Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Proračun je gotov, zadužit ćemo se za 9 milijardi kuna'

None Foto: Screenshot/HRT

Marić je potvrdio da će proračun sutra biti predstavljen na Vladi. Deficit proračuna iznosit će 7,5 milijardi, uz dugove iz prethodnih razdoblja penje se na 9,2 milijarde

Ministar financija, Zdravko Marić gostujući u emisiji "A sada Vlada" izrazio je zadovoljstvo što Europska komisija nije pokrenula korektivne mjere protiv Hrvatske. 

- Puno toga smo napravili, odlučili smo prema Europskoj komisiji jasno komunicirati, ne tražimo vrijeme za prilagodbu. Nije sve u proračunu, učinili smo jednu stepenicu naprijed i poslali Europskoj komisiji svoje planove - rekao je Marić.

Istaknuo je kako su svjesni da je javni dug jedan od osnovnih makroekonomskih rizika, posebno dinamika kojom raste. 

- Cilj je s ovim proračunom i sa aktiviranjem državne imovine javni dug stabilizirati jer je on jedna od glavnih aplikacija koja utječe na kreditni rejting - rekao je Marić. Ministar je rekao kako je jedan od ciljeva u vrijeme mandata Hrvatsku vratiti u investicijski rejting. 

Ministar Marić potvrdio je da je proračun gotov i da će sutra biti predstavljen na Vladi. Deficit proračuna iznosit će 7,5 milijardi kuna, uz dugove iz prethodnih razdoblja penje se na 9,2 milijarde kuna.

- Upravo za taj iznos Hrvatska će se morati zadužiti. Vlada novo zaduživanje planira u travnju, i na inozemnom, ali i na hrvatskom financijskom tržištu - rekao je ministar.

Govoreći o reformi u javnom sektoru, ministar Marić je rekao da je valorizacija rada jedan od glavnih postulata na kojem se ona treba temeljiti. Iznio je okvirni podatak da je svaki četvrti zaposleni u zemlji zaposlen u javnom sektoru. Cijela ta administracija ne bi smjela biti svrha sama sebi već treba biti u službi građana, naglasio je ministar. 

Komentari (225)
  • di ste tamburaši adezea,da čujem pismu...

    9. 3. 2016,   09:24
  • Ima jedna pozitivna stvar u novom kreditu a to je da se nisu zadužili 20 milijardi. Za sad... Kako bi debeli šuker znao reći: "to nije kredit, to je pozajmica." ^_^

    9. 3. 2016,   09:35
  • Ahhhh, dođe kradeze na vlast, opet čitam po novinama "zadužujemo se" i to ni manje ni više nego na 9,2 milijarde kuna, krasno, kaže da je dio duga i od prije plus ovaj novi od 7,5 milijardi, nisam matematičar al brate zašto skočismo sa 2 na 9, nema pametnijih riješenja, nema mogućnosti, nema ničega drugoga nego se zadužit, divota

    9. 3. 2016,   09:20