Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Propust radi 'Isusova kostura': Nije bilo namjerno, žao nam je

None Foto:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od Školske knjige, izdavača jednog od udžbenika za povijest za pete razrede osnovne škole zbog greške koja se ondje potkrala

U udžbeniku povijesti za 5. razred je otisnuta netočna informacija da je ilustracija Isusova lica kreirana na temelju istraživanja znanstvenika koji su analizirali Isusov kostur. Kostur Isusa Krista, naime, nije mogao biti analiziran budući da nije ni utvrđeno da postoji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od Školske knjige, izdavača jednog od udžbenika za povijest za pete razrede osnovne škole zbog greške koja se ondje potkrala.

SVAĐA OKO KURIKULUMA? Fuchs: Ministrica bi sve htjela odmah, a ja sam za kvalitetu...

- Pogreška se nije potkrala ni namjerno ni zbog neznanja, nego zbog brzine u kojoj smo odradili posao. Htjeli smo u udžbeniku ponuditi što više materijala za rad, no očito je ova greška svima nama promakla. Ispričavam se za grešku koja se doista nije trebala dogoditi - rekla je za Jutarnji list Tina Matanić, koja je udžbenik napisala s kolegicom Sonjom Bančić.

Nakon upozorenja iz ministarstva sadržaj su u digitalnom obliku ispravili i obavijestili škole. No, sporni udžbenik i dalje se koristi u 17 eksperimentalnih škola za život. U udžbeniku stoji kako su 'britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur, na temelju kojega je kreirano stvarno lice Isusa'.

Ispravljena verzija

- Pogreške su uvijek moguće, ali važno je da imamo mogućnost reagiranja odmah, kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. 

Tema: Hrvatska

Komentari (176)
  • ovog na slici svako dijete može prepoznati...pa to je Bađo iz Popaja!!!

    19. 1. 2019,   13:16
  • Udžbenički amaterizam u hrvata. Dali panjini panjić da piše udžebenik iz povijesti (inače znanstvena disciplina). Djeco, imate internet, učite engeski i njemački jezik, te učite matematiku i ponešto kemije i fizike. To će vam u život trebat. Da možete komunicirati sa poslodavcem i izračunati si troškove života. Od Isusa se naučite da NE budete gadovi i banditi, propalice i lijenčine. Pa će sa vama svijet biti lijepše mjesto za život. Inače hrvatsku povijest nemojte baš previše istraživati. Da se ne bi iznenadili što vas sve nisu učili u školi.

    19. 1. 2019,   13:27
  • Pogreška?! Ne radi se ovdje o nikakvoj pogrešci, već o namjernom i svjesnom zaglupljivanju. Autorica je željela svoje vjerovanje (neznanje) prenijeti djeci

    19. 1. 2019,   13:02