprema za Brexit: Britanija i Švicarska potpisale sporazum

None Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL

Sporazum o trgovini, koji su u ponedjeljak potpisali ministar vanjske trgovine Liam Fox i švicarski ministar gospodarstva Guy Parmelin, proširen je i na Lihtenštajn

Britanija i Švicarska potpisale su u ponedjeljak u Bernu sporazum koji će omogućiti održavanje ekonomskih i trgovinskih odnosa između dviju zemalja nakon Brexita.

Dvije su zemlje već potpisale sporazume o cestovnom i zračnom prometu, osiguranju i slobodnom kretanju ljudi.

Sporazum o trgovini, koji su u ponedjeljak potpisali ministar vanjske trgovine Liam Fox i švicarski ministar gospodarstva Guy Parmelin, proširen je i na Lihtenštajn.

Stupit će na snagu čim sporazumi između Švicarske i EU-a prestanu biti primjenjivi na odnose između Švicarske i Velike Britanije, kazali su švicarski dužnosnici u priopćenju.

Velika Britanija je važan ekonomski partner Švicarske. Godine 2017. bila je šesto tržište za švicarski izvoz. Švicarska je pak 5. tržište za izvoz iz Britanije, ne računajući EU, nakon SAD-a, Kine, Hong Konga i Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Komentari (2)
  • tako to rade mudri, umjesto u "navijacku" skupinu pojedinog bloka realno gledaju svoj interes i pravovremeno se osiguravaju od privrednih potresa. kapa dole svicarci...

    11. 2. 2019,   13:27
  • Šta ima Brexit veze sa Švjcarskom . Nije Švajcarska u EU nego samo u Schengenu !!!

    11. 2. 2019,   15:52