Obavijesti

News

Komentari 4

Proširena istraga u slučaju vile Harmony: Sumnjiče još 6 ljudi

Proširena istraga u slučaju vile Harmony: Sumnjiče još 6 ljudi
1

USKOK je proširio istragu u slučaju vile "Harmony" na splitskim Bačvicama, pa je sada zbog više kaznenih djela osumnjičeno šest ljudi, izvijestio je u petak DORH...

VIDEO

Nakon što je 17. travnja doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana, USKOK je proširio istragu u slučaju vile "Harmony" na splitskim Bačvicama, pa je sada zbog više kaznenih djela osumnjičeno šest osoba, izvijestio je u petak DORH.

Riječ je o šest hrvatskih državljana kojima DORH ne navodi imena, a u dobi su od 53 do 68 godina i sumnjiči za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave te kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Prema pisanju medija, policijski službenici PNUSKOK-a uhitili su četiri osobe povezane s istragom oko primanja i davanja mita u vezi hotela "Villa Harmony" na Bačvicama.

Slučaj mita od 660 €: Odredili pritvor za troje osumnjičenih
Slučaj mita od 660 €: Odredili pritvor za troje osumnjičenih

Prema neslužbenim informacijama uhićena je L.P.M., voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, potom A.D., voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Državne geodetske uprave u Splitu, kao i djelatnica Katastra K.B. te D.R., ugledni arhitekt koji je potpisao glavni i izvedbeni projekt "Ville Harmony".

Istražitelji sumnjaju da je L.P.M. izdala građevinsku dozvolu za gradnju hotela iako za to nije bilo zakonskih uvjeta, dok su ostali potvrdili i proveli taj dokument kroz katastar, iako su znali da je nezakonito izdan i da hotel nije mogao dobiti građevinsku dozvolu, piše "Slobodna Dalmacija".

U priopćenju DORH-a stoji kako se osnovano sumnja da je od 21. prosinca 2015. do 14. travnja 2016. voditeljica Odsjeka za graditeljstvo, na traženje trećeokrivljenog, inače osnivača trgovačkog društva i četvrtookrivljenog stvarnog voditelja poslovanja tog trgovačkog društva, da se trgovačkom društvu kao investitoru hotela izda građevinska dozvola za izgradnju hotela veće površine od one koja se stvarno može izgraditi na postojećoj površini zemljišne čestice, postupila protivno Zakonu o gradnji, Generalnom urbanističkom planu Splita i zaključku gradonačelnika kojim je prihvaćen glavni projekt za izgradnju tog hotela.

Afera Villa Harmony: Četvorku pustili iz istražnog zatvora
Afera Villa Harmony: Četvorku pustili iz istražnog zatvora

Iako je petookrivljena izvršila očevid i utvrdila da je granična nekretnina na zapadu čestice državna cesta koja je javno dobro u općoj uporabi te se ne može otuđiti iz vlasništva Republike Hrvatske niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava, pa tako se ni njena površina ne može koristiti za izračun koeficijenta iskorištenosti građevinske čestice, izdala je građevinsku dozvolu kojom je investitoru pribavila korist od najmanje 181.440 eura u kunskoj protuvrijednosti i to u vidu prava izgradnje hotela veće površine i katnosti od one koja bi se mogla izgraditi na stvarnoj površini zemljišne čestice, stoji u rješenju.

Kako se dalje navodi, osnovano se sumnja da je od 8. lipnja do 9. listopada 2017., u Splitu, šestookrivljeni kao voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove, Područnog ureda za katastar Split, Državne geodetske uprave te sedmookrivljena kao viša upravna savjetnica istog Područnog ureda za katastar, sukladno traženju trećeokrivljenog i četvrtookrivljenog, da investitoru hotela omoguće da počne izgradnju prije formiranja građevne čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatom na temelju površine kojom je obuhvaćena i neotuđiva površina državne ceste na kojoj se ne mogu stjecati stvarna prava, mimo protokola od trećeokrivljenog preuzimali zahtjeve za formiranje građevinske čestice te provedbe cijepanja i spajanja zemljišta. 

Dalje se navodi kako je šestookrivljeni u prijavnim listovima parcelacije za katastar i zemljišnik u tablicama precrtavao postojeće podatke i upisivao nove te ih ovjeravao svojim potpisom i unosio u aplikaciju Zajedničkog informacijskog sustava Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa, kako bi se na osnovu tih podataka bez izmjene geodetskog projekta i građevinske dozvole formirala građevna čestica. Na temelju tako izmijenjenih podataka iz Prijavnih listova parcelacije, sedmookrivljena je donosila  rješenja o promjeni podataka u katastarskom operatu i dostavljala ih na provedbu Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu, piše u rješenju.

Osnovano se sumnja i da je, tijekom studenoga 2015. u Splitu, osmookrivljeni kao glavni projektant arhitekture za građevinu i odgovorna osoba izrađivača arhitektonskog projekta trgovačkog društva, također na traženje Itrećeokrivljenog i četvrtookrivljenog, da investitoru omogući ishođenje građevinske dozvole za izgradnju hotela veće površine i katnosti, postupio protivno Zakonu o gradnji te izdao i svojim potpisom i pečatom glavnog projektanta ovjerio izjave o sukladnosti Glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji te o sukladnosti Glavnog projekta s Generalnim urbanističkim planom Splita. 

Na temelju takvog Glavnog projekta, a protivno lokacijskim uvjetima u pogledu veličine zgrade i oblika i veličine građevne čestice, u travnju 2016. trgovačkom društvu je izdana građevinska dozvola čime mu je omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti od one koju bi moglo izgraditi na stvarnoj površini zemljišne čestice, stoji u priopćenju.

Prethodno su u tom slučaju bili privedeni prokurist "Špinuta", bivši inspektor Ministarstva graditeljstva i bivši načelnik sektora u Ministarstvu graditeljstva, dok je vlasnik tvrtke "Špinut" i bivši bankar istragom obuhvaćen u proširenom dijelu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21