Obavijesti

News

Komentari 225

'Proračun je gotov, zadužit ćemo se za 9 milijardi kuna'

'Proračun je gotov, zadužit ćemo se za 9 milijardi kuna'
1

Marić je potvrdio da će proračun sutra biti predstavljen na Vladi. Deficit proračuna iznosit će 7,5 milijardi, uz dugove iz prethodnih razdoblja penje se na 9,2 milijarde

VIDEO

Ministar financija, Zdravko Marić gostujući u emisiji "A sada Vlada" izrazio je zadovoljstvo što Europska komisija nije pokrenula korektivne mjere protiv Hrvatske. 

- Puno toga smo napravili, odlučili smo prema Europskoj komisiji jasno komunicirati, ne tražimo vrijeme za prilagodbu. Nije sve u proračunu, učinili smo jednu stepenicu naprijed i poslali Europskoj komisiji svoje planove - rekao je Marić.

Istaknuo je kako su svjesni da je javni dug jedan od osnovnih makroekonomskih rizika, posebno dinamika kojom raste. 

- Cilj je s ovim proračunom i sa aktiviranjem državne imovine javni dug stabilizirati jer je on jedna od glavnih aplikacija koja utječe na kreditni rejting - rekao je Marić. Ministar je rekao kako je jedan od ciljeva u vrijeme mandata Hrvatsku vratiti u investicijski rejting. 

Ministar Marić potvrdio je da je proračun gotov i da će sutra biti predstavljen na Vladi. Deficit proračuna iznosit će 7,5 milijardi kuna, uz dugove iz prethodnih razdoblja penje se na 9,2 milijarde kuna.

- Upravo za taj iznos Hrvatska će se morati zadužiti. Vlada novo zaduživanje planira u travnju, i na inozemnom, ali i na hrvatskom financijskom tržištu - rekao je ministar.

Govoreći o reformi u javnom sektoru, ministar Marić je rekao da je valorizacija rada jedan od glavnih postulata na kojem se ona treba temeljiti. Iznio je okvirni podatak da je svaki četvrti zaposleni u zemlji zaposlen u javnom sektoru. Cijela ta administracija ne bi smjela biti svrha sama sebi već treba biti u službi građana, naglasio je ministar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 225
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina