Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Proračunski deficit u prvih šest mjeseci manji je za 5,1 mlrd kn

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

To je trećina lanjskog deficita, kazao je Marić na novinskoj konferenciji, te dodao kako to ohrabruje da će se ispuniti ciljani deficit do kraja godine...

U prvih pola godine u državni proračun se slilo 56,3 milijardi kuna. To je cak 10,5 posto vise nego lani u istom razdoblju. 
HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić u petak je prezentirao izvršenje državnog proračuna. 

Najviše su u proračun donijeli porezi - 34,3 milijarde kuna, 8,1 posto više nego u prvih šest mjeseci 2015. godine. 

Ministar se osvrnuo na pojedine poreze. Kazao je kako namjera nije zatvarati ugostiteljske obrte u srcu turističke sezone, ali je posebno naglasio kako će imati nisku toleranciju prema izbjegavanju plaćanja poreza. Dodao je kako su porezni djelatnici informacijski dobro opremljeni, te da aplikacijama mogu kontrolirati porezne obveznike. 

- Nešto slično kao Pokemon Go, ali ne baš tako, više namijenjeno u porezne svrhe - kazao je. 

Prihodi od doprinosa iznosili su 10,9 milijardi kuna, opet povećanje u odnosu na prošlu godinu - od 3,8 posto.

Prihodi od pomoći porasli su za čak 52,5 posto, a što je, kako je kazao ministar, rezultat sve bolje iskorištenosti sredstava iz fondova EU. Tako su prihodi od pomoći u proračun donijeli 4,2 milijarde kuna. 

- Možemo očekivati do kraja godine minimalno tri milijarde kuna po ovoj osnovi - kazao je Marić, te pohvalio ministra europskih fondova Tomislava Tolušića. 
Ostali prihodu iznosili su 6,7 milijardi kuna, dok su prihodi pd prodaje nefinancijske imovine donijeli 175 milijuna kuna. 

Marić je istaknuo kako je BDP u prvom tromjesečju narastao 2,7 posto, a predstavio je i podatke o rastu pojedinih sektora u prvih pet mjeseci. Industrijska proizvodnja narasla je 5,4 posto, trgovina na malo 3,4 posto, te turizam 6,8 posto. Građevinarstvo je zaključno s travnjem naraslo 3,4 posto. 

Ukupni rashodi su u prvom polugodištu iznosili 58,7 milijardi kuna, a što je 47,9 planiranih rashoda. 

Rashodi za zaposlene iznosili u 12,6 milijardi kuna. 
Materijalni rashodi su 374,2 milijuna kuna manji nego u istom razdoblju lani. 
Financijski rashodi izvršeni su u iznosu 5,4 milijarde kuna, a za subvencije 3,7 milijardi kuna.
Pomoći dane u inozemstvo bile su 5,7 milijarde. 

Mirovine i mirovinska primanja izvršeni su u iznosu od 18,4 milijarde kuna, što je 146,6 milijuna kuna više.

Naknade u socijalnoj skrbi također su veće, te su isplaćene u iznosu od jedne milijarde, dok su naknade za nezaposlene smanjene u odnosu na prošlu godinu. Izvršene su u iznosu od 824,5 milijuna kuna.

Porodiljni dopust i oprema za novorođeno dijete državu su stajali 568,9 milijuna kuna, što je za 35,3 milijuna kuna manje nego lani.
Ostali rashodi iznosili su 2,5 milijardi kuna, a oni za nabavu nefinancijske imovine 1,2 milijarde kuna. 

Razlika prihoda i rashoda pokazatelj je manjka u državnom proračunu, a on iznosi 2,4 milijarde kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine bio 5,1 milijardu kuna. 

- Mislim da smo ja vrlo, vrlo dobrom putu, boljem od naših očekivanja. Deficit je trećina prošlogodišnjeg, a ispred nas je još špica turističke sezone. Možemo očekivati da ćemo ostvariti ono što smo zacrtali - kazao je Marić. 
Osvrnuo se i na parlamentarne izbore, te kazao da ima još puno posla koji se treba završiti. Što se tiče  porezne reforme, kaže kako je dobar dio već odrađen. 

- Početak i kraj mandata nije početak i kraj svijeta. Poreznu reformu nužno je napraviti - rekao je. Nije se osvrtao na konkretne stope, pa ni koliko bi PDV bio niži. 

Komentari (36)
  • Maric je super. Pametan decko,treba mu dati da sam vodi drzavu,a ne ovim kriminalcima i nesposobnjakovicima

    22. 7. 2016,   12:24
  • Crveni i Lalovac Boro na aparatima

    22. 7. 2016,   12:25
  • Ova vlada više napravila u ovih šest mjeseci za Hrvatsku nego kukurikavcu u zadnje četiri godine.

    22. 7. 2016,   12:30