Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prošla kroz Hrvatsku: Švedska vraća kući najstariju izbjeglicu

None Foto: Davor Javorović/Pixsell 4

PREŠLA PUT IZ PAKLA Bog vas blagoslovio, hvala vam, Hrvatska je najbolje što mi se dogodilo na ovom putu, govorila je Afganistanka Bibihal Uzbeki (106) prije dvije godine kada je prolazila kroz Hrvatsku

Švedska Agencija za migracije odbila je zahtjev za azil koji je predala Bibihal Uzbeki (106) iz Afganistana. Kažu kako se sada može vratiti u Afganistan ili u bilo koju drugu državu koja ju je voljna primiti.

Odluku su obrazložili tvrdnjom da situacija u Afganistanu nije toliko alarmantna te da izbjeglice iz te države nemaju razloga za ostanak u Švedskoj.

Bibihal Uzbeki je iz rodnog Kunduza s 15 članova obitelji pobjegla kroz Iran, Tursku, Grčku i Hrvatsku stigla u Skaraborg u Švedskoj gdje je zatražila azil. Ondje joj žive unuci. Onemoćalu staricu tijekom napornog putovanja sinovi su nosili na leđima do Njemačke, a ondje su dobili kolica.

Crveni križ | Autor: Crveni križ Foto: Crveni križ

Dok je bila u Hrvatskoj u listopadu 2015. razgovarali smo s njom u prihvatnom kampu u Opatovcu.

- Bog vas blagoslovio, hvala vam, Hrvatska je najbolje što mi se dogodilo na ovom putu, zahvaljivala se tada  Bibihal Uzbeki.

- Strašno sam umorna, sve me boli, posebno noge. Teško je sve ovo prevaliti u mojim godinama. Ni sama ne znam koliko sam granica, a pogotovo kilometara prevalila u ovih 20 dana, otkako smo se zaputili iz Kunduza na ovaj put pun neizvjesnosti do Švedske . Tamo idemo kod unučadi - ispričala nam je Bibihal.

Davor Javorović/Pixsell | Autor: Davor Javorović/Pixsell Foto: Davor Javorović/Pixsell

Kazala nam je da joj je najteže bilo u planinama Irana, jer su taj put morali prevaliti pješice. Nije bilo autobusa, vlakova ili auta, sin Muhamed Uvla (67) uglavnom ju je nosio na leđima , a pomagao mu je sin Muhamed (20). Između Turske i Grčke plovili su 'po velikim valovima u malenom čamcu'.

Nakon što su joj u Afganistanu poginula dvojica sinova, ona i njezina obitelj više nisu vidjeli nikakvu perspektivu.

- Svi mi hoćemo i želimo bolju budućnost . Možda ja to i neću doživjeti, ali ne mogu dopustiti da moja djeca, unuci i praunuci to ne ostvare - kaže Bibihal Uzbeki.

Komentari (114)
  • pa sta nju vracaju hahah, neka vrate mlade doktore koji siluju žene , a ne mučiti jadnu baku pri kraju života

    19. 8. 2017,   15:15
  • Bakicu vraćaju a hrgane od 25 ostavljaju da unajmljuju kamione i kombije.

    19. 8. 2017,   15:16
  • Bitno da su mlade "dokore" i "visokoobrazovane" izbjeglice pustili. Sve redom sposobni za borbu i obranu svoje zemlje iz koje "bjeze". Samo pitanje na cijoj strani i za koga ce se boriti sad kad su dosli gdje su i ciljali. A ove starce vratite u rat, jer bas oni vas ugrozavaju, a ne ovi potencijali soferi zalijetajucih kombija i koljaci. Bas inteligencija eu svaki dan sve vise i vise dolazi do izrazaja.

    19. 8. 2017,   15:15